Σουδάν: Πώς έγινε η επιχείρηση – αστραπή για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας

Σουδάν: Πώς έγινε η επιχείρηση – αστραπή για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας
Κατεστραμμένα αεροπλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Πάνω από 70 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ κατάφεραν να απομακρυνθούν από την πόλη Χαρτούμ του Σουδάν. Αναλυτικά η επιχείρηση εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας όπως την περιέγραψαν, ανώνυμα, αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (23/4) ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.

Πώς, όμως, έγινε η επιχείρηση εκκένωσης και τι ήταν αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, λιγότερο από 100 εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, κλεισμένοι σε διαμερίσματα, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, αφού οι εκρήξεις και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντιμαχόμενων βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και η Molly Phee, Αμερικανίδα διπλωμάτης, εξειδικευμένη στις αφρικανικές υποθέσεις, σε συνεννόηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Σουδάν, John T. Godfrey, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν το προσωπικό ανά ομάδες, σε ασφαλέστερες τοποθεσίες της πόλης.

Σύντομα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κρίσιμων προμηθειών για την ασφαλή λειτουργία της πρεσβείας.

“Τότε καταλήξαμε διστακτικά στο συμπέρασμα ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη επιλογή για εμάς σε αυτή την κατάσταση ήταν να αναστείλουμε προσωρινά τις υπηρεσίες μας, να μεταφέρουμε αυτές τις επιχειρήσεις – τη διπλωματία μας – σε υπεράκτιες περιοχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από εκεί” δήλωσε ο κ. Bass.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο είχε αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες, στο Τζιμπουτί, περίπου 800 μίλια από το Σουδάν, όπου εδρεύει ο στρατός των ΗΠΑ, για να προετοιμαστεί για μια διάσωση.

Αλλά με το αεροδρόμιο στο Χαρτούμ να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία διαδρομή προς το Πορτ Σουδάν – που απέχει πάνω από 500 μίλια – να θεωρείται πολύ επικίνδυνη για να χρησιμοποιηθεί, μια εκκένωση από αέρος θεωρήθηκε ως η καλύτερη επιλογή.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την επιχείρηση, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατός μετέφερε περίπου 70 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και V-22 Ospreys – ένα αεροπλάνο που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα – από σημείο κοντά στην πρεσβεία, μετά τη δύση του ηλίου.

Στην επιχείρηση συμμετείχε η Task Force 6 των Navy SEAL, καθώς και ένας μικρός αριθμός επαγγελματιών διπλωματών από άλλες χώρες, όπως δήλωσε επίσης ένας από αυτούς τους αξιωματούχους.

Σε δήλωσή του που αφορούσε την απόφασή του να αναστείλει τις υπηρεσίες της πρεσβείας στο Σουδάν, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση “θα συνεχίσει να βοηθά τους Αμερικανούς στο Σουδάν να σχεδιάζουν για τη δική τους ασφάλεια και να ενημερώνει τακτικά τους Αμερικανούς πολίτες της περιοχής”.

Δένδιας: Ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης κι άλλων πολιτών ανά τον κόσμο, σε ανακοινώσεις για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε, σε συνέχεια επιχειρήσεων εκκένωσης που πραγματοποιούν άλλες χώρες, αποφασίστηκε η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

Χωρίς ρεύμα, νερό και ίντερνετ οι κάτοικοι στο Σουδάν

Οι δυτικές χώρες αναμένεται να στείλουν αεροπλάνα από το Τζιμπουτί για την απομάκρυνση των πολιτών τους, αν και ο σουδανικός στρατός έχει επισημάνει ότι τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη στο Νταρφούρ, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν είναι ξεκάθαρο πότε αυτό θα είναι εφικτό.

Ο στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Και χθες, Σάββατο (23/4) σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

“Δεν έχω πρόβλημα με την εκεχειρία”, δήλωσε ο Χεμεντί στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya TV αργά χθες. Ο στρατός “δεν τη σεβάστηκε. Αν τη σεβαστεί, θα τη σεβαστούμε κι εμείς”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού.

Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές: “Περιμένουμε τη μεγάλη μάχη. Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα όσα έπονται”, ανέφερε, ενώ αργότερα πρόσθεσε: “Ξεκίνησε”. Εικόνες από την τηλεόραση έδειξαν πυκνό, μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Στο μεταξύ, η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. “Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ”, ανέφερε.

Ανθρωπιστικός κίνδυνος

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου να περάσουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια. “Χρειαζόμαστε λιμάνια εισόδου από όπου θα μπορέσει να περάσει προσωπικό που ειδικεύεται στους τραυματισμούς και ιατρικός εξοπλισμός”, δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσέιν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Σουδάν της οργάνωσης.

Η ένωση Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 32 εκκενώθηκαν δια της βίας από στρατιώτες ή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Παρασκευή ότι 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκτός από το Χαρτούμ οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στο Νταρφούρ, τη φτωχότερη επαρχία του Σουδάν όπου οι διαεθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2003 προκάλεσαν τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων. Ο ΟΗΕ κατήγγειλε χθες ότι λεηλατήθηκαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη Νιάλα, με αποτέλεσμα να κλαπούν τουλάχιστον 1 0 φορτηγά της υπηρεσίας καθώς και άλλα έξι που περιείχαν τρόφιμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία από τις δύο πλευρές θα επικρατήσει σύντομα ή ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες. Ο στρατός ελέγχει την πολεμική αεροπορία, ενώ οι ΔΤΥ έχουν δυνάμεις διάσπαρτες σε αστικές περιοχές.

Ο Μπουρχάν είπε χθες ότι “πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί ως Σουδανοί και να βρούμε τον σωστό τρόπο για να επιστρέψουμε στην ελπίδα και τη ζωή”, οι πιο συμφιλιωτικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Αφρική και παρ’ όλα αυτά μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατ. κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα. Η αναστολή των δραστηριοτήτων των περισσότερων ανθρωπιστικών οργανώσεων θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Η σύγκρουση εξάλλου απειλεί να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα του Σουδάν, σύμφωνα με ειδικούς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα