Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
"Ένα σταφύλι στον ήλιο / A raisin in the sun" (1961) Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις, μια κινηματογραφική προβολή και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Σίντνεϊ Πουατιέ: “Ένα σταφύλι στον ήλιο”

Με αφορμή τον “Μήνα Αφροαμερικανικής Παράδοσης” (Black History Month), η Ελληνοαμερικανική Eνωση σε συνεργασία με τη Mooviereel και το “Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους” παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι, με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, “Ένα σταφύλι στον ήλιο / A raisin in the sun” (1961). Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο Σικάγο του 1960, μια οικογένεια Αφροαμερικανών παλεύει για την επιβίωση στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από μια ασφαλιστική εταιρεία. Οπως φαίνεται, όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης Αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ το 1959, ενώ ο τίτλος του προέρχεται από το ποίημα “Χάρλεμ” του Λάνγκστον Χιουζ. Μολονότι οι δημιουργοί της παράστασης δεν πίστευαν πως θα έχει επιτυχία, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Τόσο το θεατρικό έργο όσο και το φιλμ ήρθαν σε μια κρίσιμη περίοδο για τον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων των μαύρων στην Αμερική. Είχε προηγηθεί η φυλάκιση της Ρόζα Παρκς το 1954 επειδή αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη λεωφορείου και, βέβαια, το άγριο λιντσάρισμα του μικρού Εμετ Τιλ έναν χρόνο μετά, το 1955.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε ήδη εμφανιστεί στο προσκήνιο και, καθώς έμπαινε η δεκαετία του ’60, το θερμόμετρο ανέβαινε επικίνδυνα.

Οι πρωταγωνιστές Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια Μακνίλ προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για τις ερμηνείες τους. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως εξαιρετικής σημασίας “πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά”.

Την ταινία προλογίζει ο Ζερόμ Καλούτα.

Ο Ζερόμ Καλούτα Tourette Photography

Τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός, ο Καλούτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Κονγκό. Η μουσική του συνδυάζει τις αφροευρωπαϊκές επιρροές του με φανκ, σόουλ, ρέγκε και ντίσκο. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Κακλέα, Φωκά Ευαγγελινό, Δήμητρα Παπαδοπούλου κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Πρώτος προσωπικός του δίσκος ήταν το “Afrogreco”, που αποτελείται από 11 τραγούδια τραγουδισμένα σε 5 γλώσσες, το οποίο κυκλοφόρησε από το ομώνυμο δισκογραφικό του label.

Η αφήγηση της Μεσογείου

Η αφήγηση της Μεσογείου Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνει την βραδιά-ταξίδι για την ανακάλυψη της Μεσογείου “Η αφήγηση της Μεσογείου” μέσα από την πλούσια λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά της.

Ποιες είναι οι ιστορίες της Μεσογείου; Υπάρχει μια μεσογειακή λογοτεχνία, όπως ακριβώς υπάρχει μια ισπανοαμερικανική ή αγγλοαμερικανική ή από κάθε ήπειρο; Και ποια είναι η φύση της ιταλικής και ελληνικής συμβολής σε αυτή τη λογοτεχνία; Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από τη θάλασσα, με την Οδύσσεια, τα Αργοναυτικά, την Αινειάδα. Ιστορίες πολέμου, αγάπης, μετανάστευσης, ιδανικών πολιτειών, διασώσεων, παγίδων, ελπίδων, τραγωδιών, ευτυχών καταλήξεων. Εκείνος ο κόσμος είχε ακόμα τους Θεούς, το Ιερό ήταν ο πρωταγωνιστής του, τα ονόματα των ανθρώπων καθόριζαν τη φύση τους και αντηχούσαν στην αιωνιότητα. Οι ιστορίες της Μεσογείου γεννήθηκαν πριν από τα βιβλία, πριν από την τυπογραφία, πριν από την επικοινωνία και για τους λόγους αυτούς. Και σήμερα; Οι μεγάλες προκλήσεις για την επιβίωση δεν βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο;

  • Η αφήγηση της Μεσογείου. Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – 6.30 μ.μ. Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο – Πατησίων 47, Αθήνα. Περισσότερα εδώ…

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει: Βιολί +

βιολί Pixabay

Η συναυλία της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (20:30) είναι ένα αφιέρωμα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών σε έργα γραμμένα για σόλο βιολί ή βιολί και ηλεκτρονικά μέσα. Ερμηνεύει η βιολονίστα Τάνια Σικελιανού.

Έργα για σόλο βιολί:

  • Helmut Lachenmann: Toccatina Studie für Violine allein (1986)
  • Salvatore Sciarrino: Capricci nr. 1, 2 & 3 (1976)
  • Ιάννης Ξενάκης: Mikka (1971) – Mikka “S” (1976)
  • Γιώργος Απέργης: Ι. X. (2001-2002)
  • Σπύρος Δεληγιαννόπουλος: Terzetto Concertante (2022)
  • Βασιλική Φιλιππαίου: Three Pieces For Violin (2015)

Έργα για βιολί ηλεκτρονικά μέσα:

  • Idin Samimi Mofakham: Ludus Consonus VI (2014)
  • Δημήτρης Μπάκας: 4 Miniatures (2020)
  • Νίκος Χαριζάνος: Όσα λόγια, τόσα ψέματα (2022), βασισμένο στο ποίημα «Ολική Παράδοση» του Αντώνη Σαντοριναίου. Οι φωνές στο προ – ηχογραφημένο υλικό είναι του Σωτήρη Τσόγκα.
  • Ruud Roelofsen: Terra (2013)
  • Kώστας Μαντζώρος: Ténèbres, (2023) – Αφιερωμένο στην Τ. Σικελιανού (Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση)
  • Λεωνίδας Κανάρης: Homo Sacer (2022)

Body Panels Mirrors Lights στην γκαλερί Bernier / Eliades

Η γκαλερί Bernier / Eliades εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Body Panels Mirrors Lights της Ραλλούς Παναγιώτου Bernier / Eliades

Η γκαλερί Bernier / Eliades εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Body Panels Mirrors Lights της Ραλλούς Παναγιώτου, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 2023, 18:00 -21:00. Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στη γκαλερί.

Στην έκθεση Body Panels Mirrors Lights δύο σειρές έργων, μια σειρά γλυπτών και μία τυπωμάτων, ξεδιπλώνονται μαζί, δημιουργώντας πολυδιάστατες συνδέσεις σε ένα επικαλούμενο τοπίο, ταυτόχρονα εξωτερικό / εσωτερικό, αστικό / εξοχικό, κατοικημένο / άδειο. Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Η σειρά των τυπωμάτων απεικονίζει μεμονωμένα, εσωτερικά και εξωτερικά μέρη αυτοκινήτων, εικόνες που βρέθηκαν κι επιλέχθηκαν βάση μιας ιδιαίτερης αίσθησης ψυχολογικής υποβολής. Οι εικόνες απομονώνονται, διπλώνονται, μεγεθύνονται, γίνονται σχεδόν αφαιρετικές, μετατρέποντας το αντικείμενο σε σκηνικό τοπίο. Τα ονόματα και οι ορολογίες αυτών των στοιχειωδών τμημάτων με τη σειρά τους αποτελούν ένα μηχανισμό αφήγησης, μια γλώσσα για χωρικότητα, όρια, εκκίνηση, που συνδέεται με τη συνύπαρξη.

Οι Αστερισμοί (Constellations) του Nick Payne

Οι Αστερισμοί (Constellations) του Nick Payne Anastasia Giannaki

Μία ζωή: πολλές πιθανές ζωές: μία ζωή. Δύο άνθρωποι γνωρίζονται σε ενα BBQ και από το πρώτη επαφή, τα μάτια τους πετούν σπίθες. Είναι χημεία; Είναι φυσική; Είναι μοίρα; Είναι τ’αστέρια;

Οι Αστερισμοί (Constellations) του Nick Payne ακολουθεί την πορεία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται σε παράλληλα σύμπαντα. Οι επιλογές τους και τα λόγια τους θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της σχέσης αλλά και της ζωής τους. Είναι ένα έργο που μιλάει για την φυσική κοσμολογία, την αγάπη, το έρωτα αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ερώτημα κατά πόσο μπορείς να καθορίσεις την μοίρα σου.

Σε αυτήν την μοναδική εκδοχή του Constellations απο τον θίασο Freεk, έξι ηθοποιοί ενσωματώνουν τους δύο ρόλους, και εξερευνούν άπειρες δυνατότητες γύρω απο την σχέση των δύο πρωταγωνιστών.

Ταυτότητα παράστασης:

  • Σκηνοθεσία: Laurent de Montalembert
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Isabella Covelli
  • Σκηνογραφία: Κατερίνα Χάρου
  • Sound Design: Κάλλια Γερακιανάκη
  • Παραγωγή: FONACT – Fontainebleau School of Acting
  • Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
  • Ηθοποιοί: Alexander Perez Buchanan, Margherita Morchio, Amalie Macnaughtan, William Medland, Αμαλία Σγουμποπούλου, Annie Utzschneider
  • Επόμενες παραστάσεις: 28 Φεβρουαρίου και 1, 2 Μαρτίου στις 19.00. Στο Θέατρο 104 Ευμολπιδών 41 Γκάζι.

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα