Τεχνητή νοημοσύνη και Ακτινολογία: Γιατί η εξέλιξη της ιατρικής απεικόνισης σε αφορά

Τεχνητή νοημοσύνη και Ακτινολογία: Γιατί η εξέλιξη της ιατρικής απεικόνισης σε αφορά
istock

Μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας, μεταξύ γιατρού και ασθενή, ανάμεσα στις καινοτομίες του σήμερα και τις ανάγκες του αύριο υπάρχει ένα κοινό πεδίο προκλήσεων που απαιτούν βήματα προόδου στην Ακτινολογία, αλλά και μία εταιρεία που πρωτοπορεί στον τομέα.

Η διάγνωση μιας ασθένειας σε αρχικά στάδια εκδήλωσης μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία και να σώσει μία ζωή. Βασικό της εργαλείο δεν είναι άλλο από τις απεικονιστικές εξετάσεις, η σημασία των οποίων πιστοποιείται από μελέτες που τις συνδέουν με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, τη μείωση της θνησιμότητας, τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και τις λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για έναν σύμμαχο της έγκαιρης διάγνωσης, που διεισδύσει όλο και πιο δυναμικά στην Ιατρική αναδεικνύοντας το ξεχωριστό ειδικό βάρος του κλάδου της Ακτινολογίας, όπως αυτό αντανακλάται στην αυξημένη ζήτηση της ιατρικής απεικόνισης, καθώς και στην εντυπωσιακή αύξηση τέτοιων μεθόδων που θα διευκολύνουν τη διάγνωση, αλλά και τον καθορισμό και σχεδιασμό θεραπείας.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των χρόνιων παθήσεων στο μέλλον, επιτάσσουν από τον συγκεκριμένο τομέα να ακολουθήσει τα πιο σύγχρονα και αποδοτικά μέσα, προκειμένου να επιλύσει βασικά προβλήματα, ενώ η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, δείχνει τον δρόμο στον κλάδο ώστε να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταποκριθεί στην απαίτηση αυξημένης αποτελεσματικότητας και ποιότητας.

Ένας “πλοηγός” καινοτομίας στον τομέα της Ακτινολογίας

Σε έναν κλάδο όπως αυτός της Ακτινολογίας, ο οποίος βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, η Bayer Ελλάς πρωτοπορεί και ηγείται στον “μονόδρομο” των καινοτομιών και των απαντήσεων που οφείλει να δώσει η επιστήμη στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Με κληρονομιά περίπου 100 ετών στον τομέα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει αριστεία, μέσα από καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μέσα σκιαγραφικής αντίθεσης για αξονική τομογραφία (CT), ακτίνες Χ και μαγνητική τομογραφία (MRI), ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την ακριβή χορήγησή τους και λύσεις πληροφορικής για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και βέλτιστης φροντίδας των ασθενών.

Παράλληλα, μένει αφοσιωμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη στον κλάδο της Ακτινολογίας, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και προωθώντας περαιτέρω την καινοτομία στην ιατρική απεικόνιση, σε συνάρτηση με τη βασική φιλοδοξία της να βοηθήσει τους ακτινολόγους στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την παροχή σαφών απαντήσεων για τους ασθενείς.

Με αυτόν τον γνώμονα εγκαινιάστηκε και η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαχειρίζονται κεντρικά τις εφαρμογές ψηφιακής κλινικής απεικόνισης και ροής εργασιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Καθεμία από αυτές τις λειτουργίες βρίσκεται ενσωματωμένη στη ροή εργασιών της ιατρικής απεικόνισης του περιβάλλοντος PACS (Picture Archiving Communication System) και Radiology Information System (RIS) της πλατφόρμας, υποστηρίζοντας πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων ώστε να παρέχουν σαφή κατεύθυνση από τη διάγνωση ως τη θεραπεία των ασθενών.

Η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στα δεδομένα απεικόνισης, η ανάγκη για μεγαλύτερο αυτοματισμό στη ροή εργασίας των ακτινολόγων και το αναμενόμενα όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά περιβάλλον εξηγούν γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει το έργο των επαγγελματιών του κλάδου της Ακτινολογίας, αλλά και γιατί, δεδομένης της ραγδαίας διείσδυσής της στην επιστήμη, θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια τους. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η εκτίμηση του Νίκου Κουρεντζή, Επικεφαλής του Τμήματος Ακτινολογίας της Bayer Ελλάς, ότι “οι αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει η Ακτινολογία είναι μόνο θέμα χρόνου”.

Για αυτό τον λόγο και με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η εταιρεία αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τον δικό της καθοριστικό ρόλο σε μία κούρσα καινοτομιών, οι οποίες είναι απαραίτητες δεδομένης της εντυπωσιακής αύξησης των διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων και των γενικότερων απαιτήσεων της αγοράς.

Η Ακτινολογία έχει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση, αποτελώντας σύμμαχο για προγράμματα διαχείρισης ασθενειών και προληπτικούς ελέγχου, όπως το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του Μαστού που τρέχει αυτή τη χρονική περίοδο στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, μάλιστα, η Bayer δημιούργησε μία διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με την ιστοσελίδα Ας μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού“, με στόχο να ενδυναμώσει και να ενημερώσει όλες τις γυναίκες ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία τους.

Συνεπής στην αποστολή “για μια καλύτερη ζωή”

Με τη χρήση προηγμένων μέσων, με βασική “συνταγή” την πρωτοπορία στην υγεία και με κυρίαρχο μέλημα να συνδέσει όλες τις κουκίδες από τη διάγνωση στη θεραπεία, η Bayer συνεχίζει την αποστολή της “Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή” , όπως αυτή επισφραγίστηκε από το πρόγραμμα Healthcare Accelerator, με στόχο την αναβάθμιση της κλινικής πρακτικής, ενδυναμώνοντας τους επαγγελματίες υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την εξέλιξη της υγειονομικής περίθαλψης από τη διάγνωση μέχρι τη διαχείριση ασθενειών.

Ένα πρόγραμμα-ορόσημο με όραμα τη δημιουργία ενός “οικοσυστήματος” στο οποίο η ιατρική εκπαίδευση, η κλινική πρακτική και η κλινική έρευνα, ενδυναμώνονται, αλληλοεπιδρούν και μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους ασθενείς του σήμερα και του αύριο σε ένα αποδοτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Μέσα από δράσεις και προγράμματα που διενεργούνται ή υποστηρίζονται από τη Bayer Ελλάς, ανοίγουν νέοι ορίζοντες στην Ιατρική Εκπαίδευση, για αναβάθμιση της Κλινικής Πρακτικής μέσα από την Καινοτομία και την Ενημέρωση, αλλά και για την ενδυνάμωση της Κλινικής Έρευνας, που αποτελεί το θεμέλιο για την καλυτέρευση της υγείας και την επιμήκυνση της ζωής των ασθενών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα