Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 4 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 4 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Betta K. έκθεση "Through my eyes" Επιμέλεια: Thanos Loudos

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 4 Απριλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 4 Απριλίου.

Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία: Παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ

Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο “Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία / 16 αναγνώσεις του έργου του” σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου.

Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου. Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Έμπειροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι μελετητές της ελληνικής μουσικής υπογράφουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, χωρίς όμως να χάνουν την επιστημονική και κριτική οπτική τους. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία.

Ο Θάνος Μικρούτσικος Κώστας Θωμαΐδης

Τρίτη 4 Απριλίου, στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αφροδίτη Ερμίδη, δημοσιογράφος
  • Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Θύμιος Παπαδόπουλος, μουσικός
  • Ηρακλής Οικονόμου, επιμελητής της έκδοσης
  • Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας

Στην βραδιά θα ακουστούν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου – Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης – Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στο πιάνο ο Γιάννης Λουπάκης.

Τα μυστικά του Διαστήματος σε περιμένουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει σειρά συζητήσεων με κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι έχουν συμβάλει και επηρεάσει την επιστήμη τους παγκοσμίως. Είναι μία χειρονομία προς όλους τους Έλληνες με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους νέους.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στις 19:00, με τρεις κορυφαίους Έλληνες που συνέβαλαν στην επιστήμη του διαστήματος παγκοσμίως. Στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα βρίσκονται:

  • Ο Μανώλης Γεωργούλης, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και ειδικός στην Ηλιακή Φυσική
  • Η Χρύσα Κουβελιώτου, Καθηγήτρια Φυσικής και Διευθύντρια του Κέντρου Αστρονομίας, Φυσικής και Στατιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, θα συμμετέχει μέσω zoom από τις ΗΠΑ
  • Ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Επικεφαλής Ερευνητής στα διαστημόπλοια της NASA Voyager 1 & 2.

Οι τρεις προσκεκλημένοι ομιλητές θα κουβεντιάσουν μεταξύ άλλων για την επιστήμη του διαστήματος, τον ήλιο, τις αποστολές Voyager, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και άλλα. Τον διάλογο επιστημόνων και κοινού θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μάκης Προβατάς.

Ράνια Καπελιάρη έκθεση ζωγραφικής “Botanical Athens”

Ράνια Καπελιάρη έκθεση ζωγραφικής "Botanical Athens" γκαλερί Genesis

Στην γκαλερί Genesis παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη με τίτλο “Botanical Athens”. Στο κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Αθηνάς Σχινά, αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

“Μεταμορφώσεις – Η Ράνια Καπελιάρη είναι από τους λίγους εικαστικούς δημιουργούς που εμπνέονται κι επαναπροσεγγίζουν ή επανερμηνεύουν, μέσα από το προσωπικό τους εκφραστικό ιδίωμα, το τοπίο της Αττικής και κυρίως της Αθήνας. […] Στην ζωγραφική της, – όσον αφορά στην συγκεκριμένη τουλάχιστον ενότητα – η εικαστική δημιουργός εμπνέεται καθώς φαίνεται από την Θεογονία του Ησιόδου, από τα Ειδύλλια του Θεοκρίτου και ιδιαιτέρως από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. […] Την μεταμόρφωση ως βίωμα, η Ράνια Καπελιάρη την συνδέει με την επικάλυψη και την αποκάλυψη, φέρνοντας στην επιφάνεια τα προφανή και τα αδιόρατα προσωπεία, τις personae δηλαδή, που ενδύεται κανείς στους ρόλους της ζωής. […]

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης. Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά – Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού. Εγκαίνια: Τρίτη 4 Απριλίου 2023 / Ώρα 20:00.

Lockdowned του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Στην γκαλερί Blank Wall παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο “Lockdowned”.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μία συνθήκη που κυριαρχούσε η παύση των δραστηριοτήτων, ο γνωστός φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος αποφάσισε να φωτογραφίσει την Αθήνα, που φανέρωνε ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα. Πενήντα φωτογραφίες του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου από την περίοδο του lockdown εκτίθενται στη νέα ατομική του έκθεση.

Στο ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, βρίσκονται συνολικά 100 φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, που συνοδεύονται μάλιστα από 50 πρωτότυπα, προσωπικά κείμενα, που γράφτηκαν κατά παραγγελία την ίδια περίοδο.

Betta K. έκθεση “Through my eyes” στο Παλλάς

Betta K. έκθεση "Through my eyes" Επιμέλεια: Thanos Loudos

Τη δεύτερη ατομική της έκθεση παρουσιάζει η ζωγράφος Κριστιάννα Μπέτα (Betta K,) με τίτλο “Through my eyes“. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα έργα της είναι το Foyer του Θεάτρου Παλλάς.

Μια έκθεση με έργα γεμάτα χρώμα και φως, με εικόνες που περνούν μέσα από τα μάτια της Betta K. Η Κριστιάννα Μπέτα – BettaK. ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομική, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη. Όπως λέει η ίδια: “Μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής μου, αποτελεί η μουσική. Μέσα από την τέχνη μου, θέλω να αποτυπώνω μελωδίες σε πίνακες. Η τέχνη είναι πολυδιάστατη. Έχει να κάνει με το να χρησιμοποιούμε όσες περισσότερες αισθήσεις μπορούμε. Αυτό προσπαθώ να μεταδίδω και εγώ μέσα από τα έργα μου“.

Εγκαίνια: 03/4 και ώρα 19.30. Επιμέλεια: Thanos Loudos.


Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα