Σεισμός στην Τουρκία: Ένταση δεκαετιών εκτονώθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα – Δραματική αύξηση των νεκρών

Σεισμός στην Τουρκία: Ένταση δεκαετιών εκτονώθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα – Δραματική αύξηση των νεκρών
Ανδρας συνεργείου διάσωσης επιχειρεί μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία AP Photo/Kamran Jebreili

Ειδικοί επιχειρούν να εξηγήσουν τα φαινόμενα που προκάλεσαν τους σεισμούς στην Τουρκία, τη στιγμή που ο Ερντογάν επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές αναθεωρώντας επί τα χείρω τον τραγικό απολογισμό.

Σε νέες δηλώσεις από τις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για “μπλόκο” στο Twitter, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες εις βάρος του αναφορικά με την επιχειρησιακή αντίδραση των Αρχών.

“Είναι καιρός για ενότητα και αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα” είπε σε δημοσιογράφους.

Τόνισε ότι “δεν ήταν δυνατόν να προετοιμαστούμε για μια τέτοια καταστροφή” αλλά ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Anadolu, ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 9.057, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τις 52.000. Αν συνυπολογιστούν και οι σχεδόν 2.500 νεκροί στη Συρία, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τις 11.500.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/EPA/ΑΠΕ

Ενέργεια που συσσωρευόταν επί δεκαετίες

Την ίδια στιγμή, εξηγήσεις για τα φαινόμενα που προκάλεσαν τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία προσπαθούν να δώσουν ειδικοί επιστήμονες, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, η τάση που συσσωρεύτηκε επί δεκαετίες καθώς οι αργά κινούμενες τεκτονικές πλάκες πίεζαν η μία την άλλη απελευθερώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, προκαλώντας βίαιες δονήσεις καθώς οι μάζες των πετρωμάτων ξεπέρασαν ξαφνικά την τριβή και έσπασαν η μία την άλλη.

Τέτοιες σεισμικές τάσεις συσσωρεύονται στην περιοχή της Τουρκίας, επειδή η αραβική πλάκα ωθεί την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά με ρυθμό περίπου 2 εκατοστά ανά έτος, σύμφωνα με τον David Rothery, καθηγητή γεωεπιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Joanna Faure Walker, επικεφαλής του Institute for Risk and Disaster Reduction του University College του Λονδίνου, πρόσθεσε από την πλευρά της: “Η Τουρκία έχει βιώσει από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς παγκοσμίως τέσσερις φορές τα τελευταία 50 χρόνια , το 2020, το 1999, το 1983 και το 1975”.

Ο πρώτος σεισμός της Δευτέρας, ο οποίος σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με μέγεθος 7,8 βαθμών, προήλθε από το νοτιοδυτικό άκρο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας κοντά στη συμβολή του με το σύστημα ρηγμάτων της Νεκράς Θάλασσας. Ο σεισμός ήταν ακόμη πιο καταστροφικός επειδή έλαβε χώρα σε σχετικά μικρό βάθος 18 χιλιομέτρων.

Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός, ελαφρώς ασθενέστερος, μεγέθους 7,5 βαθμών, ακολούθησε εννέα ώρες αργότερα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αρχικής δόνησης, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Υπήρξαν, επίσης, δεκάδες άλλοι μικρότεροι σεισμοί ή μετασεισμοί.

“Τα δύο γεγονότα είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνδέονται μεταξύ τους” δήλωσε ο Mark Alen, επικεφαλής του τμήματος γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Η απελευθέρωση της πίεσης σε μια ζώνη ρήγματος μπορεί να φορτίσει την πίεση σε μια άλλη, όπου στη συνέχεια εξωτερικεύεται σε έναν άλλο σεισμό”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας -η οποία ήταν υπεύθυνη για τα γεγονότα της Δευτέρας- ήταν σχετικά ήσυχη τον τελευταίο αιώνα, αλλά έχει προκαλέσει αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς στο απώτερο παρελθόν.

Ένας ιστορικός παραλληλισμός ήταν ο σεισμός του 1822 στην ίδια περιοχή “ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς πολλές πόλεις με μεγάλες απώλειες” επεσήμανε ο Roger Musson, επιστημονικός συνεργάτης του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. “Μόνο στο Χαλέπι λέγεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 7.000 άτομα. Ο σεισμός του 1822 είχε, επίσης, πολλούς μετασεισμούς που συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα