Κρόνος: Στο φεγγάρι του βρέθηκε βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή

Κρόνος: Στο φεγγάρι του βρέθηκε βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή
Εγκέλαδος, το φεγγάρι του Κρόνου NASA/AP

Στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, εντοπίστηκε βασικό δομικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνο.

Νέες ενδείξεις για εύρεση βασικού δομικού στοιχείου για τη ζωή ανακαλύφθηκαν από μία ομάδα επιστημόνων για το φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο. Το στοιχείο αυτό αφορά το φώσφορο και εντοπίστηκε στον υπόγειο ωκεανό του φυσικού δορυφόρου.

Η αποστολή Cassini της NASA, η οποία εξερεύνησε πγια περισσότερα από 13 χρόνια τον πλανήτη Κρόνο και το σύστημα δακτυλίων και φεγγαριών του, αποτέλεσε τη βάση της έρευνας, κάθως μέσω αυτής χρησιμοποιήσαν δεδομένα. Το διαστημικό σκάφος βρήκε υπόγειο υγρό νερό στον Εγκέλαδο και μελέτησε τα δείγμα από ένα σύννεφο κόκκων πάγου και αερίων που εκτοξεύονται από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Η ανάλυσή μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κόκκων, πλούσια σε άλατα, έδειξε ότι υπάρχουν φωσφορικά άλατα νατρίου.

Ο Κρίστοφερ Γκλάιν, ειδικός στην εξωγήινη Ωκεανογραφία στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Σαν Αντόνιο και ένας από τους δημιουργούς της δημοσιευμένης έρευνας στο περιοδικό Nature, δηλώνει ότι “Βρήκαμε άφθονο φώσφορο σε δείγματα πάγου πλουμίου που εκτοξεύονται από τον υπόγειο ωκεανό”.

Ο φώσφορος, με τη μορφή φωσφορικών αλάτων, αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο για την έμβια ύπραξη. Έχει μεγάλο ρόλο στην κατασκευή του DNA και του RNA, στα μόρια που κάνουν τη μεταφορά ενέργειας, στις κυτρταρικές μεμβράνες, στα οστα και δόντια ανθρώπων και ζώων, αλλά και στο μικροβίωμα του πλαγκτόν της θαλλάσιας ζωής.

“Βρήκαμε συγκεντρώσεις φωσφορικών αλάτων τουλάχιστον 100 φορές υψηλότερες στα ωκεάνια νερά του φεγγαριού που σχηματίζουν πλούμιο, από ό,τι στους ωκεανούς της Γης”, αναλύει ο Γκλάιν και συνεχίζει λέγονταις: “Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για την Αστροβιολογία και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα