Ευρωβαρόμετρο: Το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει τη στήριξη στην Ουκρανία – 53% το ποσοστό στην Ελλάδα
Η δημοκρατία παραμένει η σημαντικότερη αξία που θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο. 72% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί ως μέλος της ΕΕ.
- 14 Δεκεμβρίου 2022 11:58
Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου είναι τα σημαντικότερα θέματα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν από το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αυτές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η θετική αυτή γνώμη για τη στήριξη που προσφέρει η ΕΕ εκφράζεται σε όλα τα κράτη μέλη της, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), την Ολλανδία (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%). Κύπρος και Ελλάδα σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στο ερώτημα αυτό, με 53% και 48% αντίστοιχα: η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στην σχετική κατάταξη, ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία μαζί με τη Βουλγαρία. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μήνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (73%) συμφωνούν με τα έμπρακτα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ, δηλαδή με τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποκλίνουν και πάλι σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 46% (τελευταία θέση) και 48% αντίστοιχα (τρίτη από το τέλος).
Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο επιβεβαιώνουν λοιπόν στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ερώτηση για το ποιες αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοκρατία (36%) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (29%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%). Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα ανέδειξαν την προστασία της δημοκρατίας ως πρώτη προτεραιότητα του ΕΚ με 41%, ενώ σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από την Κύπρο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εστιάσει πρώτα στα ανθρώπινα δικαιώματα (44%). Οι πολίτες θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύει και να υπερασπίζεται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες τόσο στην επικράτειά της όσο και στο εξωτερικό. Αυτές ακριβώς είναι οι αξίες που υπερασπίζονται καθημερινά και οι Ουκρανοί πολίτες, από τη στιγμή που εισέβαλαν απρόκλητα και αδικαιολόγητα τα ρωσικά στρατεύματα στη χώρα τους.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε τα εξής: «Η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει τρομερό ανθρώπινο πόνο και μαζικές καταστροφές. Οι Ουκρανοί επιδεικνύουν εντυπωσιακό θάρρος και αντίσταση απέναντι στον τρόμο του πολέμου. Η καλύτερη απάντηση και υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ενότητα. Ο ουκρανικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του και να τον στηρίζει».
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η ζωή τους θα αλλάξει (65%), +4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο/Μάιο του 2022.
Η σημασία της ΕΕ
Ταυτόχρονα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 72% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65% και στην Κύπρο στο 68%. Σε ερώτηση σχετικά με αυτά τα οφέλη, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρθηκαν κυρίως στη συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (36%, +6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2021). Η μεγαλύτερη αύξηση αυτού του ποσοστού παρατηρείται στη Λετονία (+16 μονάδες), τη Λιθουανία (+15 μονάδες), την Εσθονία (+2 μονάδες), την Ολλανδία (+13 μονάδες), τη Μάλτα (+11 μονάδες) και την Πολωνία (+11 μονάδες) – σαφής ένδειξη για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη, ξεχωρίζουν η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (35%, +3 μονάδες) και η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (30%, ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα).
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.
Την έρευνα για το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες έγιναν δια ζώσης (διαδικτυακά για την Τσεχία και τη Δανία). Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 26.443 άτομα. Τα «ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ» που αναφέρονται έχουν σταθμιστεί με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις