Τη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων “παίρνει” ως αρμοδιότητα η ΡΑΕ
Παρουσιάζεται σήμερα το Νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ «τρέχουν» πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ προς την Ε.Ε.
- 25 Νοεμβρίου 2022 06:22
Τις βασικές αρχές νομοσχεδίου με το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα επεκτείνει τις αρμοδιότητές της αναλαμβάνοντας και τους τομείς των υδάτων, καθώς και των απορριμμάτων και εν γένει των αποβλήτων, θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.
Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί «προαπαιτούμενο» του προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση των κονδυλίων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την δημιουργία μιας υπερ-εποπτικής αρχής για ενέργεια, νερά και σκουπίδια υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ, αξιολογώντας ότι έτσι θα επιταχύνει διαδικασίες. Κι αυτό διότι, η ΡΑΕ, παρά την σημαντική έλλειψη προσωπικού, διαθέτει την απαιτούμενη οργανωτική και κτιριακή υποδομή, έμπειρο προσωπικό και επομένως εκτιμάται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και σε αυτό.
Σε ότι αφορά τον τομέα των υδάτων, η ΡΑΕ θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΝ. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα.
Για τα απόβλητα η Αρχή θα επιβλέπει την ορθότητα της τιμολογιακής πολιτικής, τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά τη χώρα και την ορθή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών και των λυμάτων η Ελλάδα καταβάλει ανά εξάμηνο στην Κομισιόν πολλά εκατομμύρια ευρώ.
«Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων είναι αλληλένδετη με την ενέργεια στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας» έχει δηλώσει ο ΥΠΕΝ αναφέροντας ότι: «τα απόβλητα μιας βιομηχανίας μπορεί να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για άλλους κλάδους. Το ζητούμενο για πολύτιμα αγαθά, όπως το νερό, είναι να διασφαλίσουμε την επάρκειά τους προωθώντας την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση, βελτιώνοντας παράλληλα τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Για παράδειγμα, πρέπει να υλοποιήσουμε επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων πόσιμου νερού για τον περιορισμό των διαρροών που ανέρχονται ακόμα και στο 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Αντίστοιχα, θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Ο απώτερος στόχος είναι να επιτύχουμε υψηλό βαθμό ανταποδοτικότητας για τους καταναλωτές».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε πεί ο κ. Σκρέκας, «η δημιουργία ρυθμιστικής αρχής θα μπορούσε να είναι καθοριστική στην απρόσκοπτη υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, να συμβάλλει στην ορθολογική τιμολόγηση και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ΡΑΕ διαθέτει την τεχνογνωσία και θα μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Και σε άλλες χώρες
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενιαία ρυθμιστική αρχή για ενέργεια και περιβάλλον συναντάται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την ακρίβεια, στην Ιταλία λειτουργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Δικτύων και Περιβάλλοντος (ARERA) η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, διαχείρισης νερού, διαχείρισης απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης.
Ενιαίες ανεξάρτητες αρχές για την ενέργεια, το νερό ή το περιβάλλον υπάρχουν και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ιρλανδία λειτουργεί η «Commission for Regulation of Utilities» (CRU), στη Βουλγαρία η EWRC (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων), ενώ αντίστοιχη αρχή υπάρχει και στη Μάλτα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις