Attica Bank: Θέμα ημερών η συμφωνία για την ΑΜΚ και την είσοδο της Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο

Attica Bank: Θέμα ημερών η συμφωνία για την ΑΜΚ και την είσοδο της Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο
Attica Bank EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η διοίκηση της Attica Bank υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΚ το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και αναμένει την έκκριση του τις επόμενες ημέρες ενώ άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο οικονομικός έλεγχος που ήδη διενεργεί η Thrivest στην τράπεζα.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει της επικείμενης αύξηση των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank και την πιθανή είσοδο της Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Οι υποψήφιοι νέοι µέτοχοι που ελέγχουν ήδη την Παγκρήτια Τράπεζα σχεδιάζουν, εφόσον η συµφωνία για την ΑΜΚ προχωρήσει, τη συγχώνευση των δύο τραπεζών – Παγκρήτιας και Attica Bank – µε στόχο τη δηµιουργία ενός νέου πόλου στην κατηγορία των µη συστημικών τραπεζών, σενάριο που προϋποθέτει αφενός την πλήρη εξυγίανση και των δύο τραπεζών και αφετέρου την πιο ενεργή συµµετοχή τους σε νέες χρηµατοδοτήσεις, διευρύνοντας το υγιές χαρτοφυλάκιο.

Εβδομάδα εξελίξεων

Η διοίκηση της Attica Bank υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενηµερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και αναμένει την έκκριση του τις επόμενες ημέρες – ίσως και μέχρι τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα μέσα στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο οικονομικός έλεγχος που ήδη διενεργεί η Thrivest στην τράπεζα. Σημειώνεται ότι ολη η διαδικασία της αύξησης – 473,3 εκατ. ευρώ μέσω άμεσης αύξησης και 16,7 εκατ. ευρώ μέσω warrants – θα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΜΕΔΕ και η Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου σε ότι αφορά την είσοδο της Thrivest στην Attica Bank, στην οποία σκοπεύει να επενδύσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και εξετάζεται με μεγάλες πιθανότητες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας να γίνει περιορισµό των δικαιωµάτων προτίµησης των υφιστάμενων μετόχων της Attica Bank. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά συµµετοχής των υφιστάµενων µετόχων διαµορφώνονται σήµερα στο 69,5% για το ΤΧΣ, στο 20,11% για το ΤΜΕ∆Ε (µετά την ανάκτηση των µετοχών που κατείχε το RINOA και οι οποίες αντιστοιχούσαν το 8,08% της Attica Bank) και στο 8,39% για τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και τα οριστικά ποσοστά συµµετοχής, αναµένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ηµέρες και µετά την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου που διενεργεί η πλευρά των υποψήφιων νέων επενδυτών.

Η λύση της µη πλήρους άσκησης των δικαιωµάτων προτίµησης των υφιστάμενων μετόχων συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να προχωρήσει, καθώς δεν επηρεάζεται από την τιµή της µετοχής στο ταµπλό, που σύµφωνα µε καταγγελίες αποτέλεσαν αφορµή για κερδοσκοπικά παιχνίδια το προηγούµενο διάστηµα. Την ίδια στιγμή και οι τρεις βασικοί μέτοχοι δείχνουν διατεθειμένοι να μην καλύψουν πλήρως τα δικαιώµατα προτίµησης που κατέχουν και να αφήσουν χώρο για τη µεγαλύτερη συµµετοχή των νέων επενδυτών. Κομβικό σημείο της νέας συμφωνίας αποτελεί και η προοπτική µιας νέας αύξησης µετοχικού κεφαλαίου, που έχει προεξοφληθεί για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια της οποίας ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων στο 67%.

Τα βήματα της εξυγίανσης

Παράλληλα με την Αύξηση Κεφαλαίου προωθείται ως γνωστόν η εξυγίανση της τράπεζας µέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από οµόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, ύψους περί τα 2,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η προοπτική αποεπένδυσης αφορά τους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί µε επενδυτές το Ellington και την Pimco. Αµεσα επίσης προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 αξίας 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές µε υποψήφιους επενδυτές και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα.

Ήδη η Attica Bank έχει «ανοίξει» το data room για την άμεση πώληση των κόκκινων δανείων της Bank με την Bain και την Fortress να διερευνούν ήδη τα στοιχεία των υπό πώληση χαρτοφυλακίων. Το πλάνο εξυγίανσης της Attica Bank προβλέπει, κατά τις πληροφορίες, ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν πωληθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,3 δις. ευρώ από το σύνολο των δανείων, ύψους 2,6 δις. ευρώ που είχαν τιτλοποιηθεί στα χαρτοφυλάκια Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis.

Η πώληση των χαρτοφυλακίων για την δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank που πρότειναν οι σύμβουλοι UBS και Euroxx, προκρίθηκε έναντι της πρότασης των τιτλοποιήσεων χωρίς την λήψη κρατικών εγγυήσεων που εισηγούνταν η Pepper για λογαριασμό της Ellington. Ωστόσο, αν και πιο δραστικό, δεν παύει να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα όσον αφορά το τίμημα των πωλήσεων, δεδομένου ότι στα χαρτοφυλάκια της Attica Bank περιλαμβάνονται πολλά δάνεια χωρίς επαρκή ενέχυρα και συχνά με ελλιπή στοιχεία.

Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank, το αναθεωρηµένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα