Τράπεζες: 60.000 ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα ευάλωτων δανειοληπτών

Τράπεζες: 60.000 ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα ευάλωτων δανειοληπτών
Πολίτες έξω από τράπεζα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Μετά την συμφωνία για την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου αυξάνονται σε 55.000 με 60.000 από 30.000 που ήταν μέχρι σήμερα ενώ το κόστος θα επιβαρύνει στο σύνολό του τις τράπεζες.

Σε συμφωνία για τον διπλασιασμό των ωφελούμενων δανειοληπτών από το Πρόγραμμα που προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας δόσης των δανείων πρώτης κατοικίας, ήρθαν χθες οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές μετά την συμφωνία για την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου αυξάνονται σε 55.000 με 60.000 από 30.000 που ήταν μέχρι σήμερα ενώ το κόστος που θα επιβαρύνει στο σύνολό του τις τράπεζες θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι η διεύρυνση των ωφελούμενων επιτυγχάνεται μετά την συμφωνία τραπεζών – οικονομικού επιτελείου για την αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ευάλωτων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση κατά 3 μήνες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από πλευράς δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό, αντί του τέλους Απριλίου που έληγε κανονικά η περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης Τραπεζίτες και οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» με την υποβολή νέας αίτησης στις περίπου 13.000 αρχικές αιτήσεις στο Πρόγραμμα που δεν έχουν καταχωρημένο e-mail επικοινωνίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη (οι νέες διατάξεις θα βρίσκονται το πιθανότερο σήμερα στη Βουλή) και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, όπως υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τις τράπεζες: «Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου» διεμήνυσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά στις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανακοινώνει τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια. Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου».

Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις των δανείων

Κοινός τόπος μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών είναι ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων που έχει εκτινάξει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά μέσο όρο από 150 έως 200 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το ύψος των δανείου, την διάρκεια και το περιθώριο που εφαρμόζει η τράπεζα) από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3%, συμπαρασύροντας σε αυτά τα επίπεδα και το euribor 3μήνου, που αποτελεί και την βάση τιμολόγησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των στεγαστικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περιθώριο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν 535 ευρώ το μήνα και σήμερα διαμορφώνεται στα 695 ευρώ το μήνα, ενώ το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια η δόση από 400 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 575 ευρώ.

Την συζήτηση για την διεύρυνση των μέτρων πυροδότησε το γεγονός ότι η πρωτοβουλία που έλαβαν οι τράπεζες προ διμήνου και από κοινού με το ΥΠΟΙΚ, για στήριξη 30.000 – 35.000 συνεπών ευάλωτων οφειλετών δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τα οποία μόλις 1.500 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα το βασικό βήμα ένταξης στο πρόγραμμα και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα