Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται ζητημάτων κοινωνικής προστασίας, δικαιοσύνης, διαφάνειας, παιδείας, αλλά και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν υψηλή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 277 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 83, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 50, ύστερα ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 44, η Ελληνική Λύση με 41, η Νέα Δημοκρατία με 31, το ΜέΡΑ25 με 21 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 7 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 132 Ερωτήσεις, 88 Αναφορές, 55 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 1 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και τέλος 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 20.02.2023

ΚΚΕ: Άμεση πληρωμή όλων των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ερωτάται από οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ, για το ζήτημα των πρακτικών ασκήσεων φοιτητών των Πανεπιστημίων και την πληρωμή τους, καθώς σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι μόλις πρόσφατα έγιναν οι πληρωμές όσων πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση το 2020-2021, ενώ για τα επόμενα έτη ακόμα δεν έχει γίνει η πληρωμή των φοιτητών που έκαναν πρακτική άσκηση. Τονίζεται το γεγονός, ότι οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε επαφή με το άμεσο αντικείμενο σπουδών τους, αλλά αντιθέτως τους ανατίθενται εργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Παρ’ όλες τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι θα σταματήσουν οι απλήρωτες πρακτικές, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Με δεδομένο το υψηλό κόστος διαβίωσης και το κόστος σπουδών των φοιτητών, η Υπουργός ερωτάται εάν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε γίνει άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων όλων των φοιτητών και εάν από τώρα και στο εξής θα πραγματοποιείται η πληρωμή τους σε μηνιαία βάση. Τέλος, ερωτάται για τις ενέργειες που θα γίνουν με σκοπό οι πρακτικές να είναι ενταγμένες στα προγράμματα σπουδών με το Πανεπιστήμιο να εξασφαλίζει τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων φοιτητών πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Άνθρωποι δίπλα στα σκουπίδια στη Λέσβο η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, για την προσφυγική δομή στη Βάστρια Λέσβου και την περιβαλλοντική μελέτη αυτής. Ειδικότερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κλειστή δομή είναι κατά το ήμισυ έτοιμη και μόνο κατόπιν σχετικής ερώτησης, απάντησε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εκκρεμούσε, συντάχθηκε κατόπιν νομολογίας του ΣτΕ που την καθιστούσε υποχρεωτική για δομές άνω των 3.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι η δομή χωροθετήθηκε στο πιο απομακρυσμένο σημείο δίπλα στο ΧΥΤΑ μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου και παρόλο που ο Υπουργός επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 5.000 άτομα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κάνει λόγο για 5.001 άτομα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει τα 10.000 άτομα με προσθήκη δεύτερου ορόφου στα προκάτ διαμερίσματα. Είχαν προηγηθεί μεθοδεύσεις ώστε να γίνει παράκαμψη των εμποδίων και να καταταγεί στην χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΠΠΔ, όμως το ΣτΕ με απόφασή του έκρινε μη εφαρμοστέα την ρύθμιση αυτή, με το Υπουργείο Μετανάστευσης να μειώνει την δυναμικότητα σε 2.952 άτομα και να εγκρίνει το ΠΠΔ με τροπολογία. Το ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την κατασκευή οδού πρόσβασης στη δομή, έως ότου κριθεί η νομιμότητα της δομής. Ο Υπουργός ερωτάται, τις ενέργειες με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα κατασκευής χωρίς πρότερη έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, εάν έχει υποβληθεί μελέτη αναδάσωσης και εάν έχει οριοθετηθεί το παρακείμενο ρέμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Ερωτήματα για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από funds και servicers. Το ψήφισμα του ΔΣΑ έρχεται μετά την δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία έγινε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και τάχθηκε υπέρ των funds και των servicers. Ο ΔΣΑ στο ψηφισμά του επισημαίνει τρία βασικά σημεία μέσω ερωτημάτων που αφορούν την ταχύτητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και πιο συγκεκριμένα σε διάστημα 8 ημερών από το κλείσιμο του φακέλου και άλλων 8 για την καθαρογραφή και δημοσίευση. Ένα δεύτερο σημείο ερώτημα έγκειται στην παραβίαση της μυστικότητας της διάσκεψης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την διαρροή της απόφασης να γίνεται αμέσως μετά τη λήψη της και τέλος το τρίτο και τελευταίο αφορά την πρόωρη γνώση για την δικαστική απόφαση που φέρεται να είχε η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς αποτυπωνόταν στην Έκθεση που δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2022, κάτι για το οποίο ο ΔΣΑ είχε κάνει λόγο ότι είναι προσπάθεια επηρεασμού της απόφασης. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται από την απόφαση αυτή κατά 58,8 δισεκατομύρια ευρώ, καθώς απαλλάσσονται τα funds και οι servicers από 14 φόρους και η απόδοση κύριου φόρου γίνεται στη χώρα προέλευσης του fund και όχι στην Ελλάδα και θα διευρευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παραβίαση του άρθρου που αφορά τις έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις. Τονίζεται η φθίνουσα πορεία της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό μετά τον Νόμο Κατσέλη με τους νόμους 4345/15 και 4605/19 και με τον νέο πτωχευτικό νόμο (4738/20) να καταργεί κάθε προστασία από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά και με τον υφιστάμενο εξωδικαστικό μηχανισμό να είναι προσχηματικός και να μην εφαρμόζεται στην πράξη. Ως εκ τούτου, γίνεται έκκληση από την Πολιτεία να ληφθούν οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει αναστολή πλειστηριασμού για καλόπιστους και ευάλωτους δανειολήπτες και εν συνεχεία ένα μόνιμο και ρεαλιστικό σχέδιο ρύθμισης οφειλών που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με βάση τα παραπάνω, η βουλεύτρια ερωτά του Υπουργούς, εάν θα ληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναφέρει ο ΔΣΑ, καθώς επίσης και εάν θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καταργηθεί η πλήρης απαλλαγή από τους 14 φόρους και της απόδοσης κύριου φόρου στην χώρα προέλευσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 21.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Αδικαιολόγητη εξαίρεση πρωτογενούς τομέα στο Σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, Γεώργιο ΓεωργαντάΆδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, που αφορά την απουσία μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα στο σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2020 για το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από συλλογικά σχήματα Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, με τις συγκεκριμένες περιοχές να έχουν σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, υπάρχει εξαίρεση Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από το Πρόγραμμα. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι καθίσταται αδύνατη η δίκαιη μετάβαση χωρίς τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα και ερωτά τους Υπουργούς σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την αδικαιολόγητη εξαίρεση των συνεταιρισμών και κοινοπραξιών του αγροτικού τομέα και με ποιόν τρόπο θα βοηθήσουν πραγματικά τον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ατέρμονα προβλήματα πολιτών με αδικαιολόγητες χρεώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος λόγω καθυστέρησης μετρήσεων κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σοβαρές υποψίες για μεγάλες και ανεξέλεγκτες απώλειες και του Δημοσίου προς όφελος των παρόχων ενέργειας.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωνσταντίνος Σκρέκας και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα, ερωτώνται από τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αναφορικά με αδικαιολόγητες χρεώσεις που έχουν γίνει σε λογαριασμούς ρεύματος, κάτι το οποίο επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και το ελληνικό δημόσιο. Οι βουλευτές κάνουν αναφορά σε πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει από καταναλωτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι έλαβαν λογαριασμούς ρεύματος που υπερέβαιναν κατά πολύ την μέση κατανάλωση που είχαν, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένο το κόστος των λογαριασμών και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο το ποσό της κρατικής επιδότησης, με τον ΔΕΔΔΗΕ σε πολλές περιπτώσεις, λόγω αδυναμίας μέτρησης να κάνει εκτιμήσεις για την κατανάλωση. Ο προϊστάμενος της Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή έκανε λόγο για 7.161 αναφορές για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του έτους θα φτάσουν τις 14.000. Επίσης, δημοσίευμα της Καθημερινής το Δεκέμβριο του 2022, επισημαίνει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη του 2022, παρατήρησε πρακτικές από παρόχους όπου επιμέριζαν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τις επιπλέον κιλοβατώρες που προέκυπταν, όχι ισόποσα, αλλά στους μήνες με την ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Με βάση τα προαναφερθέντα, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν γίνεται έλεγχος από το Δημόσιο για τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται, κατά πόσο είναι ισόποσες με τις τελικές μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και ταξινομημένες ορθά στις περιόδους κατανάλωσης που αφορούν, εάν είναι ορθό ότι υπάρχουν κενά στις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και των υπεργολάβων που φθάνουν ως το ένα έτος και εάν προτίθενται να θεσπίσουν κανόνα αποζημίωσης καταναλωτών εφόσον αντικειμενικά διαπιστώνεται ότι υπέστησαν τέτοιου είδους προβλήματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 22.02.2023

ΚΚΕ: Για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών μισθωτών επιστημόνων.

Οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες επιστήμονες που αμείβονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, ένα φαινόμενο το οποίο αυξάνεται συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Οι βουλευτές τονίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαρτημένη εργασία, η οποία όμως δεν αναφέρεται ως τέτοια, αλλά αντιθέτως γίνεται λόγος για συνεργάτες. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται απλήρωτες υπερωρίες, εργασία τα Σαββατοκύριακα, απλήρωτη άδεια και ανύπαρκτο επίδομα αδείας και σε συνδυασμό με την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, δίνεται η δυνατότητα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι εργαζόμενες με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών δεν έχουν τα εργασιακά δικαιώματα που υπάρχουν στην εξαρτημένη σχέση εργασίας, λόγω της έλλειψης συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων που στοχεύει στην είσοδο περισσότερων γυναικών σε επιστημονικούς κλάδους, δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές τους ανάγκες αλλά αντιθέτως εξυπηρετεί την εκμετάλλευση. Με προσχηματική υιοθέτηση από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις για “συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”, παρουσιάζεται ως ευθύνη των γυναικών ο συνδυασμός των δύο, απαλλάσσοντας το κράτος από τις ευθύνες του στο ζήτημα. Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει, για τα μέτρα που προτίθενται να λάβει ούτως ώστε να υπάρξει κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τις μισθωτές επιστήμονες, καθώς επίσης και για εκείνες που εργάζονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Κατάχρηση δικαιώματος τηλεφωνικής επικοινωνίας κρατουμένου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Καμίνης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σχετικά με το ζήτημα της τηλεφωνικής επικοινωνίας κρατουμένων και ειδικότερα για την περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη που χρησιμοποιεί συστηματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεφωνική επικοινωνία, απευθύνοντας πολιτικά κελεύσματα και διαδίδοντας ακροδεξιό λόγο. Ο βουλευτής αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2021 η τότε ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής απευθύνθηκε προς τη Διοίκηση των φυλακών Δομοκού, ώστε να εξεταστεί κατά ποσόν μπορεί ο εν λόγω κρατούμενος να κάνει νομίμως χρήση τηλεφώνων της φυλακής και να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, με το Συμβούλιο της Φυλακής να φαίνεται ότι αποφάσισε, ο κρατούμενος να κάνει χρήση του τηλεφώνου για να συνομιλεί με συγγενείς και τους δικηγόρους του μόνο για προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα και σε περίπτωση που γινόταν αντιληπτό ότι υπήρχε κάποια παρατυπία να διακόπτεται η επικοινωνία και να υπάρχει ενημέρωση του διευθυντή και άσκηση πειθαρχικού ελέγχου. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν μεγάλης διάρκειας συνομιλίες του κρατουμένου, οι οποίες κατεγράφησαν και δημοσιοποιήθηκαν με τη μορφή προεκλογικής ομιλίας σε δημόσιες συναθροίσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται να έχει παραχωρήσει και τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Ο βουλευτής τονίζει, ότι πρόκειται για κρατούμενο που έχει καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της στο πλαίσιο οργάνωσης και δράσης κόμματος, γεγονός που του στερεί το δικαίωμα συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές, αλλά παρόλα αυτά έως προσφάτως είχε τη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνου με άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν είναι δημόσια γνωστή. Με βάση τα προαναφερθέντα ερωτάται ο Υπουργός, εάν έχουν γίνει έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν διαθέτει κινητό τηλέφωνο, εάν έχουν ισχύσει περιορισμοί της επικοινωνίας του εν λόγω κρατουμένου και εάν είναι στις προθέσεις του να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται τόσο για τον συγκεκριμένο κρατούμενο αλλά και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κρατουμένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Απαράδεκτη η ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων H Αγία Σοφία και Π. _ Α. Κυριακού.

Δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και το οποίο συγκέντρωσε την αντίδραση τόσο των ιατρικών ενώσεων, των ενώσεων πολιτών και των εργαζομένων, όσο και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ακολουθήθηκε από ένα νέο νομοσχέδιο με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”. Ειδικότερα προβλέπεται ότι το “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” θα είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σε αυτό μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων παίδων Αγία Σοφία και Π. Α. Κυριακού. Με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο Παιδογκολογικό Κέντρο «Ελπίδα» που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας και που αποτελεί κομμάτι των δύο δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, ιδιωτικοποιείται και επιστρέφει στους χορηγούς του. Με δεδομένο ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων και λόγω της σπουδαιότητας του έργου που επιτελούν τα ογκολογικά τμήματα, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον λόγο της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων, εάν τα νοσοκομεία “Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” θα παραμείνουν χωρίς ογκολογικό τμήμα και εάν υπήρξε διαβούλευση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και αν θα δοθεί παράταση της περιόδου διαβούλευσης δύο εβδομάδων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 23.02.2023

Ελληνική Λύση: Απαθής στάση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος απέναντι σε συνεπή δανειολήπτη

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με καταγγελία δανειολήπτη όπου αναφέρει την παθητική στάση της τράπεζας από την οποία έχει λάβει δάνειο στο αίτημά του. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ενώ ο δανειολήπτης είναι συνεπής επί δεκαέξι έτη δανειακής σχέσης που έχει με την τράπεζα, έχει καταθέσει αίτημα για καταβολή δανειακού κεφαλαίου και απόσβεση της δανειακής σχέσης και η τράπεζα δεν έχει απαντήσει επισήμως στο αίτημά του. Παρόλο που έχει μεταφέρει στον τραπεζικό του λογαριασμό του δανείου του επαρκές ποσό, ώστε να αποπληρώσει το υπολειπόμενο κεφάλαιο, η τράπεζα διατηρεί μία παθητική στάση απέναντι στην εξώδικη πρόσκληση του δανειολήπτη, στην οποία αιτείται την παροχή συγκεκριμένων εγγράφων που αφορούν λεπτομέρειες της δανειακής του κατάστασης. Με δεδομένο ότι εάν επιβεβαιωθούν όσα καταγγέλει ο δανειολήπτης, η τράπεζα έχει παράτυπη συμπεριφορά, καθώς και της εν γένει συμπεριφοράς των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες κόκκινων δανείων, ο Υπουργός ερωτάται για τη θέση της Κυβέρνησης σε ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτή που καταγγέλει ο δανειολήπτης, τον λόγο για τον οποίο η τράπεζα αρνείται την παροχή εγγράφων και τέλος εάν είναι στις προθέσεις του να γίνει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί, κατόπιν αιτήσεως του δανειολήπτη, το κεφάλαιο του δανείου, αφαιρουμένων των τόκων (εάν υπάρχουν).

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι Δαμασίου, Μεσοχωρίου και Αμουρίου, διαμένουν ακόμα στα κοντέινερ.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Βασίλειος Κόκκαλης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου, Μεσοχωρίου και Αμουρίου, οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2021 έως και σήμερα διαμένουν σε κοντέινερ. Επισημαίνεται από τον βουλευτή, ότι οι εντολές για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτηρίων δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και η διαδικασία ανέγερσης νέων κατοικιών διέπεται από μεγάλη γραφειοκρατία. Ενώ, κατά τη διάρκεια των δύο ετών έχουν υπάρξει υποσχέσεις και δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη για άμεση διευθέτηση της κατάστασης, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταβολή στεγαστικής συνδρομής. Με δεδομένο ότι οικογένειες καλούνται να διαμένουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και της καθυστέρησης έγκρισης των κονδυλίων, ο Υπουργός ερωτάται για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία στεγαστικής συνδρομής των σεισμόπληκτων και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 24.02.2023

ΜέΡΑ25: Απαράδεκτη διαδικασία στην Εισαγωγική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Παδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών, όπου παρατηρείται λανθασμένος σχεδιασμός και αναχρονιστικό περιεχόμενο. Η βουλεύτρια επισημαίνει ότι η επιμόρφωση διεξάγεται σε ώρες απογευματινές και σε αργίες, κάτι το οποίο καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας. Επίσης, δεν υπάρχει μέριμνα για ταυτόχρονη διερμηνεία για άτομα κωφά ή βαρύκοα, αντιθέτως υπάρχει αυτόματη μετάφραση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι αμφίβολα. Το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι πρόχειρα καταρτισμένο με πληθώρα λαθών και με αναχρονιστικό λόγο. Ενδεικτικά αναφέρονται ασκήσεις, όπου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν προβληματικούς, όπως αναφέρονται, μαθητές, ώστε να αποκατασταθεί η φήμη του σχολείου. Επίσης, υπάρχει συστηματική αναπαραγωγή στερεοτύπων με κριτήριο την ενδυμασία των μαθητών. Με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και με εσφαλμένο τρόπο και αναπαράγει θέσεις που θα ήταν αναχρονιστικές ακόμα και πριν από τριάντα χρόνια, η Υπουργός ερωτάται, εάν είναι συμβατή η υλοποίηση της δράσης με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το ΙΕΠ έχει κάνει έλεγχο του περιεχομένου του, την διάταξη στην οποία εδράζεται η υποχρεωτική παρακολούθησή του εκτός εργασιακού ωραρίου και τέλος το συνολικό κόστος αυτού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σκάνδαλο ο διορισμός της νομικής συμβούλου του κ. Βορίδη ως «Υπερπεριφερειάρχη» Αιγαίου για τη διαχείριση του Αιγαίου με μηδενική έως ελάχιστη εμπειρία.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, αναφορικά με τον διορισμό ως «Υπερπεριφερειάρχη» Αιγαίου συνεργάτιδας του κ. Βορίδη, η οποία διαθέτει μηδαμινή εμπειρία. Ο βουλευτής σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε με νομοθετική ρύθμιση τους κομματικούς «υπερπεριφερειάρχες», δίνοντας τους τον τίτλο Ειδικούς Γραμματείς και καταργώντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επαναφέροντας πρακτικές του κομματικού και πελατειακού κράτους του παρελθόντος. Παρόλο, που ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι θα τοποθετούνται άτομα με εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, διόρισε ως Ειδική Γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τη νομική του σύμβουλο, η οποία, όπως προκύπτει από το βιογραφικό της, διαθέτει μηδενική έως ελάχιστη εμπειρία. Καθώς, η εν λόγω θέση έχει σημαντικές αρμοδιότητες και επειδή με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται τα στελέχη Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν ισχυρά βιογραφικά και πολύχρονη εμπειρία, ο Υπουργός ερωτάται για την εμπειρία που διαθέτει η κυρία που διορίστηκε και για ποιόν λόγο η κυβέρνηση επαναφέρει την πρακτική της τοποθέτησης μετακλητών στις θέσεις των επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και που αποσκοπεί η κίνηση αυτή ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα