Η άνοδος των startups στην Ελλάδα
Ένα οικοσύστημα που αναπτύσσεται, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει
- 24 Απριλίου 2023 11:58
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό κόμβο για τις startups και την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα προσελκύει μία νέα γενιά επιχειρηματιών και επενδυτών που αψηφούν τις δύσκολες προκλήσεις της εποχής και βαδίζουν στον δρόμο της καινοτομίας. Αυτή τη στιγμή, 738 startups είναι καταχωρημένες στο Elevate Greece, την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ οι προσπάθειες για ενίσχυση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος συνεχίζονται.
Σημαντικές ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες και αισιόδοξοι δείκτες ανάπτυξης
Το ελληνικό οικοσύστημα παρέχει πληθώρα ευκαιριών για νέες startups και επιχειρηματίες σε διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι κατασκευές, οι επιστήμες υγείας κ.ά. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές (disruption) σε παραδοσιακές βιομηχανίες. Το ότι η χώρα μας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα στον τομέα της καινοτομίας γίνεται φανερό και από τους βελτιωμένους δείκτες και τα στατιστικά των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στον Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022 ανάμεσα στα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Η αύξηση της τιμής του δείκτη καινοτομίας έχει, μάλιστα, ιδιαίτερα έντονο ρυθμό την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με άλλη φετινή έρευνα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 38η θέση στην κατάταξη της Startup Blink με τις 100 πιο φιλικές για τις startups χώρες παγκοσμίως, παρουσιάζοντας άνοδο 16 θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης
Είναι προφανές ότι το οικοσύστημα της Ελλάδας έχει σημαντικές προοπτικές και προσφέρει ευκαιρίες σε νεοφυείς εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν. Το κομμάτι της χρηματοδότησης αποτελεί, ωστόσο, μία από τις πιο καίριες προκλήσεις για κάθε startup που θέλει να κάνει τις ιδέες της πραγματικότητα. Έτσι, πρωτοβουλίες που μπορούν να υποστηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο σε αυτό το κομμάτι όσο και σε θέματα που έχουν να κάνουν με δικτύωση και καθοδήγηση, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Startups in Greece 2022-2023 report από το Found.ation με τη συνεργασία του EIT Digital, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που έφερε τα τελευταία χρόνια το EquiFund, πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε το 2022. Περισσότερες από 138 εταιρείες έχουν υποστηριχθεί από την πρωτοβουλία, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. € σε συνολική χρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι αυτές οι εταιρείες απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι μέσω αυτών των επενδυτικών γύρων δημιουργείται ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού. Ωστόσο, η δυναμική του οικοσυστήματος παραμένει ισχυρή και μετά το EquiFund, αφού για το 2022 καταγράφηκαν επενδύσεις σε περισσότερες από 50 εταιρείες, ενώ μόνο το 20% από αυτές υποστηριζόταν στο παρελθόν από το επενδυτικό σχήμα. Συνολικά, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσέλκυσαν το 2022 περισσότερα από 325 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, ενώ οι επενδυτές εκτός Ελλάδας κάλυψαν το 73% αυτού του ποσού το 2022.
Ο ρόλος των accelerators στην ανάπτυξη των startups
Καθώς πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επενδύσεις από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους, οι accelerators αποτελούν πλέον κομβικό στοιχείο του οικοσυστήματος startups προσφέροντας όχι μόνο πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και ακόμη περισσότερα, όπως την καθοδήγηση και το networking που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράμματα που λειτουργούν σε βάση καθορισμένου χρόνου, παρέχοντάς τους ένα δομημένο πρόγραμμα που τις βοηθά να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να φέρουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στην αγορά.
Το egg – enter grow go είναι ο πιο ολοκληρωμένος επιχειρηματικός επιταχυντής στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Από το 2013 συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση και εμπορική δράση με κατάλληλες υποδομές, καθοδήγηση (mentoring), δικτύωση και εξωστρέφεια, μέσα από δύο διακριτές πλατφόρμες, την egg Start-Up και την egg Scale-Up, παρέχοντας πολυεπίπεδη υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης, ενισχύοντας τη δυναμική διασύνδεσής τους με τις αγορές και διεθνείς φορείς για την προσέλκυση των απαραίτητων κεφαλαίων και το Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό & Πολιτισμό. Το egg, είναι πρότυπο για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με ισχυρή δικτύωση, συμμαχίες και συνεργασίες διεθνούς κύρους. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού τοπίου που προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την Εξωστρέφεια, τη Χρηματοδότηση και την Επιχειρηματική δικτύωση για εταιρείες. Ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg είναι επίσης επίσημος υποστηρικτής του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Από τον egg – enter grow go accelerator έχουν αποφοιτήσει πολλές εταιρείες που έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες χρηματοδοτήσεων αλλά και εξαγορές. Για παράδειγμα, η Augmenta είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας και συμμετείχε το 2016 στον 4ο κύκλο του egg. Τα επόμενα χρόνια έλαβε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από εγχώριους και μη επενδυτές, ενώ τον Μάρτιο του 2023 εξαγοράστηκε για 110 εκατ. δολ. από την CNH Industrial, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.