Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
Ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά στα χρώματα του... ουράνιου τόξου. Pinelopi Gerasimou

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου;

Ciné-Club “Το τελευταίο μετρό” του François Truffaut

Το Ciné-Club ολοκληρώνει τον κύκλο του για το 2022, με την προβολή ενός ακόμη κλασικού αριστουργήματος του γαλλικού κινηματογράφου, Το τελευταίο μετρό (Le dernier métro), του François Truffaut (128′ – 1980 – Γαλλία). Πρωταγωνιστούν: Jean Poiret, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve

Λίγα λόγια για την ταινία: Παρίσι, 1942. Ο Lucas Steiner, ένας Γερμανοεβραίος που έχει καταφύγει στη Γαλλία μετά την έλευση του ναζισμού, αναγκάζεται να εξοριστεί -τουλάχιστον επίσημα – για δεύτερη φορά, αφήνοντας τη σύζυγό του, Marion, επικεφαλής του διάσημου θεάτρου Théâtre Montmartre. Στην πραγματικότητα, ο Lucas είναι ακόμα εκεί: κρύβεται στο υπόγειο του θεάτρου και η Marion τον επισκέπτεται μετά τη δουλειά. Το Théâtre Montmarte ετοιμάζει ένα νέο έργο σε σκηνοθεσία του Jean-Loup Cottins και για το οποίο μόλις προσλήφθηκε ο ηθοποιός Bernard Granger. Η ισχυρή προσωπικότητα του ηθοποιού ιντριγκάρει και συγκινεί τη Marion, ειδικά μιας και δεν κρύβει την έλξη του για τη διευθύντρια του θεάτρου.

Από το κελάρι του, ο Lucas καταφέρνει να παρακολουθεί τις πρόβες που ακούει μέσω ενός αεραγωγού και, κάθε βράδυ, μοιράζεται τις παρατηρήσεις του με τη Marion. Εκέινη έχει έναν ευαίσθητο ρόλο. Μετά από παρότρυνση του Cottins, συμφωνεί, παρά την αηδία της, να διατηρήσει μια ευγενική σχέση με τον Daxiat, έναν πολύ σημαίνοντα φιλοναζιστή κριτικό θεάτρου και δημοσιογράφο. Ο τελευταίος, ο οποίος τελικά υποψιάζεται ότι ο Lucas βρίσκεται ακόμη στο Παρίσι, ασκεί τη δύναμή του στη Marion. Ο Bernard, ο ηθοποιός, μέλος της Αντίστασης, δεν το αντέχει και προκαλεί καυγά με τον δημοσιογράφο την επομένη της πρεμιέρας.

Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Βασιλείου. 14 Δεκ 2022, 20:00. Auditorium Theo Angelopoulos. Γαλλικό Ινστιτούτο. Κρατήσεις εδώ..

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας

Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Athens Culture Net, προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή, γεμάτο πρωτότυπες δράσεις που συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, αυτή τη φορά στην καρδιά της πόλης, στο Εμπορικό και Ιστορικό Κέντρο, με στόχο την ανάδειξη του πλούσιο πολιτιστικού προϊόντος της Αθήνας.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου – “Ελβίρα ντε Ιδάλγο, η ντίβα που δίδαξε την Κάλλας”, Ινστιτούτο Θερβάντες

Ένα ντοκιμαντέρ για μια ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική προσωπικότητα, που υπήρξε δασκάλα με μεγάλη επιρροή στη Μαρία Κάλλας, την κορυφαία υψίφωνο του 20 ου αιώνα. Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο ήταν και η ίδια σοπράνο με εξαιρετική σκηνική παρουσία στον χώρο της όπερας. Γύρισε όλον τον κόσμο και επεδίωκε πάντα στις παραστάσεις της να τραγουδά το τραγούδι Είμαι απ’ την Ισπανία.

Χώρος: Ινστιτούτο Θερβάντες, Σκουφά 31, Αθήνα. Ώρα: 19.00. Είσοδος ελεύθερη

Artens Festival 2022 “Camp-ers”

Η Artens, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ 14-18 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο “Camp-ers” και θέμα την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας.

Το Artens Festival “Camp-ers” προσδοκά να αποτελέσει αφορμή για έναν ανοικτό διάλογο, ζωντανού πόλου ανάπτυξης του Σύγχρονου Πολιτισμού με όχημα την σύγχρονη τέχνη, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Με τους δείκτες των εγκλημάτων μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό να παραμένουν αρκετά ανησυχητικά υψηλοί σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση του ομοφοβικού λόγου στα social media και στα ΜΜΕ, του bullying στα σχολεία, είναι ακόμα και σήμερα επιτακτική η ανάγκη της επιμόρφωσης του κοινού για τα προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πληροφορίες: artens.gr / Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00, Διάρκεια Festival: 14 – 18/12/2022 (Τετάρτη – Κυριακή 12:00 – 20:00), Βουκουρεστίου 40, Αθήνα, 1ος όροφος.

“Seeing the Invisible” στον Εθνικό Κήπο

Έργο του Isaac Julien press photo Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων και η Outset Greece, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εθνικό Κήπο, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Seeing The Invisible”, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), η οποία παρουσιάζεται από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets*. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής.

Info: Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023. Ώρες επίσκεψης: τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου (από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου).

The Callas- Έκθεση “Love Solidarity Death (L.S.D.)” στη Στέγη

“Προχωράμε μπροστά με περιέργεια και ερωτηματικά" λένε οι The Callas Pinelopi Gerasimou

Στη Στέγη παρουσιάζεται η έκθεση “Love Solidarity Death (L.S.D.)” των The Callas. Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, catwalk, συναυλίες και προβολές ταινιών.

Με την έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής “Love Solidarity Death” (L.S.D), οι The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης γιορτάζοντας τα 20 χρόνια δημιουργίας τους. Μια πολυμορφική, καλειδοσκοπική, εικαστική έκθεση με κεντήματα, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, live performance και έκδοση βιβλίου.

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, εργάζονται πάντα μαζί και πάντα με τους φίλους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους συγγενείς τους. Οι υφάντρες-κεντήστρες των “ιπτάμενων χαλιών” τους δεν είναι άλλες από τη μητέρα και τη θεία τους. Οι Callasettes δεν είναι άλλες παρά οι γυναίκες που έχουν στο πλάι τους – ως σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες.

Info: Τετάρτη – Κυριακή, 18:00 – 23:00, Στο -1 της Στέγης. onassis.org.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα