Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο
Εμπορικά καταστήματα, Θεσσαλονίκη sooc

Απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στη Θεσσαλονίκη στέκεται ο εμπορικός κόσμος.

Την απόλυτη αντίθεση των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες αλλαγές στον ισχύοντα νόμο ώστε να ενσωματωθεί η σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κυρίαρχη αλλαγή τη δυνατότητα, προαιρετικά, λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το voria.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η προσθήκη των συγκεκριμένων ημερών γίνεται σε αντικατάσταση των δυο Κυριακών κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες καταργήθηκαν.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο διατηρεί την πρόβλεψη για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από τον αντίστοιχο νόμο Γιακουμάτου, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, η οποία δίνει τη δυνατότητα τα εμπορικά καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή (που χαρακτηρίζεται τουριστική) να ανοίγουν κάθε Κυριακή σε όλη την περίοδο από τον Μάιο, μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Εξαίρεση αποτελεί η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Επίσης, συνολικά κι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή στην έναρξη κάθε περιόδου εκπτώσεων, τις δυο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και την τελευταία Κυριακή του έτους. Όταν αυτές συμπίπτουν με επίσημες αργίες η δυνατότητα για ανοιχτά καταστήματα δίνεται την αμέσως επόμενη Κυριακή. Το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές που επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα είναι από τις 11.00′ το πρωί μέχρι τις 20.00′.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει την αντίθεσή του εδώ και οκτώ χρόνια, από τότε που το ιστορικό κέντρο της πόλης εντάχθηκε στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές και δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές (πλην μίας) στην περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, “με τον νόμο Γιακουμάτου το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλες πέντε περιοχές, που χαρακτηρίστηκαν τουριστικές, εντάχθηκαν στον νόμο για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές της περιόδου Μαΐου – Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια το λάθος του νόμου. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, από τη στιγμή που κανείς δεν ανοίγει το κατάστημά του, ακριβώς επειδή όπως υποστηρίζαμε από τότε δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει απόδοση για τον έμπορο. Ήμασταν αρνητικοί από την πρώτη στιγμή, διότι τελικά όπως αποδείχτηκε, αυτή η πρόβλεψη εξυπηρετεί μόνον κάποιες πολυεθνικές, οι οποίες επίσης δεν ανοίγουν, παρότι έχουν κι από το νόμο τη δυνατότητα, όλα τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολυεθνική που έχει τα περισσότερα καταστήματα στην Τσιμισκή, 11 τον αριθμό, ανοίγει μόλις δύο…”.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, “εκείνο που έρχεται ως νέο είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη του Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανοίξουν τα καταστήματα αυτές τις δυο Κυριακές. Δεν υπάρχει καμιά απόδοση, κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια πρόβλεψη και βέβαια δεν δικαιολογείται με σοβαρά επιχειρήματα από το υπουργείο”.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. “Κυριακή χωρίς νόημα, χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να ανοίξει κατάστημα κι ας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Το απέδειξε η ίδια η αγορά. Χωρίς απόδοση γιατί να ανοίξουμε τα καταστήματά μας; Εμείς προτείναμε να λειτουργούν υποχρεωτικά τα εμπορικά καταστήματα τρεις Κυριακές τον χρόνο: τις δυο των Χριστουγέννων και τη μία του Πάσχα. Και να δοθεί η δυνατότητα στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους για άνοιγμα των καταστημάτων άλλες δυο Κυριακές κάθε έτος, τις οποίες θα επιλέγουν με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε αγοράς. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη θα είχε νόημα, εμπορικό ενδιαφέρον και απόδοση η Κυριακή κατά την οποία διεξάγεται στην πόλη η Agrotica”, υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα