Μισέλ: H υποστήριξή της EE στην Ουκρανία να έχει την απαιτούμενη διάρκεια
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε στα κράτη-μέλη της ΕΕ την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μακρά διάρκεια της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία, πέραν των άμεσων αναγκών της χώρας.
- 13 Δεκεμβρίου 2022 08:20
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «εγγυηθούν» ότι η «στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία» θα έχει την απαιτούμενη διάρκεια στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η σύνοδος θα διαρκέσει μια ημέρα. Θα προηγηθεί, αύριο Τετάρτη, η σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε χθες Δευτέρα, στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, να ληφθούν αποφάσεις για να εξασφαλιστεί η χορήγηση βοήθειας σε εκατομμύρια ουκρανούς άμαχους οι οποίοι στερούνται την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και το τρεχούμενο νερό στην Ουκρανία εν μέσω της έναρξης των χιονοπτώσεων και την πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν.
«Πέραν των άμεσων αναγκών της χώρας, είναι επίσης απαραίτητος διάλογος σε βάθος για τον τρόπο να εγγυηθούμε την μακρά διάρκεια της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξής μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στο Κίεβο μακροοικονομική βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Η συμφωνία για τις λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης, που αναμένεται να πάρει τη μορφή άτοκων δανείων, μένει να οριστικοποιηθεί.
Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται εξάλλου να εξασφαλίσουν τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις του επόμενου χειμώνα», επέμεινε ο βέλγος πρώην πρωθυπουργός.
Η Ρωσία δεν αποκλείεται να διακόψει τις προμήθειες αερίου στα κράτη μέλη της ΕΕ και ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, προειδοποίησαν χθες Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Φατίχ Μπιρόλ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
«Οι προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξής μας εξαρτώνται όχι μόνο από τη δυνατότητά μας να διαχειριστούμε το ενεργειακό σοκ βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης από τη δυνατότητα των βιομηχανιών μας να παραμείνουν ανταγωνιστικές, τη δυνατότητά μας να καινοτομήσουμε και να επενδύσουμε στις τεχνολογίες του αύριο», επέμεινε ο κ. Μισέλ.
Στη σύνοδο προβλέπεται ακόμη να γίνει συζήτηση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπό το φως των αποφάσεων στο πεδίο της οικονομίας που πήρε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν νωρίτερα φέτος, ιδίως των μαζικών ενισχύσεων στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), πρόσθεσε ο 46χρονος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ευρωπαίοι πολιτικοί καταγγέλλουν πως ο νόμος αυτός προωθεί πολιτική προστατευτισμού και επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των επιχειρήσεων και σε τελική ανάλυση των οικονομιών τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις