Credit Suisse – UBS: Η “αναγκαστική” εξαγορά που ενδέχεται να απέτρεψε μια νέα παγκόσμια κρίση
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την τύχη της Credit Suisse, η "σωτήρια" εξαγορά της από την UBS αντί 3,25 δισ. δολαρίων και η αλλαγή της ελβετικής νομοθεσίας για να προχωρήσει το σχέδιο.
- 19 Μαρτίου 2023 23:13
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εξαγοράστηκε από την ανταγωνίστριά της, UBS, έναντι 3,25 δισ. δολαρίων, μία τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία της στην αγορά, σε μια περίοδο που ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί μία νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση ήταν παραπάνω από υπαρκτός.
Είχε προηγηθεί η προσφορά εξαγοράς ύψους 1 δισ. από την UBS, ωστόσο δεν έγινε δεκτή από την Credit Suisse, που χαρακτήρισε το ποσό ως “πολύ χαμηλό”. Και δεν είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και όταν κατέρρευσε η χρηματιστηριακή της αξία ανερχόταν στα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο (18-19/3) πυρετωδών διαπραγματεύσεων, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας και η ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, FINMA, μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο ελβετικών κολοσσών, καθώς οι οικονομικοί δείκτες απέδειξαν πως το δάνειο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse, δεν ήταν ικανό να ανατρέψει την κατακόρυφη πτώση της τιμής της τραπεζικής μετοχής.
Σημειώνεται ότι μετά την επίσημη αναγγελία της εξαγοράς, οι ελβετικές αρχές αναμένεται να αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία, που προβλέπει περιθώριο διαβούλευσης 6 εβδομάδων μεταξύ των μετόχων, ώστε να επικυρώσουν ή όχι οποιαδήποτε συμφωνία.
“Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα”
“Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι η καλύτερη λύση στην παρούσα κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής (19/3).
Αυτή η λύση “δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος“, τόνισε. Άλλωστε η Credit Suisse είχε χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, ως ένας από τους μόλις 30 “σημαντικούς δανειστές” στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Η υπουργός Οικονομικών, Καρέν Κέλερ-Σούτερ, δήλωσε από την πλευρά της ότι “πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία των ελβετικών συμφερόντων” ενώ περιέγραψε πως εκτός από την “ένεση ρευστότητας” ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse και τη UBS, θα δοθεί εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων “για τυχόν απώλειες της UBS”.
“Ήταν απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό” δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η πτώχευση της Silicon Valley Bank, της οποίας η βρετανική μονάδα εξαγοράστηκε από την HSBC έναντι μίας στερλίνας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έντονη ανησυχία, ότι οι καταρρεύσεις τραπεζών θα μετατραπούν σε πανδημικό φαινόμενο.
Το βρόμικο παρελθόν
Σύμφωνα με την Guardian, το 2014, στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,6 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης, καθώς αποδείχτηκε πως επέτρεπε σε πελάτες της στις ΗΠΑ να φοροδιαφεύγουν.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2020, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Tidjane Thiam, παραιτήθηκε μετά από δύο σκάνδαλα “εταιρικής κατασκοπείας”, που αφορούσαν ανώτερους υπαλλήλους ενώ το 2022 η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι απατεώνες, εγκληματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί είχαν αποθηκεύσει 80 δισεκατομμύρια λίρες στην Credit Suisse.
Την “ατιμασμένη φήμη της” ήρθε να συμπληρώσει, πέρυσι, η απόσυρση δισεκατομμυρίων λιρών από αρκετούς πελάτες, γεγονός το οποίο οδήγησε την τράπεζα στην “χειρότερη ζημία” για το 2022, την χειρότερη μετά την τραπεζική κρίση του 2008.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις