Ουκρανία: Αντιαεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο – Ακούγονται εκρήξεις

Ουκρανία: Αντιαεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο – Ακούγονται εκρήξεις
Κατεστραμμένα κτίρια στο Κίεβο (Αρχείο) AP Photo/Rodrigo Abd

Νέος συναγερμός σήμανε στην Ουκρανία, καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης στην Ουκρανία, με διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι σημειώνονται εκρήξεις στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι οι εκρήξεις έπληξαν την κεντρική συνοικία Shevchenkivsky της πόλης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σπεύδουν στην περιοχή.

«Έσπευσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Κλίτσκο μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Λεπτομέρειες αργότερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ολέκσιγι Κουλέμπα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας τέθηκαν σε λειτουργία.

Το Reuters μεταδίδει πως οι χάρτες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επιβεβαιώνουν ότι το Κίεβο και η γύρω περιοχή ήταν σε κατάσταση συναγερμού με σειρήνες αεροπορικής επιδρομής για περίπου 20 λεπτά πριν από τις εκρήξεις.

Οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνονται

Οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, καθώς οι πολίτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γεννήτριες και ξυλόσομπες για να αντιμετωπίζουν τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και την έλλειψη θέρμανσης λόγω των βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού σε υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας.

Τον Νοέμβριο αναφέρθηκαν συνολικά 368 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 92 παιδιών, διευκρίνισε ο Ολεξάντρ Χορούσνι, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας.

Από τους ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηριάσεις, είκοσι υπέκυψαν, πρόσθεσε.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 97 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 25 παιδιών, και 14 θάνατοι, συνέχισε ο κ. Χορούσνι.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας παρότρυνε όσους διαθέτουν γεννήτριες να μην τις χρησιμοποιούν σε κλειστούς χώρους και να ζητούν βοήθεια από επαγγελματίες για την εγκατάστασή τους.

Εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στο ουκρανικό δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι καθημερινές σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω του χειμώνα, με τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Τα νοικοκυριά προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας γεννήτριες, αν διαθέτουν. Για τη θέρμανση, πολλά είναι αναγκασμένα να καταφεύγουν στην καύση ξύλων ή άνθρακα.

Ο Ζελένσκι ζητεί διεθνή βοήθεια για την άρση των ναρκών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του στην άρση ναρκών και στην εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμματικού πολεμικού υλικού, που έχουν «κατακλύσει», όπως είπε, επιφάνεια ίση με ολόκληρη την επικράτεια της Καμπότζης ή της Ουρουγουάης.

«Ως σήμερα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ουκρανικού εδάφους έχουν κατακλυστεί από νάρκες και άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί», είπε ο κ. Ζελένσκι στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όταν κάθε παιδί κινδυνεύει να σκοτωθεί εξαιτίας ρωσικής κρυμμένης νάρκης κατά προσωπικού», επέμεινε, ζητώντας από τη Νέα Ζηλανδία, ο στρατός της οποίας έχει εκτενή εμπειρία στο ζήτημα, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην άρση ναρκοπεδίων, την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, που οδεύει να κλείσει δέκα μήνες.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον κ. Ζελένσκι, η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική Θάλασσα έχουν επίσης κατακλυστεί από θαλάσσιες νάρκες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες χιλιάδες όντα». Κατηγόρησε τη Μόσχα για «οικοκτονία», νεολογισμό με τον οποίο περιέγραψε την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ακούω τις εκκλήσεις σας για περισσότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ειδικά στο περιβάλλον», αποκρίθηκε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, προσθέτοντας «είμαστε μαζί σας στην αναζήτηση της ειρήνης, θα είμαστε επίσης μαζί σας στην ανοικοδόμηση».

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε κάπου εκατό στρατιωτικούς της στην Ευρώπη για να εκπαιδεύσουν ουκρανούς στρατιωτικούς. Σήμερα υποσχέθηκε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια δύο εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να περάσουν τον χειμώνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα