Το Vouliwatch σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης

Το Vouliwatch σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης
vouliwatch

Μετά τη LIBE, το Vouliwatch εκθέτει τις ανησυχίες του για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης.

Σήμερα, Παρασκευή, 17 Μαρτίου, το Vouliwatch πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Didier Reynders, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχανε με παρεμβάσεις και άλλες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, η Refugee Support Aegean (RSA), η HIAS και η Generation 2.0.

Η παρέμβαση του Διευθυντή του Vouliwatch, Στέφανου Λουκόπουλου, επικεντρώθηκε σε 3 περιοχές τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικές και ενδεικτικές της υπονόμευσης της διαφάνειας, της νομοθετικής διαδικασίας και των αρχών του Κράτους Δικαίου από την εκτελεστική εξουσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διαδικασία προετοιμασίας και ψήφισης των νόμων (κανονικοποίηση πολυνομοσχεδίων, πληθώρα άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών και μη τήρηση της διάρκειας διαβούλευσης), στο ζήτημα της διαφάνειας και λογοδοσίας για το πολιτικό χρήμα (ζητήματα νομοθεσίας και ελέγχου των πόθεν έσχες & των οικονομικών των κομμάτων – χρηματοδότηση, έσοδα και δαπάνες) και στην υπονόμευση των κοινοβουλευτικών εξεταστικών επιτροπών (πχ. εξεταστική για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η υπόθεση για τη Λίστα Πέτσα, ως προς το ότι χαρακτηρίζονται απόρρητα σημαντικά έγγραφα και δεν είναι επαρκής η εκπροσώπηση κρίσιμων μαρτύρων).

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι, στην προπαρασκευαστική συνάντησή μας που προηγήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, με την ερευνητική ομάδα του Επιτρόπου, αποκαλύφθηκε με έκπληξη και των δύο μερών, ότι οι κυβερνητικές πηγές παρέδωσαν ανακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών στην Κομισιόν, υποβαθμίζοντας προφανώς το μέγεθος της παρατυπίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση εκ μέρους του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, η οποία αναγνωρίζει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις δράσεις και το έργο του Vouliwatch σε θέματα δικαιοσύνης, διαφάνειας, ισονομίας και προάσπισης των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Οι υπόλοιπες οργανώσεις της ΚτΠ που συμμετείχαν στη συνάντηση, αναφέρθηκαν σε ζητήματα προστασίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θέματα λογοδοσίας, μεταναστευτικού και αστυνομικής βίας.

Μάλιστα, η πρόσκληση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναφοράς που στείλαμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και αμέσως μετά και την έτερη, σχετική συνάντησή μας με την Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα