Μεταμοσχεύσεις: Οι τομές και τα “αγκάθια” του νέου νόμου

Μεταμοσχεύσεις: Οι τομές και τα “αγκάθια” του νέου νόμου
istock

Με καινοτομίες, αλλά και κάποιες ασάφειες ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Τι αλλάζει, πώς θα εξασφαλίζει την πρόοδο στις μεταμοσχεύσεις.

Με αρκετές αλλαγές που αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, αλλά και κάποιες ασαφείς διατυπώσεις, πέρασε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Μάλιστα, ο οργανισμός αλλάζει επωνυμία και πλέον ονομάζεται Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ώστε να διευκολύνεται η παρουσία του στις διεθνείς συνεργασίες.

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία του ΕΟΜ και σε επίπεδο αποφάσεων και σε επίπεδο οικονομικής αυτάρκειας, ώστε να μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης δοτών στην Ελλάδα.

Διευκρινίζεται ότι οι προτάσεις για το σχέδιο νόμου έγιναν μετά από μελέτη που έκανε το London School of Economics (LSE) για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων, με ευθύνη του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου, του καθηγητή του Imperial College και προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλη Παπαλόη και με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρακτικά ο νέος νόμος χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά το πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων και το δεύτερο τον ίδιο τον ΕΟΜ.

Οι καινοτομίες για την αύξηση των δοτών

Μέχρι σήμερα, η δωρεά οργάνων μπορούσε να γίνει από άτομα που ήταν εγκεφαλικά νεκρά ή από ζώσα μεταμόσχευση, δηλαδή από συγγενείς που πρόσφεραν τον έναν νεφρό τους σε ασθενείς με ανεπάρκεια.

Τώρα, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά και η μεταμόσχευση οργάνων ανθρώπου μετά από καρδιακό θάνατο, κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Καρδιακός θάνατος σημαίνει ότι σταματάει η καρδιά του ασθενούς. Οι δότες αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάρα πολύ άμεσα, σε σύγκριση με αυτούς που χάνουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό θάνατο. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι απαιτείται πολύ οργανωμένο σύστημα», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του ΕΟΜ και καθηγητής Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αν ο νόμος εφαρμοστεί, αφού πρώτα γίνουν κάποια βήματα οργάνωσης και προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), θα δώσει νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις και θα τις αυξήσει στη χώρα μας.

Επίσης, ακόμα μία σημαντική αλλαγή, είναι η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος που θα τον συνδέει ηλεκτρονικά με όλα τα νοσοκομεία και θα δημιουργεί ένα ευέλικτο και άμεσο σύστημα για τη δωρεά και τη λήψη οργάνων.

Άμεση δωρεά οργάνων σε όσους ασθενείς δεν αναζητούνται από συγγενείς

Με τον νέο νόμο γίνεται και η εισαγωγή της ήπιας εκδοχής της «εικαζόμενης συναίνεσης».

Πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπει τη δυνατότητα αφαίρεσης οργάνου-μοσχεύματος στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα, δηλαδή δεν είναι δηλωμένος ως δότης οργάνων στον ΕΟΜ και παράλληλα δεν τον έχουν αναζητήσει οι συγγενείς του.

Αυτό βέβαια θα εφαρμοστεί υπό την τήρηση δικλείδων ασφαλείας που θα εξειδικευθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΜ.

Αναγνωρίστηκε ο ρόλος του συντονιστή μεταμοσχεύσεων

Για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, αναγνωρίζεται ο ρόλος του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων.

Συντονιστές μεταμοσχεύσεων μπορεί να είναι πτυχιούχοι Ιατρικής, χωρίς ειδικότητα, πτυχιούχοι νοσηλευτικής, και ελλείψει αυτών πτυχιούχοι τμημάτων επισκεπτών υγείας, μαιευτικής, διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικής εργασίας και βοηθοί νοσηλευτών.

Οι υπεύθυνοι λαμβάνουν πιστοποιητικό ειδικής εκπαίδευσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Στις περιπτώσεις των πτυχιούχων τμημάτων διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικής εργασίας και βοηθών νοσηλευτών, η εκπαίδευσή τους διαρκεί ένα έτος περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Πρόκειται για μία καινοτομία, η οποία είχε ξεκινήσει με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση για 7 συντονιστές σε 7 νοσοκομεία της χώρας για 3 χρόνια, το οποίο αποτέλεσε τη γέφυρα μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων στα γενικά νοσοκομεία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή.

Τώρα, βέβαια, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων συντονιστών στο ΕΣΥ, οι οποίοι θα ενισχύουν τον ΕΟΜ και τα νοσοκομεία.

Τα αγκάθια του νέου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Ωστόσο, οι προσλήψεις, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και για την κρίση των υποψηφίων δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα οι υπεύθυνοι του ΕΟΜ.

Το πρώτο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν είναι απλό να κριθεί από τον ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, και ο ΕΟΜ δεν είναι ακόμα δομικά έτοιμος για να μπορέσει να προχωρήσει σε διαδικασίες προσλήψεων και επιλογής προσωπικού.

Ένα δεύτερο κενό που υπάρχει στον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, είναι ότι δεν έχουν οριστεί με ποσοτικά οι πόροι του.

Στον νόμο γίνεται λόγος για δωρεές, έσοδα από υλοποίηση προγραμμάτων κ.λπ., όμως πρακτικά θα έπρεπε να οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια (ΚΕΝ) για τις μεταμοσχεύσεις, τα οποία δεν έχουν αναπροσαρμοστεί.

Μάλιστα, σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Βουλής είχε αναφερθεί ότι ο ΕΟΜ θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, κάτι που δεν έχει νομοθετηθεί.

Άλλη μία περίπτωση δηλαδή που το υπουργείο Υγείας αντί να επενδύσει στην Υγεία, θα απλώσει το χέρι σε ιδιώτες και θα ζητήσει χρήματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα