Ενεργειακό αδιέξοδο στην Ευρώπη: Η Γαλλία βάζει μπροστά 45 πυρηνικούς αντιδραστήρες για να μη ξεμείνει από ρεύμα

Ενεργειακό αδιέξοδο στην Ευρώπη: Η Γαλλία βάζει μπροστά 45 πυρηνικούς αντιδραστήρες για να μη ξεμείνει από ρεύμα
Πυρηνικός αντιδραστήρας στο Cattenom της Γαλλίας AP Photo/Jean-Francois Badias

Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία λειτουργούν 41 αντιδραστήρες με τον αριθμό να φτάνει στα ανώτατα όριά του. Στροφή και στον άνθρακα. Ποια είναι τα σχέδια της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, την ώρα που απογειώνονται οι τιμές στο ρεύμα.

Η Γαλλία αποφάσισε να θέσει εκ νέου σε πλήρη λειτουργία και τους 45 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει μέχρι τον Ιανουάριο, από 41 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, “κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει διακοπές στην ηλεκτροδότηση αυτό τον χειμώνα”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την αποφυγή διακοπών στην ηλεκτροδότηση”, δήλωσε ο Λεμέρ στο C News TV, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας μείωσε τις εξαγωγές ενέργειας προς τη Βρετανία περίπου κατά το ήμισυ για μια ώρα το πρωί της Δευτέρας, και εισήγαγε μεγαλύτερη ποσότητα από το Βέλγιο και την Ιταλία καθώς αντιμετωπίζει περιορισμένες ενεργειακές προμήθειες εν μέσω μιας περιόδου υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κατά τόπους Αρχές να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού από τον ερχόμενο μήνα.

Στην Ελβετία, η οποία παραμένει εξαρτημένη από τις γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε για πολύωρα προγραμματισμένα μπλακ άουτ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας να καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα καυσόξυλων, μπαταριών και φακών.

Ενεργειακά αδιέξοδα

Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο η Γερμανία που έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030 έχει στρέψει ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πίσω στον άνθρακα, με τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck να χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως “πικρή αλλά απαραίτητη”. Το Βερολίνο στοχεύει να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2024.

Ομοίως, η Γαλλία άνοιξε ξανά ένα εργοστάσιο άνθρακα που είχε κλείσει πριν λίγους μήνες, ενώ η Ολλανδία απέσυρε τα ανώτατα όρια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ να προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι.

Παράλληλα, η Νορβηγία ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αφού αύξησε την παραγωγή στα 122 bcm φέτος, αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2021, και άνοιξε έναν νέο αγωγό προς την Πολωνία τον Οκτώβριο. Η Δανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύουν επίσης την παραγωγή τους. Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο πως υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην “εγχώρια” παραγωγή, καθώς οι προμήθειες στη Βόρεια Θάλασσα εξαντλούνται.

Μια άλλη ενεργειακή “οδός” είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τις εξαγωγές LNG στην ΕΕ από δεκαπέντε bcm φέτος ,σε πενήντα bcm ετησίως, έως το 2030. Πρόκειται για το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου που παρείχε προηγουμένως η Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του LNG θα απαιτήσει και νέες υποδομές. Η κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων διαρκεί γενικά δύο έως τρία χρόνια.

Καμία συμφωνία για τα πυρηνικά

Σε ο,τι αφορά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Γαλλία ηγείται του μπλοκ εκείνων που παράγουν, χρησιμοποιώντας πυρηνικά για σχεδόν το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Γερμανία, η οποία είχε προγραμματίσει να κλείσει τα τελευταία εργοστάσιά της φέτος. Κατά τη δεκαετία του ’90 έπαιρνε το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικές πηγές.

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει ωστόσο, μετατοπίσει τη συζήτηση. Η Γερμανία έχει πλέον αναβάλει το κλείσιμο των υπολοίπων τριών πυρηνικών σταθμών της τουλάχιστον έως το 2023. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, έχουν αυξήσει τη δυναμική των πυρηνικών σταθμών τους. Οι αντιδραστήρες της Γερμανίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας της σε παραγωγή, και η κατασκευή περισσότερων θα διαρκούσε σχεδόν μια δεκαετία. Επί του παρόντος, οι ρωσικές εταιρείες παρέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου που απαιτείται για τη λειτουργία των σταθμών.

Την ίδια ώρα “τρέχει” το φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που με αυτό ελπίζει ότι θα επιτύχει δύο στόχους: Αφενός τη μείωση των εκπομπών, αφετέρου την εξάλειξη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το πλάνο, αν επιτύχει το σχέδιο RePowerEU, το 45% της ενέργειας του μπλοκ της ΕΕ θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από το 22% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020.

Η ΕΕ προβλέπει να επενδύσει περισσότερα από 210 δισεκατομμύρια δολάρια στο σχέδιό της μέχρι το 2027.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε υποδομές για υδρογόνο και βιομεθάνιο, που αποτελούν καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις έναντι του φυσικού αερίου, διπλασιάζοντας παράλληλα την αιολική και ηλιακή δυναμική της.

Τα μέλη της ΕΕ στοχεύουν επίσης να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 15% με μέτρα όπως η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και η ενθάρρυνση του κοινού να περιορίσει τη χρήση οικιακών συσκευών.

Σημειώνεται πως ο βαρύς χειμώνας στη βόρεια Ευρώπη, έχει προκαλέσει νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές ενέργειας, οι οποίες σε αρκετές χώρες φθάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς παραγωγοί και διαχειριστές προσπαθούν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση. Η τιμή spot για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία έφθασε στα 740 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη στη Γερμανία βρέθηκε μία ανάσα από το ρεκόρ των 800 ευρώ.

Η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας (που έχει ήπιο καιρό αυτή την περίοδο) διαμορφώνεται στα 399,36 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα