Hakuto-R: Ανακοινώθηκε η αιτία της συντριβής του ιδιωτικού ιαπωνικού διαστημοπλοίου

Hakuto-R: Ανακοινώθηκε η αιτία της συντριβής του ιδιωτικού ιαπωνικού διαστημοπλοίου
Hakuto-R AP Photo/Eugene Hoshiko

Μετά την ανήλυση των σχετικών δεδομένων, η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής του διαστημόπλοιου Hakuto-R έκανε γνωστούς τους λόγους που απέτυχε να προσεληνωθεί στο Φεγγάρι.

Τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προσελήνωση του ιαπωνικού διαστημόπλοιου Hakuto στο Φεγγάρι, εξήγησε η εταιρεία, μετά την ανάλυση των σχετικών δεδομένων.

Και ο λόγος, όπως αναφέρει το πρακτορείο AP News, ήταν ένα πρόβλημα στο λογισμικό και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη θέση προσγείωσης που προκάλεσε τη συντριβή του σκάφους. Αρχικά το διαστημόπλοιο που ονομάζεται Hakuto και ανήκει στην εταιρεία θα προσγειωνόταν σε μια επίπεδη πεδιάδα, ωστόσο πριν την εκτόξευση, το σύστημα άλλαξε το σημείο προσελήνωσης σε κρατήρα.

Οι απότομες πλευρές του κρατήρα προφανώς μπέρδεψαν το λογισμικό και το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση και συγκρούστηκε με τη σεληνιακή επιφάνεια.

Η εκτιμώμενη ταχύτητα κατά την πρόσκρουση ήταν πάνω από 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Ryo Ujiie. Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA φωτογράφισε το σημείο της συντριβής την επόμενη ημέρα καθώς πετούσε από πάνω, αποκαλύπτοντας ένα πεδίο συντριμμιών καθώς και σεληνιακό έδαφος που μετατοπίστηκε από την πρόσκρουση.

Οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή που έγιναν πριν από την προσπάθεια προσγείωσης δεν είχαν ενσωματώσει το έδαφος της νέας περιοχής προσγείωσης, εξήγησε ο Ujiie.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής Takeshi Hakamada δήλωσε ότι παρά την αποτυχία αυτή, η εταιρεία έχει προγραμματίσει άλλες δύο αποστολές για το 2024 και το 2025. Εάν τα καταφέρει, η ispace θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεληνώσει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα