Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου
Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει τους πατινέρ να χορέψουν στον πάγο Ευτυχία Βλάχου

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου;

Διεθνές συνέδριο “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη”.

Eurokinissi

Η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, των οποίων το ερευνητικό έργο επικεντρώνεται στην περίοδο που καθορίστηκε από αυτά τα δύο ορόσημα του 20ού αιώνα. Το τέλος του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και η Συνθήκη των Σεβρών εισήγαγαν μία περίοδο σημαντικών μεταβολών στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε για την Ελλάδα τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας και προκάλεσε την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά υπήρξε και η διεθνής πράξη που διευθέτησε οριστικά το χρονίζον Ανατολικό Ζήτημα και συνεχίζει να διέπει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότεροι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

  • Μικρασιατική εκστρατεία: πολιτικές επιλογές και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δημογραφία και μετακινήσεις πληθυσμών.
  • Υγεία και πρόνοια στον πόλεμο και στην ειρήνη.
  • Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των Διεθνών Οργανισμών.
  • Η διαπραγμάτευση και η συνθήκη της Λωζάννης.

Επιστημονική επιτροπή:

  • Πρόεδρος: Νικόλαος Παπαδάκης – Παπαδής, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
  • Μέλη: Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” / Σπυρίδων Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών /Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Info: 14-17 Δεκεμβρίου 2022. Τόπος: Γερουσία, Βουλή των Ελλήνων (Είσοδος ελεύθερη με την επίδειξη ΑΔΤ) και αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (κεντρικό κτήριο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Διεθνής έκθεση χαρακτικής “Μεσόγειος, παράδοση – μετάβαση – διαδρομή”

Οι Κύπριοι Χαράκτες δίνουν συνέχεια στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν μαζί με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής IPC2017- “Από την Παράδοση στην Εξέλιξη”, που συνδιοργάνωσαν το 2017 και όπου εστίασαν στις όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα, με τη διοργάνωση της νέας έκθεσης στην Αθήνα υπό τον τίτλο, “Μεσόγειος, Παράδοση-Μετάβαση-Διαδρομή”, σε επιμέλεια της Ιστορικού/Κριτικού Τέχνης κ. Θάλειας Στεφανίδου.

Δεκαπέντε χαράκτες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, καλούνται να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις έννοιες της παράδοσης και της μετάβασης, οι οποίες συνιστούν δομικές έννοιες της ιδιοσυγκρασίας και της ιδιαιτερότητας ενός χώρου με βαθιά πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, με μακραίωνη ιστορία, όπως η Μεσόγειος. Ένας χώρος πολύμορφος και μοναδικός, ένας κόσμος ομόκεντρων και αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων, συγκλίσεων και αποκλίσεων, ομοιοτήτων και διαφορών, ένα σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης της Δύσης και της Ανατολής. Παράλληλα οι εικαστικές προτάσεις των χαρακτών με έργα πρωτότυπα, φιλοδοξούν να επικεντρωθούν σε νέες τάσεις και να αναδείξουν τη χαρακτική τέχνη καθώς και τη δυναμική της στο πλαίσιο των συνεχών αναζητήσεών της για νέες εκφραστικές δυνατότητες. Πέραν των αμιγώς χαρακτικών έργων πάνω σε χαρτί, η έκθεση παρουσιάζει και προτάσεις εγκαταστάσεων στο χώρο, καθώς και βιντεοπροβολές.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Μιχάλης Αρφαράς, Eυγενία Βασιλούδη, Μανόλης Γιανναδάκης, Άννη Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Κινδύνη, Kati Mahrt, Ευρυπίδης Παπαδοπετράκης, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Χουρίκ Τοροσιάν, Βίκυ Τσαλαματά, Μιχάλης Φαντάρος και Ράνια Φραγκουλίδου. Συντονισμός: Μαρία Ραγιά.

Παρουσίαση βιβλίου “Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία και Τέχνη”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, παρουσιάζει την τελευταία του έκδοση “Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη”, ένα αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το βιβλίο προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ιστορία της ναυτικής μας παράδοσης μέσα από 170 και πλέον μοναδικά έργα τέχνης που ανήκουν στη συλλογή του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών πολλά εκ των οποίων για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα απεικονίζονται σημαντικά ναυτικά γεγονότα, τα πλοία των Ελλήνων, αλλά και όλοι οι πρωταγωνιστές του Ναυτικού Έπους από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στον χώρο του Μεγάρου της Παλιάς Βουλής.

Artens Festival 2022 “Camp-ers”

Η Artens, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ 14-18 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο “Camp-ers” και θέμα την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας.

Το Artens Festival “Camp-ers” προσδοκά να αποτελέσει αφορμή για έναν ανοικτό διάλογο, ζωντανού πόλου ανάπτυξης του Σύγχρονου Πολιτισμού με όχημα την σύγχρονη τέχνη, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Με τους δείκτες των εγκλημάτων μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό να παραμένουν αρκετά ανησυχητικά υψηλοί σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση του ομοφοβικού λόγου στα social media και στα ΜΜΕ, του bullying στα σχολεία, είναι ακόμα και σήμερα επιτακτική η ανάγκη της επιμόρφωσης του κοινού για τα προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πληροφορίες: artens.gr / Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00, Διάρκεια Festival: 14 – 18/12/2022 (Τετάρτη – Κυριακή 12:00 – 20:00), Βουκουρεστίου 40, Αθήνα, 1ος όροφος.

Στον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του ΚΠΙΣΝ

ΚΠΙΣΝ - Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο - Halo των Venividimultiplex Δανάη Κοκκινάκη

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φορά τα Χριστουγεννιάτικά του και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Το Παγοδρόμιο στο Κανάλι, οι Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα στην Αγορά και τα φωτισμένα πλατάνια κατά μήκος του Καναλιού, τα Σιντριβάνια που χορεύουν και η πάντα φαντασμαγορική Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μόνο λίγες από τις εμπειρίες που έχουν γίνει πλέον παράδοση για χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύοντας το ΚΠΙΣΝ σε αγαπημένο χριστουγεννιάτικο προορισμό..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα