Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων: Το backtrack των μαζικών αιτήσεων αποχώρησης Αρεοπαγιτών από τη μεγαλύτερη ένωση της χώρας
Σοβαρό πλήγμα σημειώνεται στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τις μαζικές αιτήσεις αποχώρησης Αρεοπαγιτών από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
- 28 Μαΐου 2023 16:40
Μία σοβαρή κρίση εξελίσσεται στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τις αιτήσεις 23 ανώτατων στην συντριπτική πλειονότητα τους δικαστών να ζητούν την διαγραφή τους από μέλη της Ένωσης. Η εικόνα σύγκρουσης των Αρεοπαγιτών με την μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση Ένωση δικαστών της χώρας είναι εμφανής.
Η πιο μαζική αποχώρηση ανώτατων δικαστικών από την ΕνΔΕ έχει φόντο το Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2022, στον οποίο ορίζεται ότι οι δικαστές που δεν προάγονται στις κρίσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, στερούνται του δικαιώματος να προσφύγουν σε νέα κρίση αν δεν έχουν λάβει 2 θετικές ψήφους αν το ΑΔΣ έχει 11μελή σύνθεση ή 3 αν έχει 15μελή.
Οι κρίσεις για τις προαγωγές των δικαστών έλαβαν χώρα στις 12 Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες ‘έκοψαν” πολλούς δικαστικούς λειτουργούς με αποτέλεσμα σε γραφεία και δικαστικούς διαδρόμους να ακούγονται φράσεις περί “εκκαθαρίσεων”. Για πρώτη φορά φαίνεται πως η απόφαση του ΑΔΣ όχι μόνο αμφισβητείται έντονα ,αλλά καταλογίζεται στα μέλη του πως αποδέχθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του επίμαχου νόμου.
Τι προηγήθηκε όμως των αιτήσεων διαγραφής από την ΕνΔΕ μεταξύ των οποίων και αυτές της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου, της Ιωάννας Κλάπα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε και καταδίκασε τον Νίκο Παππά αλλά και αρεοπαγιτών που ήταν μέλη του εν λόγω σχηματισμού;
Οι επίσημες θέσεις όπως διατυπώθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε και ακολούθησε την 12 Μαΐου είναι ενδεικτικές:
*Στις 8 Μαΐου η μειοψηφία της ΕνΔΕ με επίσημη ανακοίνωση της προειδοποιούσε πως “τις επόμενες ημέρες επίκεινται οι κρίσεις για τις προαγωγές πολλών συναδέλφων όλων των βαθμών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ. Το στάδιο αυτό για τους συναδέλφους που βρίσκονται υπό προαγωγή αποτελεί κομβικό σημείο για τη σταδιοδρομία τους. Οι πληροφορίες για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού αρνητικών εισηγήσεων έχει δημιουργήσει αναστάτωση και αγωνία στους ενδιαφερόμενους. Με σεβασμό στην κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η υπηρεσιακή πορεία κάθε δικαστικού λειτουργού είναι ένας διαρκής αγώνας υπό δύσκολες συνθήκες και μια συνεχής προσπάθεια για υπηρεσιακή συνέπεια. Πειθαρχικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας που έχουν τελεστεί προ πενταετίας και πλέον έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ 1 και 124 παρ. 4 ΚΟΔΚΔΛ, πολύ περισσότερο όταν δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τις προαγωγές προηγούμενων χρόνων, μικρές καθυστερήσεις και συγκυριακές υπηρεσιακές υστερήσεις σχετιζόμενες ιδίως με προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα ή αυξημένη λόγω των συνθηκών χρέωση, που εύλογα μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στη διάρκεια του μακρού υπηρεσιακού του βίου, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη, όταν η συνολική πορεία του δικαστικού λειτουργού είναι θετική”.
*Ακολούθησε δημοσίευμα εφημερίδας που επικαλούμενο πληροφορίες που ήθελαν “μεγάλο κόψιμο” δικαστικών λειτουργών έθετε ερώτημα αν οι επικείμενες προαγωγές έχουν κομματικό πρόσημα.
*Σε απάντηση του εν λόγω δημοσιεύματος η ΕνΔΕ στις 11 Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Το χθεσινό δημοσίευμα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας υπό τον ερωτηματικό τίτλο «Προαγωγές Δικαστών με χρώμα;» και υπό την επίκληση ανακοίνωσης της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καταδεικνύει την άγνοια των όρων λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Η αναφορά περί κομματικοποίησης της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας των προαγωγών των Δικαστικών Λειτουργών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μίας κομβικής για την υπηρεσιακή κατάσταση των Λειτουργών της Δικαιοσύνης διαδικασίας, δέκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, δηλώνει την έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων περί διορισμού δικών μας Δικαστών.
Οι τοποθετήσεις αυτές νομιμοποιούν την αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική ρητορεία, ότι όποιος ελέγχει την εκτελεστική εξουσία ελέγχει τα πάντα και επομένως οι προαγωγές είναι «κομματικές», παραγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών”.
*Μετά την κρίση του ΑΔΣ το οποίο προήγαμε μεταξύ άλλων και την πρόεδρο της ΕνΔΕ , η αναστάτωση στους δικαστικούς κύκλους για την στέρηση των “κομμένων” σε ένδικα μέσα είναι πλέον έντονη. Όπως έγινε γνωστό, οι υποψήφιοι που τελικά κόπηκαν ήταν οι πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά και πληροφορίες να αναφέρουν πως οι αρνητικές εισηγήσεις “έπεφταν βροχή”.
*Έτσι η Ένωση εξέδωσε στις 18 Μαΐου ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι είναι “ελεγκτέα από άποψη συνταγματικότητας” διάταξη αποκλεισμού από ένδικα μέσα μη προαχθέντων δικαστικών. Ανέφερε επίσης πως θα ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ώστε να κριθεί η μη συνταγματικά ανεκτή περιστολή δικαιώματος προσφυγής ως μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί.
Στην ανακοίνωση της 18ης Μαΐου , που ήταν ως φαίνεται εκείνη που πυροδότησε τις αιτήσεις διαγραφών 19 Ανώτατων και 4 ανώτερων δικαστικών λειτουργών, αναφέρεται:
“Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά από επισταμένη έρευνα και υπό την τελολογική προσέγγιση των άνω διατάξεων των άρθρων 91 παρ. 12 και 81 παρ. 8 Ν. 4938/2022 (Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών), ερευνώντας το χρονικό της ψήφισής τους και της διαμόρφωσης του τελικού περιεχομένου αυτών κατά το στάδιο των νομοτεχνικών βελτιώσεων, σύμφωνα με το οποίο (περιεχόμενο) για την άσκηση προσφυγής κατά της, αρνητικής για την προαγωγή, απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (υπό 11μελή ή υπό 15μελή σύνθεση) απαιτείται ο προσφεύγων να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους ή τρεις θετικές ψήφους, αντιστοίχως, επισημαίνει ότι οι άνω διατάξεις ελέγχονται από άποψη συνταγματικότητας και τούτο διότι:
Α) Σύμφωνα με το άρθρο 90 παρ. 6 του Συντάγματος αποκλείεται ο ακυρωτικός έλεγχος των αποφάσεων επί των υπηρεσιακών μεταβολών των Δικαστικών Λειτουργών και δη επί όλων των αποφάσεων που αφορούν σε προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των Δικαστικών Λειτουργών. Συνεπώς, η άνω διάταξη του Συντάγματος αποκλείει την αυτοτελή δικαστική προστασία και το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος του Δικαστικού Λειτουργού.
Β) Οι προϋποθέσεις που τίθενται, με συνέπεια να περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσβάλλουν τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού (άρθρο 87 Συντάγματος), στοιχείο της οποίας αποτελεί η ασφάλεια της Υπηρεσιακής Κατάστασης αυτού (βλ. και Δ. Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β´, Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας σελ. 561 επ.), διότι περιστέλλουν το δικαίωμα κρίσης από ευρύτερο Όργανο και μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο.
Να σημειωθεί, ότι οι προϊσχύσασες διατάξεις του ΚΟΔΚΔΛ και δη οι διατάξεις των άρθρων 79 και 68 παρ. 8 Ν. 1756/1988 (όπως ίσχυαν επί σειρά δεκαετιών μέχρι τον Ν. 4938/2022) ειδικώς ως προς την άσκηση προσφυγής κατά της αρνητικής απόφασης για προαγωγή ουδεμία προϋπόθεση προέβλεπαν, παρέχοντας στο Δικαστικό Λειτουργό ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του κατά την υπηρεσιακή μεταβολή των προαγωγών του.
Το ανωτέρω δε ζήτημα συνιστά μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα, κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 15 παρ. 7 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που δικαιολογεί τη σύγκληση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με το άνω σκεπτικό περί μη συνταγματικά ανεκτής της περιστολής του δικαιώματος προσφυγής στην Ολομέλεια του ΑΠ, θα ζητήσει την άμεση κατάργηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις”.
Η ανακοίνωση ,όπως εκτιμάται, θεωρήθηκε μομφή προς τα μέλη του ΑΔΣ αφού ουσιαστικά καταλογίζει ότι αποδέχθηκαν μία αμφίβολης συνταγματικότητας διάταξη της διοίκησης .
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις