Guardian: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με βλαστοκύταρρα

Guardian: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με βλαστοκύταρρα
Ερευνητές σε ιατρικό εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε να δημιούργησει χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία δεν έχουν καρδιά που χτυπά, αλλά περιλαμβάνουν κύταρρα που σταδιακά θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον πλακούντα, λεκιθικό ασκό και το ίδιο το έμβρυο.

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων, με μια πρωτοποριακή μέθοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά τα πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να προσφέρουν πληροφορίες καίριας σημασίας για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Ωστόσο, το επιστημονικό επίτευγμα εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, αφού οι οντότητες, που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε και στη νομοθεσία των περισσότερων χωρών του κόσμου.

Τα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπά ούτε και κάποια πρώιμη μορφή εγκεφάλου, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που θα σχημάτιζαν τυπικά τον πλακούντα, τον λεκιθικό ασκό και το ίδιο το έμβρυο.

Η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, περιέγραψε το έργο σε ομιλία την Τετάρτη (14/6), στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη. “Μπορούμε να δημιουργήσουμε πρότυπα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων”, εξήγησε.

Δεν υπάρχει προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών εμβρύων στο εγγύς μέλλον. Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα μιας ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Το κίνητρο των ερευνητών είναι η κατανόηση της περιόδου ανάπτυξης των εμβρύων που αποκαλείται “μαύρο κουτί”.

Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στους επιστήμονες η καλλιέργεια εμβρύων στο εργαστήριο μετά το πέρας του νόμιμου ορίου των 14 ημερών. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εντοπίζουν την πορεία της ανάπτυξης με μεγαλύτερη προοπτική, εξετάζοντας τους υπέρηχους εγκυμοσύνης και τα έμβρυα που δωρίζονται για έρευνα

Η Ρόμπιν Λόουελ Μπατζ, επικεφαλής βιολόγων υπεύθυνη του τομέα των βλαστικών κυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρίκ στο Λονδίνο, δήλωσε: “Η ιδέα είναι ότι αν πραγματικά μοντελοποιήσουμε τη φυσιολογική ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, μπορούμε να αποκτήσουμε πάρα πολλές πληροφορίες για το πώς ξεκινάει η ανάπτυξη, τι μπορεί να πάει στραβά, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πρώιμα έμβρυα για έρευνα”.

Προηγουμένως, η ομάδα του Żernicka-Goetz και μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν για τα βλαστοκύτταρα των ποντικιών, ότι θα μπορούσαν να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο με εντερικό σωλήνα, τις απαρχές ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά.

Έκτοτε, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη “μετάφραση” αυτής της έρευνας σε ανθρώπινα μοντέλα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα