Εκλογικά μαντέματα, εκλογικά μπερδέματα και μπόλικοι σχεδιασμοί
Το πότε ο Μητσοτάκης θα κάνει τις εκλογές το μέγα ερώτημα του 2023. Όποτε και να γίνουν όμως τελικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς
- 03 Ιανουαρίου 2023 06:11
Πότε οι εκλογές;
Η απάντηση στο ερώτημα «πότε θα προκηρύξει ο Μητσοτάκης τις εκλογές» είναι μία: Όποτε τον βολεύει! Ισχύει άλλωστε για κάθε πρωθυπουργό. Οπότε μάλλον πιο χρήσιμο από το να «κυκλώνει» κανείς Σαββατοκύριακα τον Απρίλη, τον Μάη ή τον Μάρτη, είναι το να κατανοεί τα κριτήρια με τα οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Όσοι αποκωδικοποιούν καλύτερα τον τρόπο σκέψης του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα μέτρα και θα αποτιμάται το πόσο «έπιασαν» στους πολίτες. Με τα μυστικά «γκάλοπ» να είναι στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση που η απήχηση της Ν.Δ δεν φτάνει στους «μαγικούς αριθμούς» η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται και ολοένα θα ανανεώνεται επί ένα δίμηνο και κάτι ακόμη. Τότε και μόνον τότε θα «κλείσει» η ημερομηνία που προφανώς θα είναι μέσα στην Άνοιξη. Περαιτέρω χρονική μετάθεση προβλέπεται μόνον για επείγουσες καταστάσεις.
“Ομοιότητες”
Εκλογές έρχονται σε Ελλάδα, Κύπρο (τον ερχόμενο Φεβρουάριο) και την Τουρκία. Πάντως σε Ελλάδα και Τουρκία οι ομοιότητες και οι παραλληλίες “κάνουν μπαμ”. Συντάξεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στήσιμο πρόωρης κάλπης είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεκριμένα ανακοίνωσε την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού με πρόσχημα τον τουρισμό, αν και βέβαια στον κλάδο των ξενοδοχείων έχει ήδη υπογραφεί διετής κλαδική σύμβαση. Παράλληλα προτάσσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των συντάξεων ως “αναχώματα” στην ακρίβεια. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Πρόεδρος Τ. Ερντογάν έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% και νέες συντάξεις για 2,5 εκατ. πολίτες ενώ ήδη χθες άφησε δια του εκπροσώπου του κόμματός του ΑΚΡ Ομάρ Τσελίκ ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κατά τα λοιπά οι γνωστές κορώνες ένθεν κακείθεν για το ποιος είναι περισσότερο πατριώτης….
Για τις ανεξάρτητες αρχές
Οι σχεδιασμοί επί σχεδιασμών συνεχίζονται – όπως ακούγεται- στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στις ανεξάρτητες αρχές. Πρωτίστως στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και δευτερευόντως σε κάποιες ακόμη λιγότερο ενοχλητικές από την επιτροπή που προεδρεύει ο Χρήστος Ράμμος. Ο πρόεδρος – δηλαδή- που επιμένει να κάνει την δουλειά του και το διατυμπανίζει μάλιστα σε εφημερίδες του συντηρητικού χώρου, όπως η «Καθημερινή».
Η κομβική περίοδος για όλα αυτά θα είναι – όπως ψιθυρίζεται- τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε δηλαδή που θα συνεδριάσει (μπορεί και για πρώτη φορά το 2023) η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Δηλαδή το αρμόδιο όργανο για την ανάδειξη των διοικήσεων των ανεξάρτητων αρχών. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο νομοθετική παρέμβασης για τα ζητήματα αυτά. Όλα πάντως θα γίνουν γρήγορα και όσο γίνεται πιο …διακριτικά.
Νομοσχέδια …έτοιμα για όλα
Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα η λίστα με τα νομοσχέδια που επιθυμεί η κυβέρνηση να ψηφίσει οπωσδήποτε πριν τις εκλογές. «Πρωταγωνιστούν» τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Κανένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν δεν συνιστά μία «μεγάλη μεταρρύθμιση» και δεν «πλασάρονται» ως τέτοια. Μοιάζουν όμως …άψογα σχεδιασμένα για προεκλογικές παρεμβάσεις, συγκεκριμένες, στοχευμένες και με απτό αποτέλεσμα στην προσέλκυση ψήφων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Κωδικοποίηση Πολεοδομικής Νομοθεσίας» την «Αστική Ανάπλαση» και φυσικά τα «Κατεχόμενα Ακίνητα του Δημοσίου». Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς πολλά θα δούμε το επόμενο 3μηνο.
Είπαμε..
Κατανοητές οι προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το να προσπαθούν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ να παρουσιάσουν (λίγο πολύ) ως δική τους παρέμβαση επιδόματα και ενισχύσεις που δίνονται κεντρικά από την πολιτεία είναι μάλλον άκομψο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αν και όχι το μόνο) αυτό της βουλεύτριας Ηλείας της Ν.Δ Διονυσίας Αυγερινοπούλου. Απέστειλε προσωπικό SMS στους ψηφοφόρους του νομού της για να τους ανακοινώσει πως θα πληρωθούν άμεσα την προκαταβολή της αποζημίωσης για τις φωτιές που ταλαιπώρησαν την περιοχή τον περασμένο Αύγουστο, παρότι το μέτρο είχε ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση. Μάλλον ένα απολογητικό SMS για την καθυστέρηση τόσων μηνών θα ήταν πιο ταιριαστό στην υπόθεση.
Όπως βλέπουμε στο βιογραφικό της Θ.Αυγερινοπούλου σπούδασε στο περίφημο Κολούμπια (Κολάμπια αν προτιμάτε). Άραγε εκεί διδάσκουν τέτοιου είδους «μαυρογιαλούρικες» προσεγγίσεις;
Τι συμβαίνει στην Καβάλα;
Ούτε σύμβαση με εταιρεία για την ασφάλεια του Λιμανιού της Καβάλας δεν μπορεί να υπογραφεί καθώς από τις 20 Δεκεμβρίου έχει παραιτηθεί η επί τρεισήμισι χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος κ. Α. Θυσιάδου, η οποία είχε, μάλιστα συγκεντρώσει, την έντονη κριτική για σειρά θεμάτων διοίκησης, από ΜΜΕ και παράγοντες της πόλης.
Είναι εντυπωσιακό, πως ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από την αποχώρηση του εν λόγω μοναδικού εκτελεστικού στελέχους στην συγκεκριμένη επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, κανένας αντικαταστάτης δεν έχει οριστεί ως σήμερα. Ο ΟΛΚ δηλαδή παραμένει ακέφαλος και κυριολεκτικά «μπλοκαρισμένος» σε όλα τα επίπεδα. Στο μεταξύ, υπάρχει μια υποπαραχώρηση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, γεγονός που ασφαλώς προκαλεί ερωτηματικά και κυρίως υπάρχει αναβρασμός για ένα τεράστιο διοικητικό κενό που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί δεν επιλύεται.
Συμβάσεις σημαντικές για την λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων δεν ανανεώνονται, απώλεια εσόδων ανακύπτει μιας και κανείς αρμόδιος δεν υπάρχει για να προχωρήσει σε νέες εμπορικές συμφωνίες που ακούμε ότι προκύπτουν και πολλές ακόμα δυσλειτουργίες που έχουν καταγραφεί τόσο από τον τύπο της Καβάλας όσο και από άλλα ΜΜΕ. Κύκλοι, δε, κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας δηλώνουν άγνοια και δείχνουν υπαινικτικά με το δάχτυλο το ΤΑΙΠΕΔ.
Τώρα, στο γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, απαντήσεις εμείς δεν έχουμε. Ειλικρινά όμως απορούμε γιατί το Δημόσιο, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχωράει σε άμεση στελέχωση της εκτελεστικής διοίκησης. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι ασήμαντο ή δευτερεύον. Γιατί συμβαίνει όμως; Και κυρίως, ποιος θα φέρει την ευθύνη όταν έρθει η «δύσκολη ώρα», πράγμα όχι δύσκολο στα λιμάνια…
Εκλογές έρχονται, κίνδυνοι υφίστανται από κάθε άποψη, και περιθώριο αδράνειας και εφησυχασμού αναφισβήτητα δεν μπορεί να υπάρξει.
Με σύννεφα η γιορτή για την έλευση της Air China
Στις 10 Ιανουαρίου γίνεται η επίσημη γιορτή για την επανέναρξη εδώ και λίγες ημέρες της σύνδεσης μετά από τρία χρόνια του αεροδρομίου της Αθήνας με τη Σαγκάη, σε συνέχεια της απόφασης που έχει προηγηθεί για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα. Ωστόσο στην Ευρώπη επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό για την κατάσταση με τον covid, την επιδημιολογική επιτήρηση στην Κίνα αλλά και τη συνεργασία των αρχών με τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση που επικρατεί.Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή το Ισραήλ έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Στον αντίποδα η επίσημη ανακοίνωση από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) που εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες «ορισμένων κρατών εντός της ΕΕ και διεθνώς για τη μονομερή επιβολή ταξιδιωτικών απαιτήσεων που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών τεστ πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη ταξιδιωτών από την Κίνα». Όπως φαίνεται τα απόνερα της πανδημίας είναι ισχυρά ακόμη.