Τέμενος Αλ Αξά: Διεθνείς αντιδράσεις για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού του Ισραήλ

Τέμενος Αλ Αξά: Διεθνείς αντιδράσεις για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού του Ισραήλ
Το τέμενος Αλ Αξά ap

Διεθνείς αντιδράσεις και φόβους για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει η επίσκεψη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο τέμενος Αλ Αξά

Την αντίδραση μιας σειράς χωρών έχει προκαλέσει η επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στο τέμενος Αλ Αξά στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως “πρωτοφανής πρόκληση” από την Παλαιστίνη.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έχει ζητήσει την σκλήρινση της στάσης του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, περιηγήθηκε στον χώρο του τεμένους που αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς επίσης και τον πιο ιερό τόπο για τον Ιουδαϊσμό και τρίτος ιερότερο στο Ισλάμ.

Πρόκειται για έναν χώρο όπου οι Εβραίοι και άλλοι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πηγαίνουν αλλά όχι να προσεύχονται. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι, αντιμετωπίζουν τις επισκέψεις των Εβραίων ως προσπάθειες αλλαγής ενός ευαίσθητου status quo. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Για απαράδεκτη μονομερή ενέργεια έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία Τεμένων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι «ανησυχεί βαθιά» για την επίσκεψη αυτή, θεωρώντας ότι θα μπορούσε «να αυξήσει τις εντάσεις και να υποδαυλίσει τη βία» στην περιοχή.

Χεζμπολάχ: Αλλαγή στο καθεστώς του Αλ Ακσα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στην περιοχή

Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο Τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

“Η Γερμανία προτρέπει όλους να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις”

Η Γερμανία απηύθυνε έκκληση σήμερα “να αποτραπούν οι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις”, μετά τη σύντομη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Το καθεστώς” σε αυτή την Πλατεία στην Ιερουσαλήμ “συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους”, υπογραμμίζει στο Twitter ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανία προτρέπει όλους να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις“, αντέδρασε ο Γερμανός πρέσβης.

Ιορδανία: Επιστολή διαμαρτυρίας στον ισραηλινό πρέσβη

Η Ιορδανία από την πλευρά της, κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στο Αμάν για να διαμαρτυρηθεί για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σινάν αλ Μαζάλι είπε ότι στον πρεσβευτή επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για να διαβιβαστεί αμέσως στην κυβέρνησή του.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας του αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους εβραίους, οι οποίοι το ονομάζουν «Όρος του Ναού», καταδίκασε νωρίτερα την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με ένα ιστορικό status quo, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται κρυφά εκεί, μια κίνηση που καταγγέλλεται ως “πρόκληση” από τους Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το 2000, η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, στην Πλατεία των Τζαμιών είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση, 2000-2005).

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα