Σερβία και Κόσοβο ενώπιον συμφωνίας – ορόσημο με τον “σαμποτέρ” Πούτιν να καραδοκεί

Σερβία και Κόσοβο ενώπιον συμφωνίας – ορόσημο με τον “σαμποτέρ” Πούτιν να καραδοκεί
AP Photo/Darko Vojinovic

Η κρισιμότερη συνάντηση, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για το Κόσοβο, πραγματοποιείται το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Τι προβλέπει το σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων και πώς η Μόσχα απειλεί τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Τη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς στο απόγευμα συντονίζουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για το θέμα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνάντηση με τον Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες AP Photo/Virginia Mayo

Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την σημερινή συνάντηση Βούτσιτς -Κούρτι είναι μεγάλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπογράψουν οι δύο πλευρές την συγκεκριμένη πρόταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τι προβλέπει το “γαλλογερμανικό” σχέδιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέστειλαν, το περασμένο Σάββατο, κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι με την οποία τους ενθαρρύνουν να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σόλε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει:

  • Την αμοιβαία αποδοχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας
  • Τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.

Η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Αισιόδοξος για τελική συμφωνία εντός του 2023 ο Κούρτι

Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, σε συνέντευξή του στο EURACTIV εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σύναψη συμφωνίας και μάλιστα άμεσα, τονίζοντας την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Χρειαζόμαστε εξομάλυνση κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αμοιβαία αναγνώριση ως κεντρικό στοιχείο”, είπε αρχικά χωρίς ωστόσο να παραλείψει και τα προβλήματα που θεωρεί πως προκαλούνται από τη σερβική πλευρά, αναφέροντας πως το “ανένδοτο” Βελιγράδι δεν θα προβεί σε “επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας”.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως “σίγουρα ο στόχος είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία φέτος”, προσθέτοντας ότι “αυτό που έχει απομείνει προς διαπραγμάτευση και δεν θα είναι καθόλου εύκολο είναι ένας μηχανισμός εφαρμογής, διεθνείς εγγυήσεις και χρονική αλληλουχία του τι, πώς και πότε”.

Παράλληλα, σχετικά με τη ρητορική του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολίασε πως “επιδιώκει τον εδαφικό εθνικισμό”, παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξος πως “μόλις ανοίξουμε τις συνομιλίες, βασιζόμενοι στην πρόταση της ΕΕ, θα αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μας”.

Και συμπλήρωσε: “Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ορισμένες καθολικές έννοιες χρησιμοποιούνται σε αυτήν την πρόταση σε αντίθεση με τη δεκαετία πριν έρθω στην εξουσία, όπου οι 33 συμφωνίες βασίστηκαν περισσότερο στην ιδέα της επίλυσης προβλημάτων”.,

Η Ρωσική επιθετικότητα απειλεί τις διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα πάντως, για την Ευρώπη, πέρα από το διακύβευμα της συνάντησης κορυφής, λόγους ανησυχίας προκαλεί και ο ρόλος του Κρεμλίνου, που, σύμφωνα με αναλυτές και Ευρωπαίους Αξιωματούχους μπορεί να εκμεταλλευτεί την αποδυναμωμένη διπλωματικά Γηραιά ήπειρο λόγω του πολέμου και γενικότερα τη συγκυρία για να “σαμποτάρει” τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πολιτικό αναλυτή, Aleksandar Popov, “η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία άλλαξε τη δυναμική. Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να ανοίξει δυνητικά ένα νέο μέτωπο και αυτή η περιοχή είναι αρκετά ασταθής”, είπε στο France24.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα