Το NEWS 24/7 στην Τουρκία: Οι εκλογές, οι αριθμοί που προβληματίζουν και η τιμή του κρεμμυδιού
Ο Κώστας Κουκουμάκας μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη το κλίμα ενόψει της 14ης Μαΐου και δίνει μία πρώτη εικόνα από τον "παλμό" στο κέντρο της πόλης.
- 11 Μαΐου 2023 08:34
Ο επιβατικός σταθμός του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι από τα μεγαλύτερα κτίρια που μπορεί να κατασκευάσει άνθρωπος: Αχανείς αίθουσες με στιλπνές επιφάνειες, video-walls και ταξιδιώτες που βιάζονται. Μοιάζει σε όλα με την τρέλα μιας δυτικής μητρόπολης. Μόνο που στον ανατολίτικο κώδικα υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι και ο τρόπος τους.
Η Χιλάλ κλέβει τη σειρά για το ταξί και προτείνει να μοιραστούμε την κούρσα ως το κέντρο της πόλης. Κάνει μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και λέει ότι επιστρέφει στο πατρικό της για να ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής. Δεν φορά μαντήλα, προσπερνά με τον αντίχειρα στόρι στο Instagram και μιλά στο κινητό με το αγόρι της. «Εύχομαι να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου», λέει κάπου ενδιάμεσα.
Η Χιλάλ υποστηρίζει τον μεγάλο αντίπαλο του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που η νίκη στις εκλογές δεν θεωρείται δεδομένη για τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Στην περίπτωση που κανείς από τους δύο βασικούς υποψήφιους προέδρους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε η αναμέτρηση θα κριθεί σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.
Ο 75χρονος αλεβίτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ηγείται ενός ετερόκλητου συνασπισμού έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι να διατηρήσει την ενότητά τους. Δεν είναι λιγότερο εθνικιστής από τον Ερντογάν – προ ημερών έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών – όμως την ίδια στιγμή πιστεύεται ότι θα μειώσει την απόσταση της Τουρκίας με τη Δύση και θα επουλώσει τις πληγές στο κράτος δικαίου.
Από την άλλη, ο Ερντογάν, 69 ετών σήμερα, συσπειρώνει το μεγάλο συντηρητικό και ισλαμικό ακροατήριο. Προβάλλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας και άλλα βιομηχανικά και στρατιωτικά επιτεύγματα. Στον Ερντογάν πιστώνονται και οι ελιγμοί της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε καυτά μέτωπα, όπως το ουκρανικό ή αυτό της Συρίας – σημ. διατηρεί στενές σχέσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ταυτόχρονα πουλά όπλα στους Ουκρανούς.
Μόνο που αυτή τη φορά τις εκλογές μπορεί να κρίνει η τιμή του κρεμμυδιού. «Εγώ ξέρω ότι εσείς δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και λίγες πατάτες», είπε προ ημερών ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους του. Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία είναι περίπου στο 50%, όμως πολλά είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί έως και 200%. Η κατάρρευση της λίρας τρώει τις καταθέσεις των Τούρκων. Ειδικοί προβλέπουν βαθιά οικονομική και νομισματική κρίση στην Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές.
Στο μεταξύ, ο μικροκαμωμένος οδηγός του ταξί τρέχει στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο και κολλά πίσω από τα φορτηγά που δεν τον αφήνουν να προσπεράσει. Όσο πλησιάζουμε στο κέντρο της Πόλης, ο κόσμος μυρμηγκιάζει. Μένουμε ακίνητοι στο μποτιλιάρισμα γύρω από το Ταξίμ. Στο τέλος της διαδρομής το ταξίμετρο γράφει 460 λίρες (21 ευρώ) για διαδρομή 41 λεπτών. Ο οδηγός βγάζει ένα μπλοκάκι και χωρίς να δυσανασχετήσει κόβει μία χειρόγραφη απόδειξη. «Θα κερδίσει ο Ερντογάν. Εύκολα ή δύσκολα, πάντα κερδίζει», λέει.
Οι αριθμοί το βράδυ της Κυριακής προβληματίζουν τους παρατηρητές που θα επιβλέψουν τη διαδικασία στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. Αν οι αριθμοί είναι οριακοί, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Ερντογάν να αποδεχτεί την ήττα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Τουρκία θα μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας με αποτελέσματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν τη δεδομένη στιγμή.
Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι γεμάτα πέντε στενά πάνω από την Πλατεία Ταξίμ. Τα αυτοκίνητα κάνουν πολύ θόρυβο και δίνεται η αίσθηση ότι τα ψηλά κτίρια έχουν όλα τα φώτα αναμμένα. Η ζωή συνεχίζεται, περίπου σαν να έχουν περάσει χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο σεισμός που ισοπέδωσε ολόκληρες επαρχίες στα νότια της χώρας και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, έβαλε εκ των πραγμάτων ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τη διαφθορά στις κατασκευές και τον κρατικό μηχανισμό. Και ταυτόχρονα γλύκανε τη ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, που έστειλε πρώτη σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια.
Στις 22.00 ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στο τζαμί της γειτονιάς του ξενοδοχείου. Η Κωνσταντινούπολη θα πέσει για ύπνο τρία 24ωρα πριν από την πιο κρίσιμη και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Ο υπάλληλος στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ζήτησε ευγενικά το διαβατήριο. Καταχώρησε τα στοιχεία και πριν το δώσει πίσω, είπε: κωδικός wi-fi στο δωμάτιο είναι ο αριθμός του διαβατηρίου.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις