Συρία: Η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες θα πάει ακόμα και στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου

Συρία: Η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες θα πάει ακόμα και στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου
Χαλάσματα στη βορειοδυτική Συρία OMAR HAJ KADOUR/MSF

Οπως αναφέρουν τα συριακά κρατικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση τόνισε ότι μπορεί να εγυηθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς θα φτάσει παντού.

Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και αφού έχουν περάσει σχεδόν πέντε μέρες από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί.

Οπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, η κυβέρνηση τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει ακόμη και στην πρώτη γραμμή του 12ετούς εμφυλίου πολέμου με αρωγή από τον ΟΗΕ, τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο και το Διεθνές Ερυθρό Σταυρό.

Επίσης, τα κρατικά μέσα μετεώσαν ότι η Λαττάκεια, η Χάμα, το Χαλέπι και η Ιντλίμπ, περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμός, κηρύχθηκαν σε ζώνες καταστροφής. Υπήρξε δέσμευσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Μέχρι σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι η συριακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα έφτανε σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Το εμπόδιο αυτό φαίνεται ότι κάμφθηκε, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα στο πεδίο.

Από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι “ο κόσμος έχει ξεχάσει τη Συρία”.

Ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας στα βορειοδυτικά της χώρας, σε περιοχές δηλαδή που ελέγχονται από τους αντάρτες.

“Ο κόσμος στη Συρία παλεύει εδώ και πολλά χρόνια. Ο σεισμός σαν να επανέφερε την προσοχή του πλανήτη για τη χώρα του. Η κρίση στη Συρία είναι σαν να έχει ξεχαστεί” είπε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία μετά τον φονικό σεισμόπροειδοποίησε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να βρεθούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού», δήλωσε ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα