Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου
Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.
- 04 Ιανουαρίου 2023 07:43
Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.
Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.
“Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών”
Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, Ακαδημαϊκό στην έδρα “Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)”, στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους “Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022”.
Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28), από σήμερα, Τετάρτη14 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 14 Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.
Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία “Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του”, μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, θα εκτίθενται τα άπαντα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν. Ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες που αφορούν το πολυσχιδές έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, καθώς και τα μελοποιημένα ποιήματά του, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εμβληματικό πεζό έργο “Μαουτχάουζεν”. Επιπλέον, μία ενότητα είναι αφιερωμένη και στον διεθνή Καμπανέλλη, στην οποία παρουσιάζονται εξώφυλλα μεταφρασμένων βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.
Ο θεατής ανακαλύπτει για πρώτη φορά ανάμεσα στο σπάνιο εκθεσιακό υλικό και άγνωστες πλευρές από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των λογοκριτικών παρεμβάσεων, όπως προκύπτουν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου διασώζεται το αρχειακό αποτύπωμα του κρατικού μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κυρίως της περιόδου 1950 – 1974, υλικό που αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις και τα εμπόδια που συναντούσαν ο Καμπανέλλης και άλλοι δημιουργοί στην καλλιτεχνική τους έκφραση.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λογοκριμένοι στίχοι του Καμπανέλλη από τη θεατρική παράσταση “Το μεγάλο μας τσίρκο”. Ακόμη, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τις εμβληματικές ηχογραφήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως από την ηχογράφηση του έργου “’Ασμα Ασμάτων” με τη Μαρία Φαραντούρη και του έργου “Χαμένη Αποστολή”, που έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 1988 με την Gisela May.
Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή (10.00-14.00, ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης). Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα Πανεπιστημίου 28).Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3664761 / 6972421075.
“Μανώλης Καλομοίρης: 60 Χρόνια Μετά”: Έκθεση στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη και την πρόσφατη απόκτηση του αρχείου του, συμμετέχει στη σειρά των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής προς τιμήν του συνθέτη, με έκθεση για τη ζωή και την πολυσχιδή δράση του.
Εμβληματική μορφή και πρωτεργάτης της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, ο Μανώλης Καλομοίρης (Σμύρνη 1883 – Αθήνα 1962) καθόρισε με τη δράση του σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της μουσικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Μέσα από παρτιτούρες, αλληλογραφία, κείμενα, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα μοναδικά τεκμήρια που περιλαμβάνει το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχείο του, σκιαγραφείται το πρόσωπο και η εποχή του. Σχεδιασμός, επιστημονική επιμέλεια: Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή 10:00-16:45 | Τετάρτη 10:00-19:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα.
Διεθνής έκθεση χαρακτικής “Μεσόγειος, παράδοση – μετάβαση – διαδρομή”
Οι Κύπριοι Χαράκτες δίνουν συνέχεια στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν μαζί με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής IPC2017- “Από την Παράδοση στην Εξέλιξη”, που συνδιοργάνωσαν το 2017 και όπου εστίασαν στις όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα, με τη διοργάνωση της νέας έκθεσης στην Αθήνα υπό τον τίτλο, “Μεσόγειος, Παράδοση-Μετάβαση-Διαδρομή”, σε επιμέλεια της Ιστορικού/Κριτικού Τέχνης κ. Θάλειας Στεφανίδου.
Δεκαπέντε χαράκτες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, καλούνται να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις έννοιες της παράδοσης και της μετάβασης, οι οποίες συνιστούν δομικές έννοιες της ιδιοσυγκρασίας και της ιδιαιτερότητας ενός χώρου με βαθιά πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, με μακραίωνη ιστορία, όπως η Μεσόγειος. Πέραν των αμιγώς χαρακτικών έργων πάνω σε χαρτί, η έκθεση παρουσιάζει και προτάσεις εγκαταστάσεων στο χώρο, καθώς και βιντεοπροβολές.
Συμμετέχοντες εικαστικοί: Μιχάλης Αρφαράς, Eυγενία Βασιλούδη, Μανόλης Γιανναδάκης, Άννη Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Κινδύνη, Kati Mahrt, Ευρυπίδης Παπαδοπετράκης, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Χουρίκ Τοροσιάν, Βίκυ Τσαλαματά, Μιχάλης Φαντάρος και Ράνια Φραγκουλίδου. Συντονισμός: Μαρία Ραγιά.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10:00 – 18:00, Σπίτι της Κύπρου, Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας, Ξενοφώντος 2A, Σύνταγμα, 210 37 34 934.
“Animal Tales” στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η έκθεση “Animal Tales” στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20) ξανασκέφτεται την αναπαράσταση και τον συμβολισμό των ζώων μέσα από αναφορές στην ιστορία της δυτικής τέχνης, καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με το μη ανθρώπινο ζώο στη σημερινή εποχή.
Οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην οπτική εικονογράφηση των ζώων σήμερα, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο μέλη του ζωικού βασιλείου που συνηθίζεται να μένουν στην αφάνεια, εμπνεόμενοι από λαϊκές ρήσεις, μύθους, ποιήματα και προσωπικά βιώματα που περιστρέφονται γύρω από την αλληλεπίδραση, τη συμβίωση ή και την απόσταση του ανθρώπου από τα ζώα.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Γεωργίας Λιάπη. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 11.00 – 20.00, Τετάρτη και Σάββατο στις 11.00 – 15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Έκθεση “Η Πολυκατοικία” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ένα σύνθετο θεωρητικό και εικαστικό εγχείρημα με γενικό θέμα την “Πολυκατοικία” ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων θα παρουσιαστεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.
Η “Πολυκατοικία” θα αναπτυχθεί ως υβριδική έκθεση στους δύο εκθεσιακούς χώρους του ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία της κατοίκησης.
Η έκθεση “Πολυκατοικία”, την οποία επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού́, περιλαμβάνει αφενός έργα συγχρόνων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και φλανέρ της πόλης και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών. Αρκετά από τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται παραχωρήθηκαν από́ σημαντικά́ ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές ειδικά́ για την έκθεση, ενώ άλλα προέρχονται από αρχεία των καλλιτεχνών. Την «Πολυκατοικία» πλαισιώνουν σημαντικές παράλληλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό́.
Info: 30 Νοεμβρίου 2022 – 31 Ιανουαρίου 2023/Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)/Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά/Είσοδος ελεύθερη/Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 2103680052, www.hau.gr.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις