Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό και, συγκεκριμένα, από Euribor +5% θα μειωθεί σε 3%. Το νέο επιτόκιο αφορά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.
- 09 Φεβρουαρίου 2023 06:14
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την επιτάχυνση των ρυθμίσεων οφειλών προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για το ιδιωτικό χρέος, κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ανάμεσα στις βελτιώσεις που θα γίνουν είναι η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης.
Το νέο επιτόκιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό και, συγκεκριμένα, από Euribor +5% θα μειωθεί σε 3%. Το νέο επιτόκιο αφορά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.
Σημαντική μείωση έρχεται και στο επιτόκιο των ρυθμιζόμενων οφειλών προς τις τράπεζες. Για τα εξασφαλισμένα δάνεια, το επιτόκιο του Εξωδικαστικού θα μειωθεί από Euribor + 3,25% σε Euribor + 2,5%, ενώ για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια θα διαμορφωθεί από Euribor + 4,5% σε Euribor + 3%.
Η μείωση αυτή αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα αιτήματα ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού εν μέσω της επιθετικής αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους επτά μήνες.
Αναλυτικότερα όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε μεταξύ άλλων:
- Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
- Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.
- Να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
- Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
Όλες οι αλλαγές
Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους servicers έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις που αναμένεται να διευκολύνουν το εξωδικαστικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και να το καταστήσουν πιο ελκυστικό στα μάτια των οφειλετών αλλά και των πιστωτών.
Πρώτον, καταργείται το όριο του 90% για τις οφειλές στον ίδιο πιστωτή. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο νόμος αποκλείει από τον Εξωδικαστικό περιπτώσεις όπου το 90% των χρεών αφορούν τον ίδιο πιστωτή. Η άρση αυτού του περιορισμού διευρύνει την περίμετρο των επιλέξιμων οφειλών.
Δεύτερον, καταργείται η ποινή προεξόφλησης η οποία επιβάλλεται όταν ο οφειλέτης θελήσει να εξοφλήσει νωρίτερα το σύνολο των οφειλών που έχει ρυθμίσει μέσω του Εξωδικαστικού. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, υποχρεούται να καταβάλει όλους τους τόκους που αναλογούν στις 240 δόσεις της ρύθμισης.
Τρίτον, εξαιρούνται οι ρυθμίσεις που εξυπηρετεί ο οφειλέτης οι οποίες συνήθως αφορούν στεγαστικό δάνειο σε τράπεζα. Μέσω του εξωδικαστικού, τα δάνεια αυτά -αν και ενήμερα- θα έπρεπε να ρυθμιστούν εκ νέου το οποίο όμως σημαίνει ότι θα “κοκκινίσουν” στα βιβλία των τραπεζών. Αυτό το “αγκάθι” ήταν ο λόγος που οι τράπεζες απέρριπταν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην πλατφόρμα.
Τέταρτον, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον εγγυητή και είναι προς όφελός του να συναινέσει προκειμένου να επιτευχθεί ολική αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο ή/και τις τράπεζες.
Στο 1 δις οι ρυθμισμένες οφειλές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. Ευρώ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε μόλις τα 300 εκατ. ευρώ και στόχος είναι τον Ιούνιο να ανέλθουν σε 1,6 έως και 2 δις. Ευρώ. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένονται ρυθμίσεις οφειλών 1,6 δις. Ευρώ, ποσό που στο θετικό σενάριο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2 δις. Ευρώ.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί πλέον ικανοποιητικά, με ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο να έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.
Τα δύο σενάρια
Αναλυτικότερα, το βασικό σενάριο της ΕΓΔΙΧ προβλέπει νέες ρυθμίσεις 1,6 δισ.. ευρώ, και οι οποίες θα προκύψουν:
- από αιτήσεις ύψους 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,
- αιτήσεις ύψους 775 εκατ. ευρώ που αξιολογούνται από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και
- αιτήσεις ύψους 458 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Στο αισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023, αυτές θα προκύψουν
- από αιτήσεις ύψους 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,
- αιτήσεις ύψους 928 εκατ. ευρώ που είναι σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο
- και αιτήσεις ύψους 630 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις