Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου
Γιώργος Τσάτσος έκθεση "Περαστικός στην ΕΥΤΟΠΙΑ" Γκαλερί Contemporary Athens

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, πάντα έχοντας σε προτεραιότητα την ασφαλή μετακίνηση και με γνώμονα το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ακίνδυνος Κουτσουράς “Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου”

Στην έκθεση “Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου” του Ακίνδυνου Κουτσουρά θα παρουσιαστεί το πρωτοποριακό έργο του καλλιτέχνη με τη χρήση του εργαλείου Tεχνητής Nοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence) Stable Diffusion. Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα από τα πλέον εξελιγμένα μοντέλα αλγόριθμου ΑΙ που με την παρέμβαση/καθοδήγηση/συνεργασία του χρήστη/καλλιτέχνη, μετατρέπει κείμενο σε εικόνα (text-to-image model), ωθώντας την έμπνευση έξω από τα υπάρχοντα σύνορα έκφρασης.

Ακίνδυνος Κουτσουράς "Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου" Μελάνυθρος

Η Tεχνητή Nοημοσύνη, ως ένα νέο μέσο εικαστικής δημιουργίας, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας εποχής στην ιστορία της τέχνης. Το έργο του Aκ. Κουτσουρά έρχεται να σας συστήσει και να σας μυήσει σε αυτόν ακριβώς τον νέο κόσμο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καλλιτέχνη, να πειραματιστούν και να αλληλεπιδράσουν με τη μηχανή, δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

Θα δοθεί η ευκαιρία να διερευνηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα, οι αντιρρήσεις και οι ιδέες που προκύπτουν από (και με) τη χρήση του νέου αυτού μέσου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος (Ζάππα 4 Αθήνα 11635, τηλ. 210 363 6906) την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 7.00 μ.μ.. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 (5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.).

Ekene Stanley Emecheta – Green Era: Έκθεση στην γκαλερί The Breeder

Ekene Stanley Emecheta – Green Era The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του Ekene Stanley Emecheta με τίτλο Green Era. Τo έργο του Ekene Stanley Emecheta ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική χρήση του χρώματος και της σύνθεσης, την τεχνική αλλά και την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή. Αφετηρία για τη δημιουργία του κάθε έργου αποτελεί η εσκεμμένη αφαίρεση του χρώματος του δέρματος του κάθε πρωταγωνιστή. Πάνω σε αυτή τη βάση ο καλλιτέχνης εξελίσσει την κίνηση και τα χαρακτηριστικά των υποκειμένων του.

Αποσπώντας την προσοχή από το χρώμα του δέρματος, ο Emecheta στρέφει τo ενδιαφέρον στην ίδια τη μορφή και το περιβάλλον της, διευρύνοντας τον διάλογο με τους θεατές, καλώντας τους να συνδεθούν σωματικά και συναισθηματικά με την ιστορία του κάθε χαρακτήρα.

Στην έκθεση Green Era o Emecheta αποτίει φόρο τιμής σε συλλογικές και οικογενειακές αναμνήσεις. Οι σκηνές απεικονίζουν επεισόδια από ιστορικές στιγμές ή από διαφορετικές φάσεις της ζωής του καλλιτέχνη. Τοποθετημένες σε περιβάλλοντα είτε μονόχρωμα είτε πλημμυρισμένα από πλούσια βλάστηση, οι φιγούρες κοιτάζουν κατευθείαν τον θεατή, διεκδικώντας ενεργό ρόλο στις ιστορίες τους.

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, 19:00 – 22:00. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11:00-19:00 | Σάββατο 11:00-17:00, Ιάσονος 45, Aθήνα.

Γιώργος Τσάτσος, ένας “Περαστικός στην ΕΥΤΟΠΙΑ”

Γιώργος Τσάτσος έκθεση "Περαστικός στην ΕΥΤΟΠΙΑ" Γκαλερί Contemporary Athens

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τσάτσου, με τίτλο “Περαστικός στην ΕΥΤΟΠΙΑ”, στην Γκαλερί Contemporary Athens.

Όπως δηλώνει ο ίδιος: “ΕΥΤΟΠΙΑ” δεν είναι μόνο ένας ευχάριστος χώρος. Είναι και μία κατάσταση του είναι μας. Είναι η εσωτερική μας διάθεση που μας κάνει να χαιρόμαστε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και ν’ απορροφούμε απ’ αυτά τη θετική τους ενέργεια. Μέσα λοιπόν απ’ όλα τα σκοτεινά που μας περιβάλλουν, θέλησα τα τελευταία χρόνια να αντιπροτείνω κάτι το αισιόδοξο, ξωτικό αλλά και γνώριμο. Κάτι που να μας αναπτερώνει το ηθικό και να μας θυμίζει να χαμογελάσουμε, ακόμα κι εάν είμαστε στεναχωρημένοι. Εάν εμείς είμαστε με θετική διάθεση, τότε και ο χώρος που μας περιβάλλει γίνεται κι αυτός μία ΕΥΤΟΠΙΑ“.

Τα έργα της Έκθεσης έγιναν στην περίοδο 2015-22 και είναι ομαδοποιημένα σε πέντε ενότητες. 1) Ευτοπιές: Παρουσιάζονται πέντε μεγάλα και περίπου 20 μικρότερα έργα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ιδέα της Ευτοπίας, που είναι το κύριο θέμα της έκθεσης. 2) Γεωμετρικά: στα οποία κυριαρχούν γεωμετρικά σχήματα. 3) Καρυάτιδες: Μικρές παραστάσεις εξωτικών μορφών Καρυάτιδων. 4) Καμηλοπαρδάλεις: Διάφορα περιστατικά στα οποία κυριαρχούν οι καμηλοπαρδάλεις. 5) Αποχαιρετισμός στο 2021: Οκτώ έργα τα οποία σχεδιάστηκαν μεταξύ 27 Δεκεμβρίου 2021 και 8 Ιανουαρίου 2022. Τα έργα αυτά αναπαρήχθησαν από το Χαρακτικό Εργαστήριο Ηλία Κουβέλη, σε μία έκδοση 20 αριθμημένων αντιτύπων. Μία σειρά από 48 έργα, έξι από κάθε ένα της οκτάδας, έχουν επιχρωματιστεί από τον Γ. Τσάτσο με εξατομικευμένο τρόπο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00-19:00 | Σάββατο, 10:00-16:00. Γκαλερί Contemporary Athens, Λεβέντη 1, Κολωνάκι, Αθήνα.

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη – “Σμυρνιές”

Έκθεση Ζωγραφικής Δέσποινας Σταθάκη - ΣΜΥΡΝΙΕΣ Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Σταθάκη με τίτλο “Σμυρνιές” από τις 7 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2023. Η Δέσποινα Σταθάκη με μικρασιατικές ρίζες η ίδια και ζώντας σε γειτονιά που κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, επιχειρεί να μας γνωρίσει τις θαυμαστές γυναίκες της Σμύρνης, που τους έμελε να σηκώσουν το βάρος της προσφυγιάς.

Οι διηγήσεις και οι εικόνες από τη χαμένη πατρίδα εμπνέουν συχνά τη δουλειά της. “Οι Σμυρνιές μου δε ζουν σε αυτή τη γκρίζα πόλη, που είναι γεμάτη καπνούς… Δε χάθηκαν στη φωτιά του πολέμου, δε θρήνησαν άντρες και παιδιά, δεν έφτασαν σε τόπο αφιλόξενο πρόσφυγες και ανεπιθύμητες.

Στον ιδανικό κόσμο που πάντα ψάχνω ανάμεσα σε χρώματα, πινέλα και καμβάδες, ποζάρουν ακόμα χαμογελαστές και στολισμένες στα ρομαντικά σκηνικά των σμυρναίικων φωτογραφείων Μένουν ακόμα στα σπίτια με τους κιοσέδες, που τους στολίζουν με δαντελωτά κουρτινάκια. Από εκεί παρατηρούν και ορίζουν την πόλη τους. Στις πόρτες τους τα μπρούτζινα ρόπτρα θυμίζουν άλλοτε λιοντάρια, άλλοτε γυναικεία χεράκια και πρόσωπα.

Στολίζουν τα χωλ τους με ασπρόμαυρα πλακάκια και κάθε πρωί ξυπνούν τη γειτονιά με τις φούριες και τις καλημέρες τους. […] Η ζωή κυλά ρόδινα και νωχελικά σε μια πόλη γεμάτη χρώματα. Γύρω μοσχοβολούν ανατολίτικα μπαχάρια και αρώματα ευρωπαϊκά, θαλασσινή αύρα και Ελλάδα. Σταματώ να ζωγραφίζω, παγώνω το χρόνο εδώ. 100 χρόνια και λίγο πριν…..”

Έκθεση ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ψηφιδωτό Pixabay

38 καλλιτέχνες παρουσιάζουν και φέτος τα έργα τους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην 8η ετήσια ομαδική έκθεση ψηφιδωτού, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει την ψηφιδωτή έκφραση του σήμερα σε μια ποικιλία εμπνεύσεων, χρώματος, υλικών και τεχνικών.

Η θεματολογία ανεξάντλητη, όσο και τα μέσα: Πειραματισμοί, αφαίρεση, συμβολισμοί, εμπνεύσεις από ζωγραφικά έργα, διάσημες υπογραφές και προσωπικότητες, μηνύματα και λόγια από ψηφίδες, ιστορίες ανθρώπων, ρομαντισμός, νοσταλγία, λεπτομέρειες αρχαίων ψηφιδωτών που εστιάζουν στην ομορφιά του πρωτότυπου. Η γη, η θάλασσα, η φύση, το ξύλο που μιμείται την πέτρα, η πέτρα που αντιγράφει το ξύλο, το μέταλλο, μικτές τεχνικές, απρόσμενες μείξεις υλικών.

38 αυθύπαρκτα έργα με κοινό παρονομαστή τη γοητεία που δημιουργεί το ταίριασμα της ψηφίδας, η γραμμή, η ροή της που οδηγεί το χέρι του καλλιτέχνη να διηγηθεί το όραμά του.

Συμμετέχουν: Απόστολος Ανδριτσάκης, Βασίλης Βάμβουκας, Ελευθερία Γαλανοπούλου, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως, Μαίρη Γιαννακοπούλου-Χρήστου, Eυαγγελία Γλύκου, Σοφία Γούναρη, Κική Γρίβα, Χριστίνα Δεσινιώτη, Μαριάννα Δώριζα, Θέμης Ζούζουλας, Παρασκευή Ζούτσου, Χαρούλα Καββαδία, Αγγελική Καπιωτά, Μαρίνα-Θάλεια Κασίμη, Μαρία Κελεσίδου, Ελευθερία Κεντρωτή, Ελένη Κεχαγιόγλου, Άρτεμις Κλίτση, Μαρία Νεκταρία Κοκάρα, Κατερίνα Π. Κοντογιώργη, Καλλιόπη Λάκκα, Μικέλης Μαρκίδης, Aλέξανδρος Μπασαντής, Γεράσιμος Μπούρας Βαλλιανάτος, Λυδία Νακοπούλου, Λουκία Ορφανού, Δημήτρης Παναής, Καίτη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Πειθή, Αντώνης Πλατής, Αλίκη (Αγγελική) Ρήγου, Μάγδα Ρουμελιώτη, Βάσω Σπανού, Νίκος Τόλης, Μίκα Φούτη, Στέλλα Χατζηκυριάκου-Πλατή, Ralitza Vladimirova.

Διάρκεια 1- 15 Φεβρουαρίου 2023. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως και Κυριακή 18.00’-22.00’. Τηλ. επικοινωνίας: 2105201634, [email protected]

*Λόγω της κακοκαιρίας καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων για επιβεβαίωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα