Θηβαίος – Μάργαρης στο NEWS 24/7: Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Θηβαίος – Μάργαρης στο NEWS 24/7: Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά
Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης ΣΦΙΓΓΑ

Ο Χρήστος Θηβαίος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδοποιούς και ο Παναγιώτης Μάργαρης, ο σημαντικότερος κιθαρίστας της γενιάς του, συναντιούνται επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις.

Οι μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου σε δικά του τραγούδια από την εποχή των “Συνήθων Υπόπτων” αλλά και τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Δημητρίου και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών, έρχονται να συναντήσουν τις υπέροχες συνθέσεις και τη μοναδική δεξιοτεχνία του Παναγιώτη Μάργαρη σε solo κομμάτια.

Η παράσταση “Τα δειλινά του κόσμου” στη μουσική σκηνή Σφίγγα εκτός από τα αναμενόμενα τραγούδια των δύο δημιουργών, περιλαμβάνει ανατρεπτικές διασκευές και προκαλεί δυνατές συγκινήσεις. Από τον “Άμλετ της σελήνης” και το “Πόσο πολύ σ’ αγάπησα”, τις μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου και Erik Satie καθώς και την τελευταία μεγάλη επιτυχία του Χρήστου Θηβαίου από την τηλεοπτική σειρά “Σασμός”.

Ο Χρήστος Θηβαίος μίλησε στο NEWS 24/7 για τα… δειλινά, τη γνωριμία με τον Παναγιώτη Μάργαρη και τον “Σασμό“.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης ΣΦΙΓΓΑ

Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στον τρόπο που γράφονται τα τραγούδια ή στον τρόπο που τα προσεγγίζουν οι ερμηνευτές σήμερα;
“Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Κάθε γενιά διαμορφώνει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες και το φόρο τιμής στη τεχνη που της αναλογεί.”

Γιατί διαλέξατε τη φράση “Δειλινά του Κόσμου” για την παράσταση στη Σφίγγα;
“Το Δειλινό είναι η στιγμή του απολογισμού όλης της μέρας και της προετοιμασίας για ένα καλύτερο αύριο. Το ρολόι της ζωής. Το συντακτικό και η γραμματική του χρόνου, καθενός από εμάς.”

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Παναγιώτη Μάργαρη; Πώς γνωριστήκατε και τι θαυμάζετε περισσότερο σε εκείνον;
“Γνωριζόμαστε από το 1997 όταν πήγα στο στούντιο, έχοντας μια κασέτα του Βασίλη Δημητρίου με τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά “ο Μεγάλος Θυμός”. Ο Παναγιώτης μετέφρασε με ιδιαίτερη μαεστρία και ερμηνευτική δεινότητα το πιάνο του συνθέτη στην κλασική κιθάρα και εγω βρήκα όλο αυτό το περιβάλλον και το τραγούδησα … ήταν το “πόσο πολύ σ ‘αγάπησα”.”

Ο Χρήστος Θηβαίος We promotion


Ποιες είναι οι ανατρεπτικές διασκευές που θα ακούσουμε στο πρόγραμμα στη Σφίγγα;
“Ανάμεσα στους δυο μας όλα καταλήγουν τόσο φυσικά και ταυτόχρονα ανατρεπτικά. Τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια τόσο γυμνά και “γυμνασμένα” όπως τη στιγμή που έρχονται στο φως.”

Ανάμεσα στα τραγούδια που θα ακούσουμε είναι και το “Χαμένη Ζωή”. Πώς προέκυψε η συνεργασία για το τραγούδι που “έντυσε” τον Σασμό; Περιμένατε ότι θα αγαπηθεί τόσο;
“Ήταν απόγευμα Σαββάτου και μίλησα στο τηλέφωνο με τον Ηλία Μπενέτο. Μετά επικοινώνησα με τον Γιάννη Κότσιρα και μου έστειλαν το τραγούδι! Μετά τη συναυλία το άκουσα με την οικογένεια μου ενθουσιάστηκα και μίλησα με το Νίκο Τερζή. Τη Δευτέρα πήγα στο στούντιο και το ηχογραφήσαμε. Από τότε είναι κομμάτι αναπόσπαστο της πορείας μου.”

Αντίστοιχα ο Παναγιώτης Μάργαρης έχει πολλά να θυμηθεί για τη γνωριμία του με τον Χρήστο Θηβαίο: “Γνωριστήκαμε το 1998 στο studio Polysound. Εκείνη την περίοδο ο Βασίλης Δημητρίου ηχογραφούσε την μουσική και τα τραγούδια για το σήριαλ “Ο Μεγάλος Θυμός”. Στο άλμπουμ με τα τραγουδια της σειράς, συμμετείχε και ο Χρήστος ερμηνεύοντας αριστοτεχνικά πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και τον εξαιρετικό ” Πόσο πολύ σ’ αγάπησα” ένα διαχρονικό πλέον τραγούδι, στο οποίο εγώ παίζω την κλασική κιθάρα. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία που βρεθήκαμε τότε με τον Χρήστο.

Αναπτύχθηκε αμέσως μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια που με τα χρόνια καλλιεργήθηκαν. Υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας και έτσι φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ξεκινήσαμε τον χειμώνα με συναυλίες στην επαρχία και την Κύπρο συνεχίζουμε τώρα με τέσσερα live στην Αθήνα στην Μουσική σκηνή Σφίγγα και θα συνεχίσουμε το καλοκαίρι με μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Την επόμενη σεζόν θα συνεχίσουμε ως συγκρότημα πλέον με το όνομα “Δύο”.

Όσον αφορά στο τι θαυμάζω περισσότερο στον Χρήστο, αυτό είναι το γεγονός πως πάνω απ’ όλα είναι ένας καταπληκτικός μουσικός και ένας εξαιρετικός ερμηνευτής. Δεν είναι ο τυπικός τραγουδιστής με την ωραία γυάλινη φωνή . Ο Χρήστος τσαλακώνεται επί σκηνής, μπορεί να τραγουδήσει από πολύ τρυφερά, έως πολύ δυναμικά και να μεταμορφωθεί στο ίδιο κομμάτι από ένας ροκ τραγουδιστής, λυρικός και αντίστροφα. Τον θεωρώ, τον καλύτερο ερμηνευτή της γενιάς του. Είναι ευλογία για οποιονδήποτε μουσικό να βρίσκεται επί σκηνής με τον Χρήστο Θηβαίο.”

Ποιες μουσικές εκπλήξεις μας περιμένουν στη Σφίγγα;
“Στο πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει με τον Χρήστο για τη Σφίγγα υπάρχουν πολλές μουσικές εκπλήξεις. Εννοείται πως δεν θα λείψουν οι μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου όπως “Ο Άμλετ της Σελήνης”, το “Δεν είμαι άλλος”, το ” Πόσο πολύ σ΄αγάπησα” κ.α , καθώς και κιθαριστικά solo από τη δισκογραφία μου. Θα υπάρχουν όμως και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας τα οποία ερμηνεύει εξαιρετικά ο Χρήστος μιας και έζησε για πολλά χρόνια εκεί. Γενικότερα, είναι ένα πρόγραμμα πολύ ανατρεπτικό και ιδιαίτερο.”

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης ΣΦΙΓΓΑ


Τελευταία όλο και πιο συχνά ακούμε διασκευές πρωτότυπων κομματιών που διχάζουν ως προς το αποτέλεσμα. Ποια η δική σας άποψη;
“Για να πω την αλήθεια κι εμένα συνήθως μου αρέσουν οι πρωτότυπες εκτελέσεις. Σπανίως μου αρέσει περισσότερο μια διασκευή. Έχω κάνει πολλούς δίσκους με διασκευές. Η κλασική κιθάρα, έχει το χαρακτηριστικό να μετουσιώνει στη δική της αισθητική και στον δικό της μαγικό κόσμο οποιοδήποτε κομμάτι. Οπότε ουσιαστικά δεν είναι διασκευές αλλά η δική μου κιθαριστική και κυρίως καλλιτεχνική οπτική γωνία.”

Διδάσκετε και κλασική κιθάρα. Πιστεύετε ότι “κινδυνεύει” η μουσική – όπως τη γνωρίζουμε – από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και το ΑΙ.
“Όσο οι υπολογιστές και τα ρομπότ μπαίνουν στη ζωή μας φυσικά και κινδυνεύει, όχι μόνο η μουσική αλλά και όλες οι δραστηριότητες που παράγονται από τον άνθρωπο. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι η μουσική απλά κινδυνεύει και τελικά δεν θα επηρεαστεί. Κανένα ρομπότ και κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο συναίσθημα. Ειδικά η κλασική κιθάρα, είναι ένα όργανο που δεν έχει καταφέρει κανένα ψηφιακό μέσο να μοιάσει έστω και λίγο στον ήχο της. Πρόκειται για ένα όργανο που μόνο από ανθρώπινα δάχτυλα μπορεί να μετουσιώσει την μαγεία του.”

Πώς σχολιάζετε τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που πρόσφατα έκαναν και μια θεατρική “κηδεία” στον Πολιτισμό;
“Θεωρώ πως κάθε κλάδος πρέπει να συστρατεύεται όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα του και όταν υπάρχει αδικία. Έτσι λοιπόν και ο κλάδος των καλλιτεχνών ορθώς πράττει και κάνει κινητοποιήσεις. Για τα περισσότερα από αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι συνάδελφοί μου, συμφωνώ. Ο καθένας εξάλλου έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να πει την γνώμη του δημόσια.”

Eπόμενα σχέδια;
“Τα επόμενα σχέδια μου είναι πολλά και δημιουργικά. Καταρχήν θα πραγματοποιήσω μια σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από την Άνοιξη έως και τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, σχεδιάζω την επόμενη χρονιά να ετοιμάσω το νέο μου προσωπικό άλμπουμ, τέσσερα χρόνια μετά το ” Πρελούδιο στον έρωτα”. Θα το ονομάσω “Seconds” και θα αποτελείται αποκλειστικά από δικές μου συνθέσεις ενορχηστρωμένες για κιθάρα και ορχήστρα.”

Info

  • Ώρα έναρξης 22.00, Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr – sfiga.gr, Είσοδος 10 ευρώ
  • Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
  • Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα