Ουκρανία: Πλήγματα στο ηθικό των Ρώσων μετά τις βαριές απώλειες – Ευθύνες στη χρήση κινητών

Ουκρανία: Πλήγματα στο ηθικό των Ρώσων μετά τις βαριές απώλειες – Ευθύνες στη χρήση κινητών
Ουκρανοί στρατιώτες ap

Η Ουκρανία επιχειρεί να δείξει στον εχθρό της ότι μπορεί πλέον να πετύχει ισχυρά πλήγματα σε ρωσικές βάσεις πίσω από τις γραμμές, την ίδια ώρα που στο ρωσικό στρατόπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο γαϊτανάκι αναζήτησης ευθυνών.

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Ουκρανία μετά τα μαζικά θανατηφόρα χτυπήματα εναντίον Ρώσων στρατιωτών σε Ντονιέτσκ και Ζαπορίζια, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί για να στείλει το μήνυμα στον εχθρό ότι δεν είναι ασφαλής σε βάσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου, την ίδια ώρα που οι Ρώσοι στρέφονται εναντίον των διοικητών τους.

Την 1η Ιανουαρίου, η Ουκρανία έπληξε μια βάση στη Μακίβκα στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Δεδομένης της καταστροφικής έκτασης της έκρηξης, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εικάζει ότι τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα κοντά στα καταλύματα των στρατευμάτων στο κτίριο της επαγγελματικής σχολής, περίπου 12,5 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου, όπως αναφέρει το Politico.

Αργά το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε ότι από το χτύπημα σκοτώθηκαν 400 και τραυματίστηκαν 300 πρόσφατα επιστρατευμένοι Ρώσοι στρατιώτες. Την επόμενη ημέρα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε το χτύπημα στη βάση της Μακίβκα. “Έως και 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές στην περιοχή συγκέντρωσης στη Μακίβκα. Ο ακριβής αριθμός των απωλειών του στρατιωτικού προσωπικού εξακολουθεί να είναι υπό επαλήθευση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, Ολεξάντρ Στιπούν, σε δήλωσή του μέσω βίντεο.

Την Τετάρτη (04/01), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσδιόρισε τον αριθμό των νεκρών στους 89. Είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο αναγνωρίζει επίσημα τον θάνατο τόσων πολλών στρατιωτών σε μία επίθεση από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν προβεί σε περαιτέρω επίσημα σχόλια.

Νέο χτύπημα στις 3 Γενάρη ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) εκφοβίζει τους Ρώσους, με μηνύματα για άλλες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που υποτίθεται ότι έγιναν στόχος σε κατεχόμενα τμήματα της περιοχής της Ζαπορίζια.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι 80 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Τοκμάκ στην περιοχή της Ζαπορίζια την νύχτα της 3ης Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή αναφορά του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Στις 3 Ιανουαρίου, ένας εκπρόσωπος των κατοχικών “αρχών” στη Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Τοκμάκ. Την ίδια ημέρα, ένας υπάλληλος του νοσοκομείου δήλωσε στο TASS ότι «κανένας ασθενής ή υπάλληλος δεν τραυματίστηκε» από την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πλήγματος σκοτώθηκαν ασθενείς και ο διοικητής της στρατιωτικής ταξιαρχίας Αλεξάντρ Σεϊκάγεφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν προσδιόρισε των αριθμό των θυμάτων.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε φωτογραφίες οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν τα επακόλουθα ενός χτυπήματος σε νοσοκομείο στο Τοκμάκ.

Υπεύθυνα τα κινητά τηλέφωνα για τα χτυπήματα;

Αυτό που ωστόσο έχει μια παραπάνω αξία, είναι το ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγορεί τους νεκρούς της στρατιώτες για τα πλήγματα.

“Μια ειδική επιτροπή εξακολουθεί να ερευνά το περιστατικό. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι ο κύριος λόγος για ό,τι συνέβη ήταν η μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων από το προσωπικό παρά την απαγόρευση“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικοπολιτικής Διεύθυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σεβριούκοφ.

“Αυτός ο παράγοντας επέτρεψε στον εχθρό να εντοπίσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της θέσης του στρατιωτικού προσωπικού για την εξαπόλυση πυραυλικού πλήγματος” συνέχισε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση αυτή. “Προς το παρόν, δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω σχετικά με αυτό”, δήλωσε ο Αντρίιφ Γιούσοφ της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Στις 3 Ιανουαρίου, κηδείες πραγματοποιήθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας Σαμάρα – Τολιάττι, Σιζράν και Σαμάρα, από όπου προέρχονταν πολλοί από τους στρατιώτες. Ο κυβερνήτης της Σαμάρα, Ντμίτρι Αζάροφ ζήτησε από τους συγγενείς των σκοτωμένων εισβολέων, οι οποίοι συνεχίζουν να ζητούν πληροφορίες για τους στρατιώτες από τις αρχές, να περιμένουν μέχρι το τέλος της έρευνας. Αυτό θα επιτρέψει την ταυτοποίηση των νεκρών και την πλήρη καταμέτρηση των τραυματιών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αζάροφ, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής Ροστόφ.

Η δημοσιογράφος Αναστασία Κασεβάροβα που πρόσκειται στο Κρεμλίνο ανέφερε ότι περίπου 200 στρατιώτες επέζησαν από την επίθεση.

Η ουκρανική κοινότητα πληροφοριών ανοικτού κώδικα InformNapalm αναγνώρισε έναν από τους επιζώντες ως τον Nikita Bakulin, έναν 28χρονο επιστρατευθέντα από τη Σαμάρα, και δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να στέλνει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη μητέρα του στις 3 Ιανουαρίου, όπου κατηγορεί δύο συνταγματάρχες για την τραγωδία. Το βίντεο είχε αναρτηθεί νωρίτερα στο Telegram.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Σαράτοβ, Ρομάν Μπουσάργκιν διέψευσε ότι σκοτώθηκαν στρατιώτες από την περιοχή στην επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη γειτονική περιοχή.

Επικαλούμενη συζύγους των κληρωτών, η ιστοσελίδα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης Istories ανέφερε ότι οι Ρώσοι διοικητές σχεδίαζαν να στείλουν τους επιστρατευμένους στη Μακίεβκα, αλλά άλλαξαν γνώμη λόγω έλλειψης πόρων και όπλων.

“Στις συνθήκες αύξησης των πόρων μας κοντά στη γραμμή του μετώπου, δεν απειλούνταν μόνο το επαγγελματικό σχολείο της Μακίεβκα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη τοποθεσίες με μεγάλη συγκέντρωση προσωπικού που είναι γνωστές στον εχθρό – περιμένουμε την αντίδραση της στρατιωτικής ηγεσίας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλεξάντρ Χοντακόφσκι, ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές στο Ντονέτσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. “Εάν δεν ληφθούν μέτρα από τη στρατιωτική μας ηγεσία πριν από το επόμενο μαζικό χτύπημα του εχθρού της ίδια εμβέλειας, αυτή η αδράνεια θα πρέπει να θεωρηθεί προδοσία”, πρόσθεσε ο Κοντακόβσκι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα