Ιός της Καμήλας: Καμία ανησυχία λένε οι ειδικοί

Ιός της Καμήλας: Καμία ανησυχία λένε οι ειδικοί
Καμήλες στο Κατάρ iStock

Δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνεδεόμενους με τον "ιό της καμήλας", καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας κανένα περιστατικό δεν έχει ανακοινωθεί.

Καθυσηχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί αναφορικά με τον “ιό της Καμήλας“, την ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορονοϊό και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012 και που πρόλαβε να σπείρει τον πανικό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ, τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνεδεόμενους με τη νόσο MERS και την επωνυμία που της προσδόθηκε ως “γρίπη της καμήλας” δεν ευσταθούν.

“Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μονο δεν ευσταθεί αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών.

Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο”, αναφέρεται.

Όσα γνωρίζουμε για τον “ιό της καμήλας”

Ο “ιός της καμήλας” είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορονoϊό, και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012.

Σε πρώτη φάση, αντισώματα του κορονοϊού MERS εντοπίσθηκαν στις αναλύσεις αίματος σε 50 καμήλες από το σουλτανάτο του Ομάν. Οι καμήλες θεωρούνται ξενιστές και πρόκειται για πολύ “δημοφιλή” ζώα στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσον, σε αγώνες ταχύτητας, ενώ καταναλώνεται το γάλα και το κρέας τους. Σε κάθε περίπτωση ο ιός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του UKHSA, 2.600 κρούσματα και 935 θάνατοι παγκοσμίως αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για έναν ζωονοσογόνο ιό, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Μέχρι το 2022, έχει εντοπιστεί σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία. Βάσει των εκτιμήσεων του ΠΟΥ, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή, και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

“Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”, πρόσθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει. Υγειονομικοί προτρέπουν τους γιατρούς να προσέχουν άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, βήχα και πυρετό. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε παγκόσμια επιφυλακή για όσους επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της “γρίπης της καμήλας” στις χώρες τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα