Optima Bank: Τέλος Σεπτεμβρίου η εισαγωγή στο ΧΑ

Optima Bank: Τέλος Σεπτεμβρίου η εισαγωγή στο ΧΑ
Optima bank INTIME

Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της πρώτης τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια. Τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου θα είναι όσα και στο σύνολο της περασμένης χρονιάς. ΑΜΚ 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση των δανείων προς την οικονομία.

Με εφαλτήριο της εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις του 2022 και την ανάλογη συνέχεια για το 2023 η διοίκηση της Optima Bank εργάζεται πυρετωδώς για την στόχο εισαγωγής της πρώτης τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια.

Η διοίκηση της Optima Bank, υπό τους Γιώργο Τανισκίδη και Δημήτρη Κυπαρίση, επέλεξε το τέλος Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει την Δημόσια Εγγραφή που θα εισάγει της μετοχές του Ομίλου στο ΧΑ και η οποία θα συνοδευτεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ. Την δεδομένη χρονική στιγμή θα έχει να παρουσιάζει στους επενδυτές τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του εξαμήνου, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Optima Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη όσα και στο σύνολο της περασμένης χρονιάς. Στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν 18 εκατ. Ευρώ ενώ στο σύνολο του 2022 τα κέρδη της Optima ήταν της τάξης των 42 εκατ. Ευρώ.

Oι καταθέσεις της τράπεζας για το 2022 σημείωσαν ετήσια αύξηση 61,7%, αγγίζοντας τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Μάιο είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των καταθετών στον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο το 2022 επίσης παρουσίασε σημαντική ετήσια άνοδο κατά 64,5% αγγίζοντας το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ πλέον το σύνολο των δανείων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας στην υλοποίηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, όπως και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΑΜΚ για την μεγέθυνση των χορηγήσεων

Η εισαγωγή στο ΧΑ είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και να πληροί τους ελάχιστους εποπτικούς δείκτες της ΤτΕ.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Optima Bank αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα από δάνεια σε μεγάλες (729 εκατ. ευρώ καθαρή αξία δανείων) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (860 εκατ. ευρώ).

Οι κύριοι στρατηγικοί στόχοι της Optima Βank βάσει του επιχειρησιακού της σχεδίου, περιλαμβάνουν την αύξηση του όγκου δραστηριοτήτων, την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς, την αύξηση των εσόδων μέσω της αξιοποίησης όλων των εναλλακτικών καναλιών προσέγγισης πελατών, την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, τον αυστηρός έλεγχος των λειτουργικών εξόδων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας και την αύξηση της αξίας των μετόχων της.

Η σχετική απόφαση για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank έχει ληφθεί, οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να καθορίσει τον χρόνο και τις λεπτομέρειες της έκδοσης (τιμή διάθεσης κ.ά.), ενώ του παρείχαν πλήρη ευχέρεια σχετικών χειρισμών. Η εξουσιοδότηση παρέχει στο ΔΣ τη δυνατότητα -κατά τη διακριτική του ευχέρεια- να διαθέσει νέες μετοχές της τράπεζας και σε υφιστάμενους μετόχους που το ίδιο θα καθορίσει, παρότι θα έχει αποκλειστεί το δικαίωμα προτίμησης των μετόχων.

Κέρδη στα δύο χρόνια λειτουργίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όραμα για την Optima bank «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019 και μέσα σε χρόνο – ρεκόρ η τράπεζα διαθέτει σήμερα δίκτυο 27 καταστημάτων εκ των οποίων τα 6 λειτουργούν στην περιφέρεια.

Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας της η Optima bank στηρίζει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και τα βιώσιμα αναπτυξιακά και επενδυτικά πλάνα. Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε και στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), και επιδίωξη είναι να αποτελεί τράπεζα αναφοράς στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

Μάλιστα έχει ήδη πετύχει ένα μοναδικό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφού μόλις στον δεύτερο χρόνο παρουσίας της στην αγορά, πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία ενώ κατά την 3η χρήση της λειτουργίας της τα οργανικά κέρδη τετραπλασιάστηκαν και η απόδοση για τους μετόχους ξεπέρασε το 23%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα