Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει “τεράστια προβλήματα”

Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει “τεράστια προβλήματα”
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ AP Photo/Alex Brandon

Σε μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για "προβλήματα" που αντιμετωπίζει ο κινέζος ομόλογός του, αναγνωρίζοντας πάντως τη δυναμική του.

Τεράστια προβλήματα -συμπεριλαμβανομένης της εύθραυστης οικονομίας- αντιμετωπίζει η Κίνα, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δηλώσεις που έρχονται στον απόηχο της υπόθεσης με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον ουρανό των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο PBS NewsHour, αφού ζήτησε να του υποδείξουν “έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ”, απάντησε πως ο ίδιος δεν βρίσκει κανέναν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο “ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο Σι Τζινπίνγκ) έχει τεράστια προβλήματα“, ιδίως “μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά”. Ο Μπάιντεν έσπευσε, πάντως, να αναγνωρίσει πως η “δυναμικότητα” της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πολιτικός, ο οποίος συχνά περιγράφει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας ως την πιο σημαντική στον κόσμο, ο Σι “έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες“.

Ο φάκελος “Ρωσία”

Εστιάζοντας στη μέχρι στιγμής σχετικά υποτονική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε ότι “όλοι υπέθεταν ότι η Κίνα θα ήταν απόλυτα σύμφωνη με τη Ρωσία”, αλλά δεν συμβαίνει αυτό.

Η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται στο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να έχει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. “Του τηλεφώνησα για να του πω πως αυτή δεν είναι απειλή, απλώς μια επισήμανση. Δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία” είπε ο κ. Μπάιντεν στο PBS.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνάντησε διά ζώσης τον Σι Τζινπίνγκ -για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία- τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Είχαν μέχρι τότε μιλήσει, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοσύνδεσης, πέντε φορές.

Νέα επιδείνωση των σχέσεων

Η διμερής σχέση, ήδη τεταμένη, έχει μπει σε τροχιά νέας επιδείνωσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο μετά τον σάλο για το κινεζικό μπαλόνι στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο εντέλει κατέρριψε αμερικανικό καταδιωκτικό.

Την Τρίτη, δε, ο Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι “αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα