Πώς η σύλληψη του Τραμπ ένωσε τελικά τους Ρεπουμπλικάνους

Πώς η σύλληψη του Τραμπ ένωσε τελικά τους Ρεπουμπλικάνους
Ντόναλντ Τραμπ 2023 Bryan Woolston/AP Photo

Ο Τραμπ δεν κατάφερε μόνο να "γυρίσει" το κατηγορητήριό του σε προεκλογική καμπάνια αλλά και να συσπειρώσει τους απανταχού Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τον στηρίξουν ό,τι κι αν συμβεί.

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η ποινική δίωξη σε βάρος του, η εμφάνιση στο δικαστήριο και η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, θα σηματοδοτούσε και το γκραν φινάλε της πολιτικής -και όχι μόνο- καριέρας του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ως άλλος… Φοίνικας ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε μόνο να “γυρίσει” το κατηγορητήριό του σε προεκλογική καμπάνια, αλλά “ένωσε” τους Ρεπουμπλικάνους κάνοντάς τους να συσπειρωθούν εκφράζοντας την οργή και την καταδίκη της απόφασης να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου.

Επιφανείς αιρετοί από τους κόλπους του ρεπουμπλικανικού κόμματος επέκριναν έντονα τόσο την απόφαση των μελών του σώματος ενόρκων που ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ όσο και τον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ του Μανχάταν, με τις αντιδράσεις να σημειώνονται πριν από τις αναμενόμενα αμφισβητούμενες προκριματικές εκλογές του 2024, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητίες του Τραμπ.

Και πάλι όμως ο Τραμπ φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε χθες, Δευτέρα (03/04), στη δημοσιότητα ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παρά την ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί, διεύρυνε το προβάδισμά του επί των αντιπάλων του για τις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024.

Περίπου 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Ρεπουμπλικανών λένε ότι θέλουν να είναι ο Τραμπ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός τους, από 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 14-20 Μαρτίου.

Σχεδόν το 19% υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, από 30% που ήταν τον περασμένο μήνα.

Άλλοι πιθανοί αντίπαλοι του Τραμπ εξασφαλίζουν μονοψήφιο ποσοστό αποδοχής των ερωτηθέντων.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 31 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου αφού έγινε γνωστή η είδηση ότι εναντίον του Τραμπ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς.

Στην “πυρά” ο εισαγγελάς Μπραγκ

Οι αντιδράσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επικεντρώθηκαν στην κριτική εναντίον του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ έχουν πολιτικά κίνητρα.

“Ο Άλβιν Μπραγκ έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις προεδρικές μας εκλογές», έγραψε ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, προσθέτοντας πως “καθώς ελευθερώνει τακτικά βίαιους εγκληματίες για να τρομοκρατήσουν το κοινό, έβαλε όπλο στο ιερό μας σύστημα δικαιοσύνης εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”.

“Το μίσος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει όρια. Η “ουσία” αυτής της πολιτικής δίωξης είναι σκουπίδια. Αυτό είναι εντελώς άνευ προηγουμένου και είναι μια καταστροφική κλιμάκωση στην εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος”, έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας

Η επικείμενη σύλληψη του Τραμπ έχει επίσης αποσπάσει καταδίκη από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με τον Τραμπ και ο οποίος θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία του 2024.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντεσάντις δέχεται έντονη κριτική για μια δήλωση που έκανε στις 13 Μαρτίου ότι δεν είναι εθνικό συμφέρον ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ να “εμπλακεί περαιτέρω η χώρα σε μια εδαφική διαμάχη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”.

Ο Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στον Ντεσάντις, ο οποίος δεν έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το πράξει.

Περίπου 71% των Αμερικανών, περιλαμβανομένου του 58% των Ρεπουμπλικανών, θεωρούν πιστευτό να εξαγόρασε ο Τραμπ τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές του 2016. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος διατείνεται ότι είναι αθώος και αρνείται ότι είχε σχέση μαζί της, παρότι έχει παραδεχτεί ότι την πλήρωσε.

Την ίδια ώρα, 51% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 80% των Ρεπουμπλικανών, έκριναν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ.

Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν ίδια με τα αντίστοιχα του περασμένου μήνα.

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν 706 ενήλικες Αμερικανοί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα