Μυστήριο με τις δολοφονίες 22 γυναικών – Η Ιντερπόλ ζητά βοήθεια για να λύσει τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Η Interpol ανακοίνωσε πως αρχίζει για πρώτη φορά εκστρατεία για να ταυτοποιήσει, με τη βοήθεια του ευρέος κοινού, τα πτώματα 22 γυναικών που έχουν βρεθεί τα τελευταία 43 χρόνια στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
- 10 Μαΐου 2023 17:17
Οι Αρχές τριών ευρωπαϊκών χωρών ζητούν βοήθεια για την ταυτοποίηση 22 δολοφονημένων γυναικών, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα.
Τα πτώματα εντοπίστηκαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία μεταξύ 1976 και 2019.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μια ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας γυναίκας στο Άμστερνταμ, που βρέθηκε σε έναν κάδο σε ένα ποτάμι, οδήγησε σε έρευνα από την Ιντερπόλ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιντερπόλ δημοσιοποιεί λίστα με την οποία ζητά πληροφορίες για πτώματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Τα αποκαλούμενα «black notices», που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας καμπάνιας γνωστής ως «Operation Identify Me», κυκλοφορούν κανονικά μόνο εσωτερικά εντός του δικτύου αστυνομικών αρχών της Ιντερπόλ ανά τον κόσμο.
Η γυναίκα που βρέθηκε στον κάδο στο Άμστερνταμ το 1999 είχε δεχτεί πυροβολισμούς στο κεφάλι και το στήθος. Η ιατροδικαστής Καρίνα βαν Λόιβεν προσπαθεί να λύσει το μυστήριο από τότε που μπήκε στην πρώτη ομάδα της πόλης για «cold cases» το 2005. Έτσι χαρακτηρίζονται οι υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές και ανεξιχνίαστες για πάνω από τρία χρόνια.
Ζωτικής σημασίας να δοθούν απαντήσεις
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τρεις χώρες συνέταξαν λίστα 22 υποθέσεων που δεν είχαν επιλυθεί και ζήτησαν από την Ιντερπόλ να δημοσιεύσει λεπτομέρειες.
Η βελγική αστυνομία παρουσίασε επτά υποθέσεις, η Γερμανία έξι και η Ολλανδία εννιά.
Τα περισσότερα θύματα ήταν μεταξύ 15 και 30. Χωρίς να ξέρουν τα ονόματα ή τον δράστη, οι αστυνομικοί λένε πως είναι δύσκολο να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου.
Η πλήρης λίστα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις γυναίκες, φωτογραφίες, και πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ταυτοποίηση, όπως ρούχα, κοσμήματα και τατουάζ, και σε κάποιες περιπτώσεις νέες αναδημιουργίες προσώπου και πληροφορίες για τις υποθέσεις.
Η βαν Λόιβεν λέει πως είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν απαντήσεις σε αυτές τις υποθέσεις. «Αν δεν έχεις όνομα, δεν έχεις ιστορία. Είσαι μόνο ένας αριθμός. Και κανείς δεν είναι αριθμός» εξηγεί.
«Ολα τα σενάρια για την εξιχνίαση αυτών των «παγωμένων υποθέσεων» έχουν εξεταστεί. Οι έρευνες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και ελπίζουμε πως η προσοχή του κοινού θα μας επιτρέψει να τις προχωρήσουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λοράν, διαχειριστής των βάσεων δεδομένων DNA στην Interpol.
«Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, που μερικές φορές από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξαναείδαν αυτό το πρόσωπο», θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες, να συνεισφέρουν «ακόμα και κάποια μικρή ένδειξη».
Η ταυτοποίηση ενός πτώματος «έχει δύο στόχους: να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο αυτό και να ειδοποιηθούν οι οικογένειες και να ανοίξουν έρευνες για να βρεθούν οι ύποπτοι σε περίπτωση φόνου», προσθέτει ο Λοράν. Αυτοί οι διάφοροι φάκελοι «δεν σχετίζονται μεταξύ τους», αλλά το κοινό στοιχείο τους είναι «το διεθνές πλαίσιό τους», διευκρινίζει ο αξιωματούχος.
«Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες υποτίθεται πως ήρθαν από περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μπορεί να πρόκειται για γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν ένα τουριστικό ταξίδι, αλλά επίσης για εν δυνάμει θύματα διακίνησης ανθρώπων» προσθέτει ο Λοράν.
Με την ονομασία «Identify Me», αυτή η εκστρατεία μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις, δήλωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις