Ντάρια Τρέποβα: Τι ξέρουμε για τη μυστηριώδη γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ

Ντάρια Τρέποβα: Τι ξέρουμε για τη μυστηριώδη γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ
Darya Trepova Russian Interior Ministry Press Service via AP

Θολό παραμένει το τοπίο για τον ρόλο της Ντάρια Τρέποβα στη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι. Τα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές μετά τη σύλληψή της.

Η κράτηση της Ντάρια Τρέποβα για τη δολοφονία του Ρώσου στρατιωτικού και μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιστορία και την πολιτική τοποθέτηση της νεαρής γυναίκας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η 26χρονη παρέδωσε στον Τατάρσκι ένα αγαλματίδιο που θεωρούν ότι περιείχε τα εκρηκτικά που τον σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους από 30 ανθρώπους. Αργότερα, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται να παραδέχεται ότι έφερε το αγαλματίδιο στην καφετέρια όπου έγινε η έκρηξη.

Ωστόσο, η κατάθεσή της πιθανότατα λήφθηκε υπό πίεση και δεν λέει αν γνώριζε για τα εκρηκτικά, όπως αναφέρει το BBC.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η τρομοκρατική ενέργεια, όπως χαρακτηρίζουν πλέον τη δολοφονία, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το έδαφος της Ουκρανίας και ότι η ύποπτη είναι υποστηρίκτρια του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK), του οποίου ηγείται ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Όμως, φίλοι και συγγενείς λένε ότι ενώ ήταν ακτιβίστρια κατά του πολέμου – φέρεται να είχε συλληφθεί σε μια διαμαρτυρία κατά την έναρξη του πολέμου – οι απόψεις της δεν ήταν ριζοσπαστικές και δεν ήταν ικανή για φόνο. Ο σύζυγός της Ντμίτρι Ρίλοφ υποστηρίζει ότι μπορεί να την εξαπάτησαν.

Τι γνωρίζουμε για την Ντάρια Τρέποβα

Ένας γνωστός της δήλωσε στο BBC ότι πήγε σχολείο στην πόλη Πούσκιν έξω από την Αγία Πετρούπολη, προσθέτοντας ότι “δεν φαινόταν να έχει πολιτικές απόψεις τότε”.

Άλλες πηγές λένε ότι αργότερα γράφτηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, αν και δεν είναι σαφές σε ποια σχολή, και εκτιμούν ότι δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Σύμφωνα με έναν άλλο φίλο της, εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κατάστημα vintage ρούχων στην πόλη, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της πριν από ένα μήνα για να μετακομίσει στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό είναι παντρεμένη με τον σύντροφό της. Σε συνέντευξή τους στο κανάλι Agentstvo telegram, φίλοι της δήλωσαν ότι ο γάμος τους ήταν ένα “αστείο” και ότι στην πραγματικότητα ήταν απλώς φίλοι.

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές λένε ότι και οι δύο συνελήφθησαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Η κ. Τρέποβα κρατήθηκε για 10 ημέρες, όταν αγνόησε τα αιτήματα της αστυνομίας να διαλυθεί το πλήθος.

Ο σύζυγός της θεωρείται μέλος μιας μικρής περιθωριακής ομάδας της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Ελευθεριακό Κόμμα, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Το κόμμα δήλωσε ότι είχε μεταναστεύσει.

Είπε επίσης στο κανάλι Telegram SOTA ότι η Τρέποβα δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και ότι καταδίκασε τη δολοφονία του Τατάρσκι.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Ρίλοφ καταζητείται επίσης για σχέση με τη δολοφονία. Ο ίδιος δήλωσε στο SVTV News ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει φόνο με τη θέλησή της. “Πιστεύω ότι η σύζυγός μου εξαπατήθηκε”, δήλωσε.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι κανένας από εμάς δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις είναι ανεπίτρεπτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε” είπε.

Οι Ρώσοι που ερευνούν την υπόθεσοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η κ. Τρέποβα να μην γνώριζε τι περιείχε το αγαλματίδιο, σύμφωνα με αναφορές.

Επίσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα βρισκόταν σε αλληλογραφία με το θύμα και είχε παρακολουθήσει προηγούμενες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα