Σεισμός στην Τουρκία: Εφιάλτης χωρίς τέλος – Ώρες αγωνίας πάνω απ’ τα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Εφιάλτης χωρίς τέλος – Ώρες αγωνίας πάνω απ’ τα συντρίμμια
Σωστικά συνεργεία ψάχνουν επιζώντες στα χαλάσματα στην Τουρκία AP Photo/Petros Giannakouris

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια. Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων μετά από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, όπου ο απολογισμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν σκληρή μάχη με τον χρόνο για να βρουν ίχνη ζωής κάτω από αμέτρητα ισοπεδωμένα κτίρια, ενώ το δριμύ ψύχος που επικρατεί κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες. Οι έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται για τέταρτη μέρα, με ειδικά μηχανήματα και επιμονή, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται χαοτική.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι διασώστες ελπίζουν σε μικρά θαύματα, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα. Ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, ζευγάρι, με διπλή υπηκοότητα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια στην Αντιόχεια.

Στις πληγείσες επαρχίες του Καχραμανμαράς και του Γκαζιαντέπ, που χτυπήθηκαν σφοδρά από τους σεισμούς, γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Σε χωριά με κατεστραμμένα σπίτια, ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί ρούχα που καταφθάνουν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες – τις χαμηλότερες που σημειώθηκαν στην περιοχή φέτος τον χειμώνα.

Το οδικό δίκτυο φέρει σοβαρές ζημιές που δυσχεραίνουν την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και δημιουργούν προβλήματα στην απομάκρυνση των κατοίκων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.

Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Ζωντανή η ελπίδα μέσα στα συντρίμμια του θανάτου

Ο πόνος, η θλίψη, η οργή, οι εικόνες καταστροφής και ο ίδιος ο θάνατος σκεπάζουν την Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα οι ιστορίες σωτηρίας και ελπίδας που χτίζονται στα συντρίμμια του φονικού σεισμού, προκαλούν συγκίνηση στην παγκόσμια κοινότητα.

Εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δίνουν ελπίδα πως ακόμα υπάρχει ζωή κάτω από τα συντρίμμια.

Ο 7χρονος Αχμέτ Ερντέμ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν, 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Στο βίντεο από τη διάσωση του 7χρονου που είχε εγκλωβιστεί σε συγκρότημα κατοικιών, το μικρό αγόρι να ζητάει τσίχλα.

“Θα σου δώσουμε τσίχλα Αχμέτ. Έχουμε ήδη έτοιμο και ψωμί με σοκολάτα. Έλα Αχμέτ μου, έλα αγόρι μου” ακούγονται να του λένε οι διασώστες. Σύμφωνα την ΕΡΤ, η οποία επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτες λέξεις του 7χρονου όταν βγήκε από τα συντρίμμια ήταν: “Έχω σχολείο αύριο”.

Ένας από τους νεότερους επιζώντες ο μόλις 20 ημερών Κερέμ, ο οποίος άντεξε κάτω από τα χαλάσματα για 60 ώρες και η διάσωσή του έφερε δάκρυα χαράς.

Οι διασώστες τον ανέσυραν από τα συντρίμμια του σπιτιού του στο Χατάι, ωστόσο το συγκλονιστικό ήταν ότι στο χέρι του βρισκόταν μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του, η οποία παραμένει άγνωστο εάν κατάφερε να σωθεί.

Ένας 21χρονος άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από κτίριο που κατέρρευσε στο Χατάι την Πέμπτη (09/02), 84 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μητροπολιτικού Δήμου Αττάλειας ανέφερε σε δήλωση ότι ο Φουάτ Κάμπερ μεταφέρθηκε απευθείας σε νοσοκομείο αφού ανασύρθηκε από τα ερείπια.

Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού

Σοκάρουν τα βίντεο που δείχνουν σκάψιμο ομαδικών τάφων για όσους τελικά δεν τα κατάφεραν και “κατέληξαν” κάτω από τα συντρίμμια ή από τα βαριά τους τραύματα, ενώ αρκετοί άνθρωποι που έπεσαν νεκροί δεν έχουν αναγνωριστεί από τις οικογένειές τους.

Οι εικόνες είναι από το Παζαρτσίκ, στο επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ. Η κωμόπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, με μπουλντόζες να ανοίγουν ομαδικούς τάφους. Όπως λένε αξιωματούχοι, θα χρειαστούν σύντομα και άλλους.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία, η οποία, επίσης, μετρά τις πληγές της. Στα βόρεια της χώρας ανοίγονται ομαδικοί τάφοι, όπως στην πόλη Τζεντιρές, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία.

Αναφέρονται περισσότεροι από 3.000 νεκροί όμως, ο αριθμός αναμένεται να ανέβει δραματικά. Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς νεκρούς από τα χαλάσματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα