Μπορεί ένα παιδί να εκδιωχθεί από ιδιωτικό σχολείο λόγω “μειωμένης επίδοσης”; – Μια αποκαλυπτική καταγγελία

Μπορεί ένα παιδί να εκδιωχθεί από ιδιωτικό σχολείο λόγω “μειωμένης επίδοσης”; – Μια αποκαλυπτική καταγγελία
Σχολείο (φωτογραφία αρχείου) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Γονείς μαθητή τονίζουν σε καταγγελία τους ότι ουσιαστικά δεν επετράπη στο παιδί τους η φοίτηση σε γυμνάσιο ιδιωτικού εκπαιδευτικού οργανισμού για λόγους που έχουν να κάνουν με την επίδοσή του. Τι καταγγέλλουν στο NEWS 24/7.

Την καταγγελία γονέων των οποίων το παιδί φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο και ουσιαστικά δεν του επετράπη να συνεχίσει στο γυμνάσιο του ίδιου εκπαιδευτικού οργανισμού φέρνει την Παρασκευή στο φως της δημοσιότητας το NEWS 24/7.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το σχολείο φέρεται να μην επιθυμούσε την εγγραφή του εν λόγω μαθητή στο γυμνάσιο (τα πλήρη στοιχεία των γονέων βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7) γι’ αυτό και φαίνεται ότι δρομολόγησε τον αποκλεισμό του από αυτό με μία σειρά από αιτιάσεις.

Η μητέρα του μαθητή αναφέρει συγκεκριμένα ότι όταν επιχείρησε να εντοπίσει την πλατφόρμα εγγραφής στο γυμνάσιο Παναγιωτόπουλου (τον Απρίλιο του 2021), βρήκε μόνο το δελτίο για τις απογευματινές δραστηριότητες του παιδιού. Σε επικοινωνία της με τη γραμματεία του εν λόγω εκπαιδευτικού οργανισμού την ρώτησαν αν έχει μιλήσει με τη δασκάλα του παιδιού. Η καταγγέλλουσα εξεπλάγη και φρόντισε να επικοινωνήσει άμεσα με στέλεχος του σχολείου.

Από το στέλεχος του οργανισμού η μητέρα έμαθε, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει, ότι η δασκάλα του γιου της την είχε ενημερώσει ότι το παιδί θα δυσκολευόταν πολύ να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της Α’ Γυμνασίου και ότι θα ήταν προτιμότερο να φοιτήσει σε κάποιο δημόσιο σχολείο. Μάλιστα, της τόνισαν ότι τα χρήματα που θα δαπανούσαν για τη φοίτηση του μαθητή, θα μπορούσαν να τα επενδύσουν σε ιδιαίτερα μαθήματα για την ενίσχυσή του. Στην ίδια επικοινωνία η μητέρα έμαθε παράλληλα ότι είχε συναινέσει σ’ αυτό, κάτι που η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η δασκάλα του τμήματος ουδέποτε είχε αναφέρει στη μητέρα ότι ο γιος της δεν θα ήταν ικανός να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της Α’ Γυμνασίου. Τής είχε όμως τονίσει, σε καθαρά παιδαγωγικούς τόνους, ότι το παιδί θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο κάτι με το οποίο η μητέρα συμφώνησε απολύτως. Ενημέρωσε, μάλιστα, τη δασκάλα, ότι είχε ήδη κλείσει ιδιαίτερα μαθήματα για το γιο της κατά την καλοκαιρινή περίοδο έτσι ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμος στην έναρξη της νέας σχολικής σεζόν τον Σεπτέμβριο του 2021. Η δασκάλα συμφώνησε μ’ αυτό το πλάνο.

Το στέλεχος όμως του Παναγιωτόπουλου διαμήνυσε στους γονείς, μέσω της μητέρας, ότι ο ίδιος δεν συμφωνούσε. Την πληροφόρησε, επίσης, ότι άλλες διαθέσιμες θέσεις στο γυμνάσιο δεν υπήρχαν. Σε επικοινωνία, παράλληλα, με τον πατέρα του παιδιού, το στέλεχος επανέλαβε την επιχειρηματολογία περί ανάγκης φοίτησης σε δημόσιο σχολείο “προκειμένου το παιδί να μην δυσκολευτεί και να μην το χρεωθεί ως αποτυχία”. Ενημέρωσε όμως ότι διαθέσιμες θέσεις στον Παναγιωτόπουλο, εν τέλει, υπήρχαν.

Ο πατέρας ξεκαθάρισε από τη δική του πλευρά πως η οικογένεια είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά και τα δίδακτρα του σχολείου αλλά το κόστος ιδιαίτερων μαθημάτων έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μετακινηθεί το παιδί σε δημόσιο σχολείο. Οταν όμως ενημέρωσε μαζί με τη μητέρα ότι οριστική τους απόφαση είναι να φοιτήσει το παιδί στο γυμνάσιο του Παναγιωτόπουλου, το στέλεχος του οργανισμού τους πληροφόρησε ότι πλέον δεν υπήρχε θέση (!), γεγονός που οι γονείς του μαθητή θεώρησαν πια ως σημάδι εμπαιγμού.

Οι γονεις, που είχαν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους, πρότειναν να γίνει μία δια ζώσης συνάντηση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου το θέμα να ξεκαθαριστεί μια και καλή. Τότε το σχολείο επικαλέστηκε ότι υπήρχε ένα ανεξόφλητο ποσό για τα δίδακτρα το οποίο όμως, μετά από άμεσες ενέργειες των γονιών, καλύφθηκε μέχρι την ολική εξόφληση. Το ποσό έτσι και αλλιώς δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Κοντολογίς, οι γονείς θεωρούν ότι το σχολείο δεν επιθυμούσε για τους δικούς του λόγους τη συνέχιση της φοίτησης του γιου τους. Τονίζουν ότι έβαλε για την απόφασή του αυτή μπροστά τη δασκάλα η οποία ουδέποτε είχε πει ότι το παιδί δεν μπορεί να συνεχίσει. Εν συνεχεία, αφενός με τη δικαιολογία της μη ύπαρξης θέσης και αφετέρου με αυτήν περί ανεξόφλητου ποσού (που καλύφθηκε άμεσα) επιχείρησαν και πάλι, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, να αφήσουν το μαθητή εκτός της Α’ Γυμνασίου, προτείνοντας παράλληλα τη φοίτηση σε δημόσιο σχολείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι γονείς θεώρησαν τη στάση του σχολείου, όπως εκφράστηκε από το στέλεχος με το οποίο συνομιλούσαν, εντελώς απαράδεκτη και ενημέρωσαν τον οργανισμό με σχετικό e-mail που στάλθηκε στις 12 Απριλίου του 2021.

Χωρίς απάντηση

Το NEWS 24/7, ως όφειλε δεοντολογικά, απευθύνθηκε στο σχολείο, όπως έκανε και σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από την καταγγελία.

Υπέβαλε τα εξής δύο ερωτήματα:

1. Πράγματι είχατε κρίνει ότι ο εν λόγω μαθητής δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Α’ Γυμνασίου στο σχολείο σας και αν ναι ενημερώσατε τους γονείς απευθείας ή προτιμήσατε η σχετική ενημέρωση να γίνει από τη δασκάλα του παιδιού;

2. Αληθεύει ότι ενώ μιλήσατε (ως σχολείο) με τον πατέρα του παιδιού και εν τέλει συμφωνήσατε στην εγγραφή του, εν συνεχεία επικαλεστήκατε εμπόδιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον θέση για το μαθητή στην Α’ Γυμνασίου της επόμενης χρονιάς;

Τα ερωτήματα απεστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύο φορές, στις 15 και στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Ενημερώσαμε τηλεφωνικά για τις προθέσεις μας το σχολείο στις αρχές Μαρτίου χωρίς όμως να λάβουμε συγκεκριμένη απόκριση πέρα του ότι “το θέμα θα τεθεί στους υπευθύνους”. Είμαστε, εννοείται, πάντα στη διάθεση του σχολείου για την προβολή της δικής του άποψης για τα πραγματικά περιστατικά.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι ο νόμος περί λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων όπως επικαιροποιήθηκε το 2020 αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Μη επανεγγραφή ή απομάκρυνση μαθητή κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, εξαιτίας μειωμένης επίδοσης, απαγορεύεται. Μη επανεγγραφή μαθητή είναι δυνατή και στην περίπτωση μη ολοσχερούς εξόφλησης διδάκτρων δύο (2) σχολικών ετών”.

Τα συμπεράσματα, όπως πάντα, ανήκουν στον αναγνώστη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα