Ακόμη και οι δυστυχισμένοι γάμοι μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία

Ακόμη και οι δυστυχισμένοι γάμοι μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία
Tο να είμαστε σε σχέση (γάμου ή συγκατοίκησης) μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σάκχαρο του αίματος σχετικά χαμηλά, όπως μεγαλώνουμε. iStock

Ομάδα ερευνητών από το Λουξεμβούργο και τον Καναδά διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ γάμων και συμβίωσης με τα μέσα γλυκαιμικά επίπεδα. Bρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Τον Ιούνιο του 2021 είχε δημοσιευθεί μελέτη που ανέφερε πως οι δυστυχισμένοι γάμοι κάνουν κακό στην υγεία των ανδρών.

Τι κακό;

Πεθαίνουν πιο νέοι από εκείνους που έχουν “ποιοτικούς γάμους και ποιοτικές οικογένειες”, από καρδιαγγειακές ασθένειες.

Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει πληροφορίες υγείας 10.000 δημοσίων υπαλλήλων του Ισραήλ, σε διάρκεια 30 χρόνων.

Φάνηκε ότι οι δυστυχισμένοι γάμοι ‘σκοτώνουν’ τους άνδρες, όσο το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Αγχωθήκατε;

Δεν χρειάζεται.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τον γάμο και/ή τη συμβίωση, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Άλλες οδηγήθηκαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με μια σειρά από διαστάσεις κοινωνικής υγείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, οι ρυθμίσεις διαβίωσης, η κοινωνική υποστήριξη και το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου.

Ομάδα ερευνητών από το Λουξεμβούργο και τον Καναδά θέλησε να διερευνήσει εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και της οικογενειακής ποιότητες, με τα μέσα γλυκαιμικά επίπεδα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα βιοδεικτών από την English Longitudinal Study of Aging (ELSA), πληθυσμιακό δείγμα ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω και των συντρόφων τους οι οποίοι ζουν στην Αγγλία.

Και τι διαπίστωσαν;

Όπως αναφέρει η δημοσίευση που έγινε τη Δευτέρα 6/2 του 2023, το να είμαστε σε σχέση (γάμου ή συγκατοίκησης) μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σάκχαρο του αίματος σχετικά χαμηλά, όπως μεγαλώνουμε.

Είτε είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτήν, είτε όχι.

Ανακάλυψη που εξέπληξε και τους ίδιους τους ερευνητές. Η εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης, Katherine Ford δήλωσε ότι “θα υπέθετα ότι ο γάμος και οι συνεργασίες μιας συμβίωσης, απαιτούν μια ιδιαίτερη συναισθηματική επένδυση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εξέχουσα σημασία αυτών των τύπων σχέσης σημαίνει πιθανώς ότι η απώλεια της μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, όπως τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”.

Η μελέτη εξέτασε 3.335 ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 50 και 89 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη από το 2004 έως το 2013, που παρακολουθήθηκαν.

Τα 3/4 των ερωτηθέντων είτε ήταν παντρεμένοι, είτε συζούσαν.

Το 76% ρωτήθηκε και για το επίπεδο πίεσης που βιώνουν στις σχέσεις τους.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι η σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο τεταμένη ή μικρή είναι, τείνει να διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα ενός ατόμου στο χαμηλότερο όριο.

Φάνηκε πως έχουν προστατευτική επίδραση και για τον προδιαβήτη. Ανεξάρτητα από το πόσο υποστηρικτικοί είναι οι σύντροφοι μεταξύ τους ή την πίεση που νιώθουν.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο ότι “η αυξημένη υποστήριξη για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που βιώνουν την απώλεια μιας συζυγικής/συζυγικής σχέσης -μέσω διαζυγίου ή πένθους-, καθώς και το τέλος αρνητικών στερεοτύπων σχετικά με τις ρομαντικές σχέσεις στη μετέπειτα ζωή, ενδέχεται να αποτελέσουν σημεία εκκίνησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα της επιδείνωσης της γλυκαιμικής ρύθμισης, που σχετίζεται με τις συζυγικές μεταβάσεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα