Γιάννης Πούπκος: Τραπεζική αναταραχή ή τραπεζική κρίση;

Γιάννης Πούπκος: Τραπεζική αναταραχή ή τραπεζική κρίση;
Γιάννης Πούπκος eurokinissi

Ο Γιάννης Πούπκος γράφει στο NEWS 24/7 για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της τραπεζικής αναταραχής, τις αμφιλεγόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραπεζική αναταραχή. Αν θα μετατραπεί αυτή σε μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, ειδικότερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την CreditSuisse στην Ελβετία, είναι παρακινδυνευμένο να το πούμε ή να το προβλέψουμε με βεβαιότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κας Λαγκάρντ ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ότι ήταν το 2008.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η εμμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην επιθετική πολιτική της συνεχιζόμενης, μεγάλης και με σταθερό ρυθμό, αύξησης των επιτοκίων είναι υψηλού ρίσκου.

Πολιτική, η οποία συνεχίστηκε ακόμη και σήμερα ενώ πολλοί οικονομολόγοι και ευρωπαϊκά τραπεζικά στελέχη υπερθεμάτιζαν τη διακοπή της. Για να μπορέσει να υπάρξει μια επαναξιολόγηση σε σχέση με τα αποτελέσματα που επιφέρει και τελικώς μια αναθεώρησή της.

Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πρόσφατα κατάφεραν, μετά κόπων, να βελτιώσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους και να μειώσουν την έκθεσή τους στα κόκκινα δάνεια, η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι πολύ πιθανό να τους δημιουργήσει, εκ νέου, σοβαρό πρόβλημα.

Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των δόσεων των δανείων, κατά το ποσό των 150€ έως και 400€, επιπλέον του αρχικού τους ύψους, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα τήρησης των δανειακών και όχι μόνο υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ομοίως και για τα νοικοκυριά, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους μέσω των πλειστηριασμών.

Ταυτόχρονα, αν δεν διακοπεί η πολιτική αυτή της ΕΚΤ, μια πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και οι πολίτες της χώρας να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μιας βαθιάς ύφεσης.

Ένα σενάριο που κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε να ξαναζήσει και μάλιστα τόσο σύντομα.

*Ο Γιάννης Πούπκος είναι Οικονομολόγος, Γενικός Σύμβουλος ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα