Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 17 – 19/3
Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.
- 17 Μαρτίου 2023 06:42
Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε τον χρόνο μας στην πόλη, εντελώς δωρεάν.
Εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον …εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.
Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 17 Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου;
Cityscapes
Στη Blank Wall Gallery θα φιλοξενηθεί η έκθεση “Cityscapes“. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες πόλεων με κυρίαρχα τα κτίρια. Το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι έντονο, καθώς και ο όγκος των κτιρίων. Μεγάλα, επιβλητικά κατασκευάσματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των μεγαλουπόλεων σε διεθνές επίπεδο, φωτογραφίζονται και παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Λεπτομέρειες της πόλης ξαφνικά αποκαλύπτονται στα μάτια του θεατή, επειδή ο φωτογράφος είδε κάτι που του τράβηξε την προσοχή και αποφάσισε να φωτογραφίσει το συγκεκριμένο σημείο.
Με αυτό τον τρόπο οι πόλεις ανακαλύπτονται από τους κατοίκους τους ξανά και ξανά, με το στοιχείο της έκπληξης πάντα να είναι ζωντανό. Μέσα από τις λεπτομέρειες φαίνεται ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και φαίνεται πάντα διαφορετικός ανάλογα με την οπτική του θεατή και του φωτογράφου.
Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος.
“Ex Corpo” μυστηριακές οντότητες
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα έκθεση της εικαστικού και performance artist Μαίρης Ζυγούρη με τίτλο “Ex Corpo” στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων.
Με την έκθεση αυτή, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Ζυγούρη έρχεται στο Μουσείο Χατζημιχάλη για οντότητες και φάσματα με τις μυστηριακές εικόνες της, αφομοιωμένες στη γλώσσα του μουσείου, οι οποίες συνιστούν μια ψυχογεωγραφία, μια επίκαιρη εθνογραφία του σήμερα.
Μέσα από βίντεο, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σκηνοθετημένες φωτογραφίες και επιτελεστικά κείμενα, η καλλιτέχνις καταγράφει μια διαδικασία μεταμόρφωσης και εσωτερικής μετατόπισης. Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η Ζυγούρη επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της.
Οι επιτελεστικές περσόνες που μας συστήνει η Ζυγούρη με την έκθεση γεννήθηκαν στο πλαίσιο διάφορων περφόρμανς/residencies που πραγματοποίησε η καλλιτέχνις την τελευταία διετία. Η Ζυγούρη εξετάζει την περφόρμανς πέρα από το βίωμα της συλλογικής στιγμής, αντιμετωπίζοντάς την ως αρχείο μεταμόρφωσης. Η περφόρμανς της δεν ολοκληρώνεται τη στιγμή που την πραγματοποιεί αλλά συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Έτσι, αυτές οι νέες οντότητες-ταυτότητες, ως ίχνη των μεταμορφώσεων και μεταλλάξεων που επιτελέστηκαν, ανασυντίθενται στην έκθεση με μια τράπουλα ταρώ που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνις.
Κάθε μία από τις 74 κάρτες που παρουσιάζονται σε δύο προθήκες στην κεντρική σάλα του μουσείου είναι ένα συνθετικό έργο. Κάθε κάρτα περιλαμβάνει λιμπιντικά και θηλυκά σύμβολα, όπως το αιδοίο, το φίδι, το μάτι και ο κορσές. Κάθε εικόνα είναι μια στάση (attitude), μια χειρονομία, ένα τελετουργικό.
Εκτός από τις 74 κάρτες της τράπουλας, η καλλιτέχνις παρουσιάζει 21 εκτυπώσεις σε πλεξιγκλάς, τέσσερις περσόνες ως κούκλες διάσπαρτες στον χώρο, που συνομιλούν με τις ήδη υπάρχουσες κούκλες του λαογραφικού μουσείου, μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων, καθώς και ένα υπνωτιστικό βίντεο από τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου, όπου παρουσιάζεται ένα επεισόδιο με τις τρεις περσόνες, κρεμασμένες από το μεγάλο δέντρο δίπλα στον Ναό του Ιερού.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης,επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.
“Βασίλης Σκυλάκος: Το χέρι. Έργα 1957- 1997”
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 10 Μαρτίου έως 23 Απριλίου 2023. Η έκθεση “Βασίλης Σκυλάκος: Το χέρι. Έργα 1957- 1997” διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από το 1957 έως το 1997.
Ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Βασίλη Σκυλάκου αφενός δηλώνει τον έντονα χειρωνακτικό χαρακτήρα της δουλειάς του, αφετέρου αναφέρεται στο ομώνυμο παλαιοπωλείο που διατηρούσε ο ίδιος, αλλά και στην ατομική έκθεση “Το χέρι. Εργαστήρι – Παλιατζίδικο”, που πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός το 1992. Ο τίτλος όμως υποδηλώνει και τον απώτερο στόχο της παρούσας έκθεσης: να αναδείξει τις ανεξάντλητες δυνατότητες ενός χειρώνακτα καλλιτέχνη, ο οποίος εργάστηκε αθόρυβα, άοκνα και συστηματικά.
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00 , Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Κτίριο Α – Β: Λεωνίδου, Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο. Πληροφορίες: 210 5202420, www.opanda.gr.
Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι
Το Μουσείο Ακρόπολης, για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» (8 Μαρτίου 2023), εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων ‘Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες’, με έργα από μουσεία του κόσμου που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών.
Φέτος, η έμφαση δίδεται στην γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύ-μορφη από όλες.
Ο απρόσμενος φετινός επισκέπτης μας, η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι, προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 8 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου 2023. Για την είσοδο στο ισόγειο του Μουσείου δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα σχετικό βίντεο και θα διανέμεται δωρεάν ένα δίγλωσσο επεξηγηματικό φυλλάδιο.
“Comic City” μια νέα οπτική πραγματικότητα
Στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Παυλίδη με τίτλο “Comic City”, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.
Στην νέα έκθεση του Γιάννη Παυλίδη ο θεατής καλείται να “μπει” μέσα στην εγκατάσταση που δημιουργούν τόσο οι πίνακες ζωγραφικής του όσο και τα τρισδιάστατα γλυπτά έργα του, να τα πλησιάσει, να τα επεξεργαστεί, να διασκεδάσει και εν τέλει να αισθανθεί οικεία μέσα στο περιβάλλον της έκθεσης.
Ο Γιάννης Παυλίδης συνεπής σε αυτό που αγαπά, δημιούργησε τη νέα του δουλειά με ζωγραφικά, επιδαπέδια και επίτοιχα γλυπτά έργα χρησιμοποιώντας το papier mache σε συνδυασμό με το έντονο χρώμα από τη μία και το ασπρόμαυρο των κόμικς από την άλλη. Η συνύπαρξη από τους συνδυασμούς των έντονων και πυκνών χρωματικών αντιπαραθέσεων με το άσπρο-μαύρο των ανακατασκευασμένων -ενοποιημένων σαν μια μεγάλη ιστορία κόμικς, είναι που δίνει “ζωή” σε όλη την εγκατάσταση και σε κάθε έργο ξεχωριστά.
Ο εικαστικός επινοεί μια νέα οπτική πραγματικότητα συνταιριάζοντας τη ζωγραφική τέχνη με πρωτότυπες συνθέσεις από επιζωγραφισμένες ready-made εικόνες κόμικ και δημιουργεί το δικό του αφήγημα.” Εγκαίνια έκθεσης: 9 Μαρτίου 2023 17:30-22:30 – Στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”.
“Το Εγκεφαλικό Σεξ δεν είναι Σεξ”
“Το εγκεφαλικό σεξ δεν είναι σεξ”, είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του γνωστού καλλιτέχνη Yiakou, που απευθύνεται άμεσα στην διαδικασία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του φλερτ, όπου οι ορμόνες αρχίζουν να ελέγχουν το σώμα μέχρι την πράξη. Το μυαλό, όσο μπαίνει στην “ροή” του φλερτ γίνεται πνευματώδες, κάνοντας τη σωματική επαφή να χάνει την δυναμική της, με αποτέλεσμα η πράξη να ολοκληρώνεται πριν καν την επαφή. Μα αλλά λόγια το ερωτικό-εγκεφαλικό παιχνίδι μπορεί από μόνο του να είναι η σεξουαλική συνάντηση!
Οι εικόνες που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης είναι αποτέλεσμα μιας σύνθεσης κολάζ. Στο πίσω τμήμα ως βάση θα δούμε μια προσωπική συλλογή από φωτογραφίες τοιχογραφιών του και πάνω σε αυτό, οι ρεαλιστικές ερωτικές φιγούρες ζωγραφισμένες ψηφιακά – εκτυπωμένες σε καμβά. Το κάθε έργο τοποθετείται σε πλέξι γκλας, με το οποίο δημιουργείται μια αντίστοιχη εικονική συνθήκη με αυτή της StreetArtτέχνης, όπου ο προσωπικός τοίχος – το background είναι μέρος του ίδιου του έργου. Τέλος, ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει καμβάδες στους οποίους με τον γνωστό του γραφικό χαρακτήρα έγραψε κάποιες από τις πιο γνωστές του εκφράσεις που κοσμούν τις πόλεις της Ελλάδας.
Στο σύνολο, η συγκεκριμένη έκθεση θέλει εκ πρώτης να δημιουργήσει την έκπληξη με την θέαση του γυμνού, αλλά έπειτα να αφυπνίσει την σκέψη με προβληματισμό, πως πίσω από τη συνήθεια και το δεδομένο, μπορεί να υπάρχει ο ρομαντισμός, το όνειρο και το ταξίδι του μαζί.
Διάρκεια Έκθεσης έως 9/4. Τετάρτη με Κυριακή 17:00-24:00. GalleryPiree: Κάστορος 78, Πειραιάς. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 4082700-02. Επιμέλεια Έκθεσης: Κοσμάς Καραβάς/Yiakou / Εγκαίνια Έκθεσης 10/03/2023, ώρα 20:00.
Μυστήριο 49 “Συμπόσιo #3”
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μας προσκαλεί στο Συμπόσιο #3: Μάνδρα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 14:30 στην Κεντρική Πλατεία Μάνδρας σε συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης.
Για μία ημέρα, η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι, με ομιλίες για το φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές με στόχο να γνωρίσουμε τον πλούσιο πολιτισμό των γεύσεων των επιμέρους κοινοτήτων της πόλης.
Μία ευκαιρία να “γευτούμε” τον πολιτισμό. Να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη, μα και την πιο αισθαντική καθημερινή μας συνήθεια.
Οι δράσεις της ενότητας Μυστήριο 49 Συμπόσια έχουν ως επίκεντρο το φαγητό και την πολιτισμική ανταλλαγή που το συνοδεύει με στόχο τη γνωριμία με τις κοινότητες της Ελευσίνας και των όμορων πόλεων. Από την επιλογή της πρώτης ύλης και τα ταξίδια που έχει κάνει για να φτάσει στο πιάτο μας, τον τρόπο που την επεξεργαζόμαστε και τη σερβίρουμε, αλλά και τις παραδόσεις, τα ταμπού, τις συνθήκες συνύπαρξης και διαλόγου που συνοδεύουν το γεύμα μας, μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για μας και τη ζωή μας.
Συναντήσεις με την προφορική αφήγηση
Αφηγήματα, προφορικές ιστορίες βασισμένες σε βιώματα ξεριζωμού. Οι μαρτυρίες που αναδύονται μέσα από εικόνες και άλλα κειμήλια, αλλά και η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα. Αναβίωση, αναπαράσταση, μοίρασμα. Πώς οι προσωπικές ή οι γενεαλογικές εμπειρίες διαμορφώνουν την ατομική ταυτότητα στο παρόν και συντηρούν την ιδέα της αέναης επιστροφής. Μια δράση βιωματικού χαρακτήρα που θα συμπεριλάβει και μια σύντομη επεξήγηση του έργου.
Aφηγητές: Georges Salameh, Καλλιόπη Άνθη. 18 Μαρτίου 2023, Ώρα: 16:30 – 19:00, Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων εδώ. *Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Το Ικρίωμα.
Ο Georges Salameh είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Η δουλειά και η έρευνά του αφορούν σε μια ιδιότυπη εμπειρία της καθίζησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφυσική έννοια, μέσα από τη δημιουργική σύγκριση της πραγματικότητας, των γλωσσών και των αφηγήσεων. Οι πρώτες του ύλες είναι αρχεία, ηχογραφήσεις, εικόνες, που προκύπτουν μέσα από περιπατητικές πρακτικές, χειρονομίες και ανακατασκευές, καθώς και από την αίσθηση της ακοής. Τα έργα του παράγονται σε μεγάλες χρονικές περιόδους περιμένοντας να συμβεί αυτή η ελάχιστη καθίζηση. Έχει ζήσει στο Λίβανο, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Σικελία και την Αίγυπτο. Τα τελευταία έξι χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Καλλιόπη Άνθη γεννήθηκε το 1964 στην Τσεχία από Έλληνες γονείς, πολιτικούς πρόσφυγες. Σπούδασε Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και δίδαξε παιδιά κι εφήβους με ειδικές ανάγκες για σχεδόν 2 δεκαετίες. Το 1990 επαναπατρίστηκε και από τότε ζει στην Κέρκυρα με τον Τσέχο σύζυγό της. Από το 2002 εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας τεχνικές αποφόρτισης στρες και τη μέθοδο Συστημικής Αναπαράστασης για τη βελτίωση σχέσεων στην οικογένεια και σε άλλα συστήματα.
Οι καλλίγραμμες “Ζωφοριάζουσες”
Πρόκειται για την έκθεση έργων ζωγραφικής της Παλίντας Γεωργουλάκου, που συστήνει στο κοινό τις “Ζωφοριάζουσες”, συνθέσεις βασισμένες πάνω στο ελληνικό γυναικείο κάλλος αρχαίων αγαλμάτων και τοιχογραφιών και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 2 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 14 Μαρτίου, στις 19.00.
Οι πίνακες, μια βαθιά υπόκλιση της δημιουργού στον αρχαίο ομότεχνο, μοιάζουν να δραπέτευσαν από τις τοιχογραφίες στο θηραϊκό Ακρωτήρι, το Μουσείο του Λούβρου και το Ερέχθειο και να εγκαταστάθηκαν στο ΙΜΚ της οδού Πειραιώς. Οι “Ζωφοριάζουσες”, που όπως εξηγεί και η ίδια η λέξη, φέρουν τη ζωή και άρα τη συνέχεια, σηματοδοτούν την μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης που διαμέσου των σύγχρονων δημιουργών, συνομιλεί με το σήμερα μέσα από πρωτότυπα έργα, πρεσβευτές μιας χώρας που κοιτάζει το μέλλον με αρματωσιά το στιβαρό παρελθόν και την ιστορία της.
Μυστήριο 100 “Τα Ιερά Τραγούδια – Εαρινή Ισημερία”
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 100 “Τα Ιερά Τραγούδια – Εαρινή Ισημερία”, την Κυριακή 19 Μαρτίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.
Το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια επιστρέφει υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου με μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος.
Στον γεμάτο συμβολισμούς αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας συναντούν το “Μοιρολόι της Παναγίας” και τα λαϊκά μοιρολόγια από την Ήπειρο και τον Πόντο. Ερμηνεύει μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ένας από τους μεγαλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές, Κώστας Τζίμας και ο τραγουδιστής και δεξιοτέχνης στην ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), Ηλίας Υφαντίδης. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής “Νότιο Τόξο”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις