Το Τατόι και το “ραδιενεργό” υπουργείο

Το Τατόι και το “ραδιενεργό” υπουργείο
Προετοιμασίες στο Τατόι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Τα αναπάντητα ερωτήματα του ΥΠΠΟΑ και της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων αναφορικά με τα ραδιενεργά υλικά που βρέθηκαν στο Τατόι. Τα μη προσβάσιμα αποτελέσματα του Δημόκριτου και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο μεγαλύτερο εργοτάξιο του υπουργείου.

Μπορεί η κηδεία του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου να έγινε, μπορεί ο χώρος εκεί γύρω από τους τάφους της βασιλικής οικογένειεας να συγυρίστηκε αξιοπρεπώς, ωστόσο τα έργα στο Τατόι συνεχίζονται. Πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο εργοτάξιο του ΥΠΠΟΑ, αφού απασχολεί περισσότερα από 60 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Να θυμήσουμε πως το πρώην βασιλικό κτήμα ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους και την ανάπλασή του η κυβέρνηση την έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές της εξαγγελίες. Η μεγάλη φωτιά του 2021 κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του και είναι γεγονός πως και ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος και τα περιφερειακά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε έρευνά μας στις 13 Ιανουαρίου στη δημόσια βάση δεδομένων για τα έργα ΕΣΠΑ παρατηρούμε πως παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα συχνά ταξίδια στη Μ.Βρετανία στελεχών του ΥΠΠΟΑ και βέβαια της ίδιας της υπουργού για να λάβουν την πολύτιμη βασιλική τεχνογνωσία του Καρόλου, το υπουργείο εμφανίζει επί χάρτου απίστευτη στασιμότητα και αναποτελεσματικότητα.

Εργαζόμενοι αντιμέτωποι ακόμη και με ραδιενεργά υλικά

Στο ίδιο άρθρο είχαμε αποκαλύψει τις ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ. Αποκορύφωμα όλων όσων ανέδειξε το ρεπορτάζ μας; Ως χώρος γραφείου χρησιμοποιείται ο αποθηκευτικός χώρος (κοντέινερ) όπου έχουν μαζευτεί οι κούτες με τα περίπου 100.000 αντικείμενα του κτήματος που δεν έφυγαν στο εξωτερικό το 1991, στην επιχείρηση που ονομάστηκε τότε «ριφιφί» και πραγματοποιήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το κοντέινερ όπου έχουν αποθηκευτεί πολλές από τις κούτες με τα περίπου 100.000 αντικείμενα που υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί, γίνεται η αποσυσκευασία και η καταγραφή των ευρημάτων. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι περιέχουν οι κούτες αυτές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 24/7 έχουν εντοπιστεί πυρομαχικά, αλλά ακόμη και ραδιενεργά υλικά μέσα στις κούτες, στον ίδιο χώρο όπου εργάζεται το προσωπικό που καταγράφει και τεκμηριώνει τα αντικείμενα. Σε επικοινωνία του site δεν κατάφερε να γίνει γνωστό αν ακολουθήθηκαν οι ενέργειες που προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές για την μέτρηση και την απομάκρυνσή τους. Τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ ζητούν το θέμα αυτό να επιλυθεί άμεσα «με τη δημιουργία ειδικού χώρου γραφείου, χωριστού και εγγύς στον αποθηκευτικό χώρο».

Το προηγούμενο διάστημα πέντε σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν αυτοψία στα εργοτάξια του ΥΠΠΟΑ στο Τατόι. Όπως ανέφεραν τα ίδια τα σωματεία, πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοτάξιο του ΥΠΠΟΑ, αφού απασχολεί περισσότερα από 60 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το ερώτημα του NEWS 24/7 στο ΥΠΠΟΑ

Μετά την αποκάλυψη αυτή, στείλαμε αμέσως σχετικό ερώτημα στο ΥΠΠΟΑ και στη
Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Πιο συγκεκριμένα γράψαμε: “Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, στο αποθηκευτικό κοντέινερ όπου εκτελείται το έργο της ψηφιοποίησης κινητών ευρημάτων στο Τατόι, έχουν βρεθεί και έχουν ανοιχτεί κιβώτια με επικίνδυνα υλικά, όπως οξικό οξύ, πυρομαχικά, και ραδιενεργά υλικά (προϊόντα σχάσης και ουράνιο), παρόντος του προσωπικού.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
– Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να μετρήσετε την εκλυόμενη ραδιενέργεια; Είναι ή όχι επικίνδυνη για εργαζόμενους και κοινό που επισκέπτεται το κτήμα Τατοΐου; Ποιος αρμόδιος φορέας έχει ασχοληθεί και ποια είναι τα πορίσματά του; Πού έχουν μεταφερθεί τα υλικά αυτά και πότε;
– Ποια είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης;”

Ουδέποτε λάβαμε κάποια απάντηση. Όπως απάντηση δε λάβαμε και στα τηλέφωνα που κάναμε στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

Τα μη προσβάσιμα αποτελέσματα μετρήσεων ραδιενέργειας

Ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό πως την περασμένη Τετάρτη, 18/01/2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, με θέμα τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ραδιενεργών υλικών στο κτήμα Τατοΐου.

Στη συνάντηση αυτή η Προϊσταμένη επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ανωτέρω υλικών στον εργασιακό χώρο και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί απαραίτητη προειδοποίηση και προστασία από τη Διεύθυνση. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της τα υλικά αυτά έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους χώρους όπου εργάζονται συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΑ και οι εργαζόμενοι των εργολάβων. Η διεύθυνση ενημέρωσε επίσης πως τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ανεπίσημα μία μέτρηση από τον Δημόκριτο, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν είναι προσβάσιμα… Η μέτρηση σύμφωνα με τα λεγόμενά της έδειξε μικρή εκπομπή ραδιενέργειας, μη επιβλαβούς για την υγεία των εργαζομένων.

Ωστόσο, εμείς σε επικοινωνία μας με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα με το Τμήμα Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, μάθαμε πως όταν υπάρχει υποψία για ύπαρξη ραδιενεργού υλικού, καλεί κάποιος την υπηρεσία για αυτοψία και αυτόματα εκεί παρέχεται στον χώρο ένα απόλυτα προσβάσιμο “πιστοποιητικό αυτοψίας” που αναλύονται τα εκλυόμενα ή μη επίπεδα ραδιενέργειας. Τα “μη προσβάσιμα αποτελέσματα του Δημόκριτου” συνεπώς δημιουργούν μία σειρά ανασφαλειών και αμφιβολιών στους εργαζόμενους.

Και αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού: “Θεωρούμε απαράδεκτη την «ανάλαφρη» αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την υγεία των εργαζομένων στο κατά τ’ άλλα προβεβλημένο έργο του Τατοΐου από τη Διεύθυνση. Η Προϊσταμένη προσπάθησε με κάθε τρόπο να μειώσει τη σημασία του εν λόγω συμβάντος, χωρίς να μπορέσει να μας πείσει, ενώ ο ισχυρισμός της ότι οι μετρήσεις του Δημόκριτου δεν είναι προσβάσιμες από το Σωματείο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της και προκαλεί έντονους προβληματισμούς σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου: τελικά η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο Τατόι των πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των εργαζομένων; Φαίνεται πως μετά το συμβάν των ραδιενεργών υλικών και άλλων περιπτώσεων που είναι σε θέση να γνωρίζει το Σωματείο μας η απάντηση είναι θετική.

Ως εκ τούτου, απαιτήσαμε την άμεση εκ νέου μέτρηση του χώρου από κλιμάκιο του Δημόκριτου, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Σωματείο και τους εργαζόμενους. Παράλληλα να μετρηθεί η ποιότητα του αέρα στα εργαστήρια συντήρησης.

Με αφορμή τη συνάντηση επισημάναμε για ακόμη μία φορά τα οξυμένα προβλήματα του χώρου και αποσπάσαμε για μία ακόμη φορά τις ακόλουθες δεσμεύσεις, για τις οποίες όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες:

  • Την τοποθέτηση φορητών απαγωγών και συστημάτων εξαερισμού
  • Την άμεση τοποθέτηση χημικών τουαλετών
  • Την επανέναρξη του πούλμαν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο

Σχετικά με την ανυπαρξία πόσιμου νερού και την αυτονόητη εγκατάσταση συστημάτων τρεχούμενου νερού, όπου δεν υπάρχει (απομακρυσμένα κοντέινερ), συναντήσαμε αδιαλλαξία, καθώς όπως ενημερωθήκαμε είναι πάγια αρχή της Υπηρεσίας να μην χορηγεί πόσιμο νερό στους εργαζόμενούς της, ακόμη κι αν το προβλέπει η νομοθεσία!”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα