Δύο μεγάλα deals δίνουν “αέρα” και κινητικότητα στον ενεργειακό κλάδο

Δύο μεγάλα deals δίνουν “αέρα” και κινητικότητα στον ενεργειακό κλάδο
Eurokinissi

Το ένα αφορά την κυοφορούμενη εξαγορά της ρουμανικής Enel από τη ΔΕΗ και το δεύτερο την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund Fisrt Sentier.

Δύο μεγάλα ενεργειακά deals έρχονται εκτός απροόπτου στις αρχές του 2023, επηρεάζοντας αναπόφευκτα το σύνολο του χώρου μέσα από την δημιουργία νέων ευκαιριών, ισορροπιών και αναδιανομή μεριδίων για τα επόμενα χρόνια.

Το ένα αφορά την κυοφορούμενη εξαγορά της ρουμανικής Enel από τη ΔΕΗ και το δεύτερο την απόκτηση, όπως όλα δείχνουν, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το αυστραλιανό fund Fisrt Sentier.

Αμφότερες οι κινήσεις θα είναι από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει ποτέ στον ενεργειακό χώρο, κάνοντας πιο διεθνή την ελληνική αγορά, στρέφοντας τα βλέμματα κι άλλων ξένων παικτών σε αυτήν και πυροδοτώντας ένα μπαράζ από συνέργειες και παράπλευρες κινήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, εφόσον κλείσει η εξαγορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel, που λέγεται ότι αφορά ποσά της τάξης των 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ αλλάζει πίστα, γιγαντώνεται και βγαίνει με αξιώσεις στα Βαλκάνια, αποκτώντας μια νέα εταιρεία, ίση με πάνω από το μισό της σημερινό μέγεθος. Αρκεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τις 31 Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση με την μητρική Enel, με την οποία η ελληνική επιχείρηση έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση της ρουμανικής θυγατρικής της, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει το due diligence για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το due diligence έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο και ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει έρθει σε συμφωνία με την Fisrt Sentier για την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται πλέον στα 2,34 δισ ευρώ.

Απομένει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, το αυστραλιανό fund να κλείσει με τις ελληνικές τράπεζες το χρηματοδοτικό του πλάνο. Αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 37,9318% ελέγχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,0583% ο Γ.Περιστέρης και το 6% η Atale Enterprises LTD του Ευ. Μαρινάκη (οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν κάτω από 5%).

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 22 ευρώ/μετοχή, τότε η αξία της συναλλαγής μπορεί και να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η αγορά φαίνεται πάντως να έχει προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται πέριξ των 20 ευρώ.

Το πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ ανέρχεται σε 5,9 δισ ευρώ για την περίοδο 2022-2029 και προβλέπει επιπλέον 5,5 GW από ανανεώσιμες, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 6,4 GW από 895 MW σήμερα. Στόχος είναι η οργανική της κερδοφορία (EBITDA) να ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα