ΣΥΡΙΖΑ: Οι θετικές αντιδράσεις των παραγόντων της αγοράς στις προτάσεις του Α. Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι θετικές αντιδράσεις των παραγόντων της αγοράς στις προτάσεις του Α. Τσίπρα
Λούκα Κατσέλη και Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Τι τόνισαν οι παράγοντες και οι φορείς της αγοράς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των φορέων την αγοράς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης όπως διατυπώθηκαν την Τρίτη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας τόνισε τα εξής: “Εχω να πω ότι μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Θέλω όμως να επισημάνω, γιατί νομίζω ότι είναι χρέος μου να υπερασπίσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας από μια συκοφαντία που εμπεριέχει τα στοιχεία αυτής της πραγματικά πολύ σωστής πρότασης. Θα έλεγα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε και τις προτάσεις των φορέων για να έχει υπ’ όψιν του μια τέτοια πρόταση και να ακούσουν και οι καλεσμένοι μας τι συμβαίνει.

Ξέρετε, αγαπητοί φίλες και φίλοι, ένας που το 2008 έκανε μια επιχείρηση, δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του ότι θα ακολουθήσουν 10 χρόνια μνημόνια, αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια πανδημία, αμέσως μετά θα ακολουθήσει το ενεργειακό. Αυτό έχει σχέση πάρα πολύ με τα κόκκινα δάνεια. Γιατί έχει σχέση; Πήρα ένα δάνειο λοιπόν το 2008, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Αυτό το δάνειο, από τότε μέχρι σήμερα, έχει τετραπλασιαστεί”.

Η Πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου τόνισε από τη δική της πλευρά: “Εκθέσατε το πρόβλημα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί και να αγνοήσει την αναγκαιότητα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, έτσι όπως το καταγράφουμε εμείς και το βιώνουμε στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., οι πολίτες δεν απειλούνταν από μαζικούς πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, ακόμη και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ποτέ δεν ήταν τόσο απροστάτευτοι οι καταναλωτές οι πολίτες.

Ο πτωχευτικός νόμος, όπως και εσείς είπατε, έθεσε οριστικά και αμετάκλητα ταφόπλακα στην προστασία της κύριας κατοικίας. Είχαμε έναν νόμο, τον νόμο 3869 τον γνωστό νόμο Κατσέλη, ο οποίος προστάτευε την κύρια κατοικία. Ενα εργαλείο αξιόπιστο, δίκαιο, που το αξιοποίησαν πολλοί συμπολίτες μας, χιλιάδες καταναλωτές και νοικοκυριά, βρήκαν λύση και διέξοδο στην αδιέξοδη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Οι θεσμικές προτάσεις που άκουσα κ. Πρόεδρε είναι πολύ σημαντικές για εμάς και το υφυπουργείο το οποίο θα δημιουργηθεί και οι υπόλοιπες προτάσεις”.

Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών υπογράμμισε: “Θα αναφερθώ σε τρία σημεία που κατά την άποψή μου λείπουν από το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε, το οποίο πάντως κρίνω ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Θα το επεξεργαστούμε βεβαίως και θα είμαστε σε μια συνεχή ανταλλαγή απόψεων.

Θα σας πω όμως ότι εμείς όταν απευθυνόμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων και στους Έλληνες δικαστές ή εισαγγελείς, νιώθουμε ότι απευθυνόμαστε σε τραπεζοδικαστές και όχι σε δικαστές της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας και ασυδοσίας. Και ορμώμενος και από τη δήλωση της εισαγγελικής λειτουργού για το θέμα των υποκλοπών, που είπε ότι «έχω το ανέλεγκτο», θα προσθέσω -γι’ αυτό απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά- ότι όταν σε μια δημοκρατία υπάρχει θύλακας ανέλεγκτος, αυτό γίνεται θύλακας διαφθοράς και συναλλαγών.

Απευθύνω το ερώτημα εάν εσείς προσωπικά θα αναλάβετε την πρωτοβουλία. Και σας θέτουμε επίσημα το αίτημα αυτό, της συνταγματικής αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ελέγχου των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων.

Το δεύτερο, επίσης πολύ σημαντικό που θέλουμε να απευθύνουμε προς εσάς: αναφερθήκατε στα funds και στους servicers, δηλαδή στους υπερεργολάβους, ότι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ένα επιχειρηματικό πλάνο. Θα σας πω εδώ -και θέλουμε να προσθέσουμε μετ’ επιτάσεως, και μάλιστα αυτό συνάδει τόσο με την κείμενη εθνική νομοθεσία όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επομένως δεν δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα, εμείς απευθύνουμε το ερώτημα και το αίτημα προς εσάς- της δημιουργίας ενός δημοσίου εθνικού μητρώου όπου αυτές οι εξωχώριες εταιρείες – funds του ενός δολαρίου, της μιας στερλίνας, του ενός ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν στη χώρα μας πάνω από 700.000 ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ευρώ, να είναι υποχρεωμένες να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους και ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι. Καθώς επίσης, και σε πλήρη συνάρτηση με την κείμενη εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος να δικαιολογήσουν από πού προέρχονται τα κεφάλαιά τους.

Το τρίτο είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Έχουμε απευθυνθεί εξωδίκως πολλάκις στους οικονομικούς εισαγγελείς, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Ποιο είναι αυτό το ζήτημα; Ότι εσείς κ. Πρόεδρε ή εγώ ή οποιοσδήποτε παριστάμενος εδώ, είμαστε υποχρεωμένοι όταν καλούμαστε από την Εφορία ή τον οικονομικό εισαγγελέα να δικαιολογήσουμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε, πώς το αποκτήσαμε. Στην Ελλάδα οι πλειστηριασμοί χρησιμοποιούνται σαν ένα απέραντο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Θέτουμε το αίτημα και το ερώτημα προς εσάς προσωπικά και ζητάμε να καθιερωθεί όποιος προσέρχεται για να λάβει μέρος σε πλειστηριασμό, να είναι υποχρεωμένος όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης, είτε είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο της αλλοδαπής, να προσκομίσει τα πλήρη φορολογικά του στοιχεία, καθώς επίσης και πιστοποιητικό καθαρότητας χρημάτων από την τράπεζα που εκταμιεύονται τα χρήματα”.

Ο Αγγελος Πιλάτης, αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ στάθηκε στα εξής: “Το ΙΝΚΑ έχει κάποια συγκεκριμένη θέση για το θέμα που μας καίει όλους, είναι ότι εστιάζει και ζητά την επαναφορά του νόμου 3869/2010 όχι μόνο όμως για τα φυσικά πρόσωπα, όπως ήταν πριν, αλλά και με επέκταση στους εμπόρους, δηλαδή σε όσους έχουν εμπορική δραστηριότητα, μέσα βέβαια στα πλαίσια της διάσωσης της πρώτης κατοικίας τους. Παράλληλα έχουμε ζητήσει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση σε όσους εργαζόμενους ή συνταξιούχους μειώθηκαν αποδεδειγμένα οι αποδοχές τους μέσα στην κρίση από το 2010 και μετά. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι σε αποδοχές φτάνουν σε μείωση ακόμη και το 50% του μισθού τους. Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας πραγματικά υποφέρουν, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους, στην υγεία τους, στην οικογένειά τους, στην αγοραστική τους δύναμη και παντού. Επίσης επισημαίνουμε ότι εμφανίστηκε και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που είχαμε με τα lockdown.

Ο εγκλεισμός και το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων είχε δραματικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας μας και εδώ παρατηρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε οικονομική δυσχέρεια με μείωση των εισοδημάτων τους, χωρίς όμως από την υπαιτιότητά τους.

Ουσιαστικά εν συντομία αυτά ήθελα να σας πω. Θεωρώ ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας την εξέφρασε και ο Πρόεδρος, είναι μια θετική πρόταση. Φυσικά κι εμείς από τη δική μας πλευρά θα τη μελετήσουμε και θα σας εκφράσουμε και την άποψή μας αναλυτικότερα.

Επίσης ένα σημείο θα ήθελα να αναφέρω, το οποίο το έχουμε συζητήσει κατά καιρούς και με την ΕΚΔΙΧ στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα θέλαμε η απόφαση όποια κι αν βγει, να την αποδεχτούν οι τράπεζες. Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο να παρίστανται, αλλά να έχουμε και μια αποδοχή αυτής της απόφασης που θα βγει.

Ο Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, σχολίασε πως “η πρόταση πραγματικά που παρουσιάζετε είναι ρηξικέλευθη. Μακάρι να καταφέρετε να την εφαρμόσετε, γιατί σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής της, πιστεύω κι εγώ ότι θα βοηθήσει τον δανειολήπτη, και κυρίως αυτόν τον ευάλωτο δανειολήπτη που θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία. Μου τίθενται όμως μερικές απορίες που ίσως είναι τεχνικές, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικές για να δούμε αν και πόσο μπορεί να προχωρήσει. Είπατε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την καινούργια πλατφόρμα αυτή που θα μπει σε πρώτο στάδιο, που είναι και προτιμητέα -ασφαλώς είναι προτιμητέα-, και δώσατε δυο εναλλακτικές: την πιο γρήγορη ρύθμιση και την πιο αργή ρύθμιση.

Αυτές οι εναλλακτικές θα είναι δεσμευτικές; Αν είναι δεσμευτικές αυτές για τα funds που είναι συνομιλητές των δανειοληπτών, έχει εξεταστεί το θέμα της συνταγματικότητας αυτής της ρύθμισης; Με την έννοια ότι υπάρχει, θα υπάρχει, με μια κρατική ρύθμιση έναν νόμο μια εισβολή -είναι βαριά έκφραση, αλλά τέλος πάντων- είναι μια επίδραση σε μια ιδιωτική συναλλαγή, μια ενοχή μεταξύ δυο μερών. Έχει εξεταστεί το θέμα της συνταγματικότητας αυτής της ρύθμισης; Παρακαλώ, αν μπορεί κάποιος που έχει ασχοληθεί σε τεχνικό επίπεδο, αν μπορεί, να μας απαντήσει”.

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής, είχε τις δικές του παρατηρήσεις: “Εγώ στόχευσα στο πρόγραμμά σας, το οποίο ήταν αναλυτικό, σε τρία σημαντικά σημεία. Το πρώτο σημείο ήταν το υφυπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, είναι κάτι το οποίο έχουμε προτείνει κι εμείς, είμαστε υπέρ και θα λέγαμε να γίνει ακόμα και υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής και Ακίνητης Περιουσίας. Διότι και η Στεγαστική Πολιτική είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια. Το στεγαστικό θέμα είναι το θέμα της επόμενης δεκαετίας. Και η ακίνητη περιουσία έχει πάρα πολλά προβλήματα, συνδεδεμένα βέβαια πάντα με τα κόκκινα δάνεια.

Το δεύτερο θέμα είναι ο περιορισμός της ασυδοσίας των funds και των servicers. Ο περιορισμός μιας ασυδοσίας, η οποία πλήττει πάρα πολύ κόσμο, τον φέρνει σε αδιέξοδο και τον φέρνει πραγματικά στο χείλος του πλειστηριασμού. Και αν δεν είναι στο χείλος του πλειστηριασμού, πριν φτάσει σ’ αυτό, να ξεπουλήσει την περιουσία του για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί δεν θέλει να φτάσει σ’ αυτό το σημείο.

Και το τρίτο σημείο το οποίο στόχευσα, ήταν το σημείο που είπατε, ότι θα πρέπει να μας γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια, όπως όλοι ξέρουμε, από πίσω έχουν εμπράγματες ασφάλειες. Οι εμπράγματες ασφάλειες είναι οι κατοικίες. Και οι κατοικίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί πρόκειται και για επαγγελματικές στέγες, είναι το όνειρο κάθε Έλληνα”.

Τέλος, πήρε το λόγο ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας): “Το σύνολο της απασχόλησης, και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι, αγγίζουμε τις 700.000. Αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο είναι σχεδόν το 1/15 του ελληνικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερα ενεργό.

Αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δυστυχώς, προέρχεται από πολλαπλές κρίσεις. Μνημόνιο, πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πόλεμος. Οι αντοχές του ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες, παρ’ όλα αυτά αντέξαμε, αλλά είχε δυστυχώς πολλά θύματα και βέβαια τον περισσότερο κόσμο να έχει συγγένεια με ό,τι σημαίνει, με δανεισμό και όχι μόνο.

Άρα, μας αφορά ιδιαίτερα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δίνει διέξοδο το συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν θέλουμε όμως μόνο λύση, αλλά και γρήγορη λύση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί οι αντοχές έχουν τελειώσει. Και θεωρώ ότι εάν δοθεί λύση, δεν δίνεται μόνο λύση οικονομική, αλλά δίνεται, κυρίως, λόγω του μεγέθους που είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι γύρω από αυτές, βοηθάμε την κοινωνική συνοχή της επόμενης μέρας, που ήδη έχει διαλυθεί και δεν ξέρουμε την επόμενη μέρα πώς”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα