Μητσοτάκης: Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% 

Μητσοτάκης: Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Με αναφορές στο Δαρβίνο, τα capital controls και την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την ανακοίνωση ενός νέου μέτρου, ο πρωθυπουργός παίζει το χαρτί της οικονομίας 

Την εικόνα μίας οικονομίας που αναπτύσσεται και μοιράζει το μέρισμα στους πολίτες, θέλησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και θέτοντας έτσι εμμέσως ως δίλημμα των εκλογών του Μαϊου εάν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία ή εάν η χώρα θα επιστρέψει σε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Σημασία έχει να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο. Και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση. Σε καλύτερες αμοιβές. Και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Ένας δίκαιος συνδυασμός, δηλαδή, συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Κι όταν μιλώ για φροντίδα στους ευάλωτους, το εννοώ”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και ανακοίνωσε:

“Ξέροντας, λοιπόν, ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι΄ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι 188.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας..”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι: “Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023”. Εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αν όχι μηδενικό και προέβλεψε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο και συνέχισε υπενθυμίζοντας τα capital controls.

“Κεντρική άποψη Κάρολου Δαρβίνου είναι ότι επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές και αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσσερα χρόνια”, σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα μας δεν είναι το “κακό παιδί” της ΕΕ, αλλά έκπληξη.

“Το 2023 τίποτα δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που είχε capital controls, πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, που εμφάνιζε χαμηλή ανάπτυξη και αξιοπιστία, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας, έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων”, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι: “Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μία νέα αρχή”.

Αναφέρθηκε δε μεταξύ άλλων στη μείωση των φόρων, στα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στη μείωση των κόκκινων δανείων, σχολιάζοντας: “Πριν από τέσσερα χρόνια δεν μπορούσαν πολλοί να προβλέψουν μία συγκυρία στην οποία να κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία, όμως οι δικές μας τράπεζες να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξάλλου βέβαιος ότι: “Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει αυτή τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και την πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν και θα αποφασίσουν, αντιμετωπίζοντας βεβαίως όσα συζητήσαμε σήμερα όχι ως απολογισμό αλλά ως σταθμό μιας διαδρομής που μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες μπορεί να επιφυλάσσει πολλές επιτυχίες, με ορόσημο λοιπόν την 21η Μαΐου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουμε νέα ισχυρή εντολή στην προκοπή.”

Χαρακτήρισε δε ως μεγάλη πρόκληση των επόμενων μηνών το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ αναλυτικές προτάσεις και εκτίμησε ότι συμφωνεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και ο περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι στη σημερινή συγκυρία οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί.

“Πρέπει να διδαχτούμε από τα μαθήματα της κρίσης. Και κυρίως όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα που πόνεσαν για να μπουν στο σωστό δρόμο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν ανάπτυξη. Αυτό εξάλλου πιστεύω είναι το δυνατό συμπέρασμα της ελληνικής εμπειρίας αυτή την τετραετία. Τα ελληνικά διδάγματα θα είναι χρήσιμα σε αυτή τη συζήτηση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα