Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου
Χειμώνας στην Αθήνα Eurokinissi

Πολλοί πίστευαν ότι το ισχυρό κύμα ψύχους που σαρώνει αυτές τις μέρες τη Βόρεια Ευρώπη θα έριχνε λίγο τη θερμοκρασία και στην περιοχή μας, αλλά απ’ ότι δείχνουν τα τελευταία δεδομένα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Από τις αρχές του φθινοπώρου σε σχετικό άρθρο στο News247 είχαμε αναφερθεί στην μακροπρόθεσμη τάση των θερμοκρασιών τόσο για το φθινόπωρο όσο και για τον φετινό χειμώνα, δεδομένα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν επαληθευτεί σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί πίστευαν ότι το ισχυρό κύμα ψύχους που σαρώνει αυτές τις μέρες τη Βόρεια Ευρώπη θα έριχνε λίγο τη θερμοκρασία και στην περιοχή μας, αλλά απ’ ότι δείχνουν τα τελευταία δεδομένα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η κυκλοφορία των αερίων μαζών τόσο στην ανώτερη ατμόσφαιρα (βλ χάρτη jet Stream) όσο και στις κατώτερες στάθμες (κυρίως στα 850hPa) έχει Νοτιοδυτική ροή, με αποτέλεσμα να υπερισχύουν οι θερμότερες αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρική μέσω των ανώτερων ανέμων με αυτό τον τύπο της κυκλοφορίας. Η τελευταία χρονιά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το ξεκίνημα του Δεκέμβρη, είχε σημειωθεί το 2010, όπου τότε στα Χανιά (Σούδα ) και στο Ηράκλειο ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 28.4 ºC και στη Νάξο τους 26 ºC! Αντίστοιχες τέτοιες θερμικές εξάρσεις είχαμε επίσης το 1963 και το 1996.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θερμοκρασίες στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010

Η κατάσταση αυτή τότε δεν κράτησε πολύ και από τα Χριστούγεννα και μετά επανήλθαν οι θερμοκρασίες σε κανονικές τιμές . Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τόσο τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες στα 850 hPa, όσο και τις αποκλίσεις τους από τις κανονικές τιμές για τις επόμενες ημέρες.

Η παραπάνω αξιόλογη και σχετικά σπάνια θερμοκρασιακή μεταβολή απεικονίζεται και στο κλασικό μετεώγραμμα της Αθήνας που διακρίνεται η πολύ μεγάλη απόκλιση ακόμη και της τάξεως των 8 βαθμών πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Αθήνα

Μετά τις 21 με 22 του μηνός, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι να επανέλθει μια -τουλάχιστον – θερμοκρασιακή κανονικότητα, καθώς από πλευράς βροχοπτώσεων δεν υπάρχει κάτι το αξιόλογο. Δείτε τα προγνωστικά στοιχεί από το Meteoblue τα οποία ακόμη και μετά τις 20 του μηνός παρουσιάζουν μια ικανοποιητική προγνωσιμότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα